Risotto z suszonymi grzybami to jeden ze sposobów podania popularnego włoskiego dania. Potrawę przygotowuje się z ryżu smażonego z tłuszczem i cebulą. Następnie do składników dodaje się, małymi porcjami, bulion lub inny płyn, np. białe wytrawne wino. Gdy ryż będzie al dente (czyli lekko twardy), do potrawy dolewa się ostatnią porcję bulionu lub śmietanę, jogurt albo masło. Grzyby przed przygotowaniem risotto moczy się w wodzie przez pół godziny. Danie posypuje się startym parmezanem.
Grzyby

Grzyby

Grzyby stanowią smaczny dodatek do zup, sosów, kanapek, farszów, past, sałatek, serów, wędlin, warzyw i mięs. Rośliny można gotować, smażyć, piec, grillować, suszyć, mrozić oraz marynować. Sos grzybowy dobrze komponuje się z drobiem, kluskami, kaszami oraz makaronem. Dip można przygotować z ugotowanych borowików wymieszanych ze śmietaną bądź jogurtem naturalnym. Składniki należy zblendować, posolić i doprawić pieprzem.

Jajecznica z grzybami

Jajecznica z grzybami

Jajecznica z grzybami dobrze smakuje na śniadanie, obiad i kolację. Do jej przygotowania można użyć pieczarek, kurek, boczniaków, maślaków, podgrzybków i rydzów. Grzyby powinny być świeże lub mrożone, dobrze oczyszczone i pokrojone w kostkę. Należy je podsmażyć, a następnie połączyć z jajkami. Jajecznica z boczniakami świetnie smakuje zrobiona na maśle oraz z dodatkiem szczypiorku, soli i pieprzu.

Grzyby mrożone

Grzyby mrożone

Największą zaletą mrożonych grzybów jest to, że można ich używać przez cały rok. Do mrożenia nadają się gatunki o zwartym miąższu, czyli takie, które nie czernieją. Przed wrzuceniem na patelnię czy do garnka nie wymagają moczenia w wodzie ani rozmrażania. Trzeba jednak pamiętać o tym, by nie tylko oczyścić i poporcjować, lecz także zblanszować grzyby zanim znajdą się zamrażarce (zwłaszcza jeśli są to rydze lub kurki). Zahartowanie we wrzątku sprawi, że nie będą gorzkie.

Grzyby shitake

Grzyby shitake

Grzyby shitake pochodzą z Japonii, gdzie jada się je tak często, jak w Polsce pieczarki, a przyrządza podobnie jak kanie. Słyną z właściwości leczniczych – poprawiają krążenie i odporność. Mogą uchronić przed podwyższeniem cholesterolu, a nawet przed nowotworem. Warto jak najczęściej włączać grzyby shitake do diety, zwłaszcza że da się je wyhodować Polsce i pasują nie tylko do dodatków orientalnych, lecz także do wielu dań naszej kuchni, np. flaków i bigosu.

Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów to popularna przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Najbardziej znane są grzybki (podgrzybki, rydze, maślaki) w zalewie octowej, które idealnie komponują się jako składnik: koreczków, kanapek, wędlin, serów oraz duszonych mięs. Popularne są również grzybki mrożone, podduszane w tłuszczu lub lekko zakwaszonej wodzie oraz zakwaszane w zsiadłym mleku. Do słoiczków można nalać sam ekstrakt z grzybów o ciemnym kolorze.

Grzyby mun

Grzyby mun

Grzyby mun czy też mung, znane są pod takimi nazwami tylko w Polsce. Prawdopodobnie określenia te wzięły się z przekształcenia wietnamskiego cánh mỏng – potocznej nazwy uszaków (różnych gatunków – od gęstowłosych po bzowe). Grzyby te przypominają kształtem i giętkością małżowinę ucha. Występują w Wietnamie, Chinach, Japonii, Korei i innych krajach azjatyckich, ale nie tylko – mają bardzo szeroki zasięg geograficzny. Po całej Azji porozsiewane są hodowle, z których biorą się dostępne w naszych sklepach grzyby mun. Uszaki można jednak znaleźć także w polskich lasach – porastają korę bzu czarnego. Popularności uszaków bzowych w Polsce, gdzie prawie nikt ich nie zrywa, nie da się jednak porównać z powszechnością tych grzybów w krajach orientalnych. Azjaci jedzą je codziennie – stanowią nieodłączny składnik dań takich jak: chow mein (makaron z kurczakiem i warzywami), sajgonki (krokieciki mięsno-warzywne zawijane w papier ryżowy) i zupa seczuańska z kapustą pekińską i makaronem ryżowym.

Polecane przepisy do kategorii Risotto z suszonymi grzybami

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Risotto z suszonymi grzybami