Wyjątkowo popularne we Francji, choć na polskich stołach również bardzo często goszczą. Wytwarzane na różne sposoby, z nadzieniem lub bez.
Ich większą odmianą są rogale, czyli miękkie i pulchne pieczywo najczęściej z kruszonką. Rogaliki natomiast, są znane i podawane, jako deser, wytrawna przystawka oraz element francuskiego śniadania.

W Polsce kojarzone głównie z dniem 11-go listopada, czyli z dniem św. Marcina, które hucznie jest obchodzone w Wielkopolsce. Dzięki temu, przyjęło się, że rogale świętomarcińskie lub rogale marcińskie należą do potraw tradycyjnych tego regionu.

Rogaliki możemy przygotować zarówno z ciasta drożdżowego, kruchego, półkruchego, a nawet z ciasta francuskiego.

We Francji croissant, czyli rogaliki, podawane są do każdego śniadania. Mogą być one maślane lub z nadzieniem czekoladowym.

W Polsce, wybieramy najczęściej rogaliki z serem, z owocami, np. z jabłkami, oraz wytrawne z kapustą i grzybami lub z mięsem.

Choć przygotowanie ciasta do rogalików nie jest trudne, jedynie czasochłonne chętnie korzystamy z oferty cukierni oraz piekarni i decydujemy się na kupno gotowych produktów.

Jeżeli chcielibyście to zmienić i zacząć wypiekać aromatyczne oraz pyszne rogaliki, skorzystajcie z przepisów użytkowników gotujmy.pl

W dziale Rogaliki, zbudowaliśmy inspirującą kompozycję smaków i aromatów, które zachwycą każdego. Z nami z pewnością znajdziesz sposób na rogaliki. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Rogaliki

Znaleźliśmy 412 przepisów w kategorii Rogaliki

Rogale z rabarbarem

Rogale z rabarbarem

iziona iziona
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rogaliki z różą

Rogaliki z różą

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: