Najlepszy ryż do risotto to Arborio, Baldo i Carnaroli. Są to odmiany zawierające dużo skrobi i mające długie ziarna ryżu, które dobrze wchłaniają sok warzyw i mają kleistą konsystencję po ugotowaniu.

Włoskie danie można przygotować ze świeżych warzyw, np. risotto z cukinią, risotto z groszkiem lub risotto z papryką. Wybornie smakuje także risotto z warzywami mrożonymi. Miłośnicy mięs mogą wzbogacić risotto wegetariańskie ulubionymi mięsnymi dodatkami. Risotto z boczkiem i risotto z kiełbasą będzie pikantne i wyraziste w smaku.

Delikatniejszą odmianą jest risotto z indykiem, cytrynowe lub ryż z pesto, które doskonale sprawdzą się jako risotto dla dzieci. Lekkostrawne i dietetyczne risotto można też przygotować z rybą lub owocami morza. Znane jest także aromatyczne risotto z szafranem o charakterystycznej żółtopomarańczowej barwie.
Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem to pomysł na obiad we włoskim stylu. Przepis można dowolnie urozmaić, próbując różnych wariacji, np. risotto z kurczakiem curry. Klasyczne wydanie to risotto z kurczakiem i warzywami. Najczęściej przyrządzane jest risotto z kurczakiem i pomidorami, risotto z kurczakiem i groszkiem bądź risotto z kurczakiem i brokułami. Kurczak z ryżem wybornie komponuje się też w leśnej wersji – z pieczarkami lub z grzybami. Smaczną odmianą risotto z warzywami i kurczakiem jest kaszotto z kurczakiem. Danie przygotowywane jest z pęczaku lub kaszy jęczmiennej. Warzywne i mięsne dodatki kaszotto doskonale wydobywają smak kaszy.

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Risotto z grzybami jest delikatne i kremowe. Przygotowując ryż z pieczarkami najlepiej wybierać mocno dojrzałe grzyby, które mają niemal płaskie, ciemnobrązowe od spodu kapelusze. Takie pieczarki mają najbardziej wyrazisty aromat. Risotto grzybowe można też przyrządzić z grzybami leśnymi, np. risotto z borowikami lub risotto z kurkami. Smaczną wariacją jest risotto z grzybami suszonymi. Należy jednak pamiętać, aby na około 20 minut przed wykonaniem risotto, namoczyć grzyby w gorącej wodzie. Po odsączeniu, wodę z suszonych grzybów warto dodać do bulionu, którym podlewany jest ryż podczas duszenia. Risotto grzybowe można też ugotować w wersji z kaszą, przyrządzając popularne kaszotto z grzybami, np. z pieczarkami.

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami to pomysł na szybki obiad w wegetariańskim wydaniu. Warzywa mogą być świeże lub mrożone. Przygotowanie risotto z warzywami mrożonymi zajmuje niecałe 20 minut. Świeże warzywa wymagają umycia, obrania i pokrojenia, ale są bardziej chrupkie po usmażeniu. Dania z ryżem i warzywami tworzą ciekawe połączenie z mięsem drobiowym. Delikatny kurczak z warzywami sprawdzi się jako pomysł na lekki obiad lub lunch do pracy. Przyrządzając risotto z kurczakiem i warzywami, należy pamiętać, aby nie płukać ryżu przed gotowaniem. Podczas płukania ryż straci skrobię, która nadaje potrawie kleistą, kremową konsystencję.

Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Dania z krewetek są smaczne i wykwintne. Soczyste mięso krewetek nadaje głęboki aromat i intensywny smak dodatkom takim jak ryż, kasza czy makaron. Przyrządzając krewetki z ryżem, warto usmażyć skorupiaki na oliwie, bez panierki, z dodatkiem czosnku i posiekanej natki pietruszki. Tak przyrządzone będą znakomicie komponować się z ryżem i szpinakiem. Amatorzy makaronów, mogą zrezygnować z ryżu i przygotować inne potrawy z krewetek, np. makaron z krewetkami i szpinakiem.

Risotto z cukinią

Risotto z cukinią

Risotto z cukinią to szybkie danie z cukinii. Cukinia ma łagodny smak, dlatego dania z cukinii warto wzbogacać aromatycznymi dodatkami takimi jak: limonka, chili, dymka czy bazylia. Cukinia z ryżem zyska też ciekawy aromat dzięki usmażeniu jej z pomidorami, papryką lub krewetkami. Dania z cukinii można serwować z soczystym mięsem drobiowym. Kurczak z cukinią podany z ryżem i posypany świeżym szczypiorkiem będzie eksplozją smaków z każdym kęsem. Sposób na cukinię, który sprawi, że podczas smażenia warzywo nie rozmięknie, to pokrojenie jej w grubszą kostkę i dodanie na patelnię w połowie czasu smażenia.

Risotto z groszkiem

Risotto z groszkiem

Ryż z groszkiem nie tylko smakuje, ale też ciekawie prezentuje się na talerzu. W 100 gramach zielonego groszku znajduje się 75 kalorii. Groszek zielony doskonale komponuje się z parmezanem, boczkiem, koperkiem i kurczakiem. Przyrządzając risotto z kurczakiem i groszkiem, zielone kulki warto uprzednio zmielić w malakserze. Dzięki temu danie będzie odpowiednio wilgotne i kremowe.

Znaleźliśmy 195 przepisów w kategorii Risotto

Zielone risotto

Zielone risotto

paulina57 paulina57

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Risotto z łososiem

Risotto z łososiem

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Risotto z rydzami

Risotto z rydzami

kar.mal kar.mal

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Risotto z curry

Risotto z curry

Megg Megg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: