Risotto ze szparagami białymi i zielonymi to pomysł na lekki obiad jednogarnkowy. Świeże szparagi dostępne są od maja do czerwca i wtedy są najsmaczniejsze, ale można je też dostać przez cały rok w wersji mrożonej. Przygotowywanie risotto ze szparagami zaczyna się od umycia i obcięcia zdrewniałych końcówek warzyw. Zielone i białe szparagi doprawia się solą oraz pieprzem i podsmaża na patelni. W oddzielnym naczyniu rozgrzewa się masło, dodaje cebulę, ryż oraz białe wytrawne wino. Kiedy ryż wchłonie płyn, składniki zalewa się drobiowym lub warzywnym bulionem. 10 minut przed końcem gotowania, na patelnie dodaje się podsmażone wcześniej szparagi. Danie doprawia się solą i pieprzem do smaku. Risotto ze szparagami na koniec posypuje się startym parmezanem i drobno posiekaną cebulą dymką.

Risotto ze szparagami i kurczakiem

Risotto ze szparagami będzie bardziej sycące, gdy doda się do potrawy kawałki kurczaka. Mięso dobrze jest wcześniej zamarynować. Marynatę można przygotować z oliwy z oliwek, czosnku, szczypioru, miodu, soli oraz pieprzu. Mięso piecze się w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym. Na risotto ze szparagami kładzie się upieczone kawałki kurczaka, a całość posypuje startym parmezanem.

Risotto ze szparagami i pieczarkami

Tradycyjne risotto z cebuli, czosnku, ryżu i białego wina można dowolnie modyfikować, dodając do potrawy np. szparagi i pieczarki. Po umyciu i usunięciu zdrewniałych końcówek szparagów, smaży się je razem z pieczarkami na mocno rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni roztapia się masło i podsmaża na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaje się ryż i całość zalewa białym półwytrawnym winem. Gdy płyn wyparuje, na patelnię wlewa się bulion rosołowy i gotuje, aż ryż będzie al dente, czyli lekko twardy. Do całości dodaje się szparagi i pieczarki. Risotto doprawia się solą i pieprzem do smaku.

Risotto ze szparagami i szynką

Risotto ze szparagami można przygotować, dodając do ryżu szynkę parmeńską. Smak dania wzbogacą też suszone pomidory, por oraz grzyby. Do przygotowanego risotto z ryżu, cebuli i czosnku dodaje się przesmażone wcześniej pomidory, pora i pieczarki. Danie łączy się z pokrojoną na mniejsze kawałki szynką parmeńską i doprawia solą, pieprzem oraz tymiankiem. Risotto ze szparagami najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu, posypane serem typu parmezan.
Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tarta z zielonymi szparagami to smaczna warzywna przekąska. Po obraniu i usunięciu zdrewniałych końcówek ze szparagów, gotuje się je w osolonej wodzie. Do formy z kruchym ciastem wkłada się warzywa, pokrojoną w kostkę cebulę, całość zalewa sosem ze śmietany, jajek, mąki pszennej, soli oraz pieprzu i piecze w piekarniku. Tarta szparagowa dobrze smakuje podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadzienie do tarty urozmaica się, dodając do szparagów łososia, pomidory, cukinię lub szynkę. Danie można zrobić także z białych szparagów.

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Sałatkę ze szparagami, przygotowuje się z zielonych lub białych szparagów: świeżych lub konserwowych. Można podawać je w postaci surowej, gotowanej lub podsmażanej. Przygotowuje się ją zarówno w wersji na słodko, jak i w postaci wytrawnej. Sałatkę ze szparagami na słodko, przyrządza się z dodatkiem owoców: granatów, jabłek i żurawiny. Natomiast w bardziej rozpowszechnionej wersji – wytrawnej – podaje się ją z kurczakiem lub szynką, jajkiem, makaronem oraz ze świeżymi warzywami.

Krem z zielonych szparagów

Krem z zielonych szparagów

Krem z zielonych szparagów to pomysł na wiosenną zupę krem. Świeże szparagi można kupić w sklepach od kwietnia do czerwca. Łodygi szparagów należy przesmażyć na patelni z cebulą i czosnkiem, a następnie gotować w bulionie warzywnym. Składniki blenduje się na gładki krem i doprawia solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią. Zupę z zielonych szparagów można podawać z odrobiną śmietany, serem camembertem lub parmezanem.

Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów to pożywna zupa o delikatnym smaku. Potrawę można przyrządzić ze świeżych szparagów lub warzyw ze słoika. Ugotowane warzywa blenduje się z bulionem na gładką masę, dzięki czemu powstaje aksamitny krem. Zupa szparagowa doskonale smakuje z ziemniakami, ale podaje się ją także z grzankami, makaronem, kulkami ptysiowymi lub chipsami z bekonu. Gotowy krem można jeszcze dodatkowo ozdobić świeżą natką pietruszki, koperkiem lub bazylią.

Szparagi

Szparagi

Szparagi zielone są delikatniejsze niż białe szparagi, które są trochę grubsze i bardziej łykowate. Przyrządzaną z nich zupę szparagową lub krem ze szparagów robi się z warzyw gotowanych w osolonym wrzątku na stojąco. Do wody można dodać odrobinę soku z cytryny. Gotowanie szparagów powinno trwać jedynie kilka minut, aby łodygi nie były zbyt miękkie. Cenione są również tarta ze szparagami, makaron ze szparagami, szparagi zapiekane z szynką i serem, a także szparagi z grilla.

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów to dietetyczna zupa. Świeże szparagi można kupić wiosną, od kwietnia do czerwca. Zupę doprawia się kurkumą, czosnkiem, gałką muszkatołową, tymiankiem i startym imbirem. Krem robi się ze szparagów białych lub zielonych. Wywar na zupę przygotowuje się z łupin i odciętych końcówek warzyw. Po odcedzeniu płynu dodaje się do niego łodygi szparagów. Zupę gotuje się do momentu, aż warzywa będą miękkie. Całość blenduje się na gładki krem i doprawia solą oraz pieprzem. Krem ze szparagów z mlekiem kokosowym można podać z kwaśną śmietaną i szczypiorem.

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami to wspaniały pomysł na wiosenne danie obiadowe lub kolację. Jest proste w przygotowaniu, lekkie i smaczne. Dobrze będzie smakował łosoś pieczony, gotowany, czy smażony ze szparagami, możemy również podać go w sosie śmietanowym. Za każdym razem będzie wspaniale prezentować się na naszych talerzach. Możemy do jego przygotowania użyć łososia surowego lub wędzonego.

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla przyrządza się, nabijając po kilka sztuk na długą wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Grillowane szparagi trzyma się na ruszcie przez kilka minut i podaje z lekkim sosem i cząstkami cytryny lub owija wcześniej plasterkiem szynki albo wędzonego boczku. Białe lub zielone szparagi z grilla elektrycznego, gazowego lub tradycyjnego węglowego smakują równie dobrze, jak szparagi grillowane na patelni. Można skropić je odrobiną oliwy i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Znaleźliśmy 13 przepisów w kategorii Risotto ze szparagami