Rolada, strucla, strudel – istnieje wiele określeń na to zawijane, pyszne i puszyste ciasto. Najczęściej wykonane jest na biszkopcie, ale istnieją warianty z ciastem kruchym, bezowym oraz francuskim i półfrancuskim. Rolady na słodko to wręcz nieograniczona możliwość eksperymentowania z różnego rodzaju smakami.

Oprócz gotowych tortowych kremów, na masę do rolady można wykorzystać karmel, owoce, np. jabłka, miód, bezy, mielone orzechy, bitą śmietanę, serek mascarpone, kawę, masło orzechowe, nutellę, galaretkę, a nawet lody. Biszkopt na roladę powinien być sprężysty i elastyczny. Rolady doskonale sprawdzają się jako desery oraz ciasta tortowe na specjalne okazje.

Do najpopularniejszych, słodkich rolad należy makowiec - przepyszne ciasto goszczące na naszych stołach niemal podczas każdych świąt. Spotykamy się z roladami z kremami, owocami, czekoladą i orzechami. Sekret tego ciasta tkwi w cieście biszkoptowym.

Cudownie na stole zaprezentuje się też rolada z kremem orzechowym i polewą czekoladową. Wnętrze naszej rolady można wypełnić musem owocowym, kremem zrobionym z jogurtu, śmietanki, śmietany albo budyniem. Próbowaliście kiedyś rolady z lodami
Samo ciasto potrafi zaskoczyć. Przepisów na idealny biszkopt jest mnóstwo.Do podstawowego można dodać kakao, cukier trzcinowy albo aromat. Dzięki temu uzyskamy niezwykły i niepowtarzalny smak.

Nazwa rolada wzięła się od kształtu ciasta. Po wysmarowaniu biszkoptu kremem i zwinięciu go w rulonik uzyskuje się ładny, spiralny kształt. Posmarowanie ciasta na wierzchu polewą lub lukrem oraz posypanie wiórkami kokosowymi albo orzechami dopełni deser i sprawi, że będzie wyglądał iście po królewsku. 

Wypróbujcie zebrane przepisy i podzielcie się z nami Waszymi pomysłami.

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

Biszkopt z makiem, makownik, czyli znana i lubiana strucla z makiem, to przede wszystkim przysmak świąteczny, tradycyjnie serwowany polskich domach. Występuje również w wersji z ciastem drożdżowym oraz kruchym. Rolada biszkoptowa z kremem, zwana Bûche de Noël, to francuskie ciasto bożonarodzeniowe. Po zawinięciu dekorowane jest ono w taki sposób, że przypomina drewniane polano. Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną, z truskawkami, malinami i galaretką to idealny pomysł na przyjęcie urodzinowe, szczególnie dla dzieci.

Rolada z kremem

Rolada z kremem

Szukasz pomysłu na krem do rolady biszkoptowej? Można go wykonać, m.in. z serka mascarpone, białej czekolady, galaretki, nutelli oraz budyniu. Tradycyjne kremy tortowe też wyśmienicie sprawdzają się w tej roli. Można im nadać smak waniliowy, orzechowy, kawowy, rumowy, ajerkoniakowy, pistacjowy, śmietankowy oraz Grand Marnier. Najważniejsza jest konsystencja kremu. Po zwinięciu ciasta masa nie może wypływać na zewnątrz lub być zbyt wilgotna, ponieważ placek przesiąknie i straci kształt.

Rolada owocowa

Rolada biszkoptowa cudownie współgra również z owocowymi smakami. Aby zrobić ciasto z kremem truskawkowym, wystarczy wymieszać bitą śmietanę ze zblendowanymi owocami i gotowe! W ten sam sposób możesz postąpić z jabłkami, jagodami, wiśniami a nawet kiwi. Wierzch rolady udekoruj rozpuszczoną, białą czekoladą i wyśmienity deser gotowy.

Rolada czekoladowa

Fani czekolady znajdą coś dla siebie wśród różnych wariantów roladowych przysmaków. Warto przygotować biszkopt czekoladowy. Masa czekoladowa będzie wyśmienita, gdy do jej przygotowania wykorzysta się czekoladę o dużej zawartości kakao. Rozpuszczona czekolada ze słodką śmietanką, w towarzystwie bitej śmietany oraz nutelli zadowoli niejednego łasucha. Ciasto czekoladowe cudownie smakuje z malinami, wiśniami oraz śmietanowym musem. Ciekawym wariantem wizualno-smakowym jest rolada zebra oraz żyrafa.

Rolada bezowa

Rolada w lekkiej i niebiańsko puszystej odsłonie, czyli ciasto bezowe z owocami może z powodzeniem zastąpić urodzinowy tort. Do jej wykonania można użyć gotowych bezów lub przygotować je samodzielnie. Idealnie w roli nadzienia sprawdzają się w tym wariancie owoce, takie jak: jagody, truskawki, maliny, wiśnie oraz granaty.

Rolada orzechowa

Ciasto orzechowe z kremem z mielonych orzechów to uczta dla podniebienia. Do przygotowania orzechowca na biszkopcie wyśmienite są orzechy laskowe i włoskie. Fistaszkowe szaleństwo i roladę o smaku lekko wytrawnym łatwo uzyskać przekładając placek masłem orzechowym. Z kolei nutella będzie wyśmienitym towarzyszem bitej śmietany i masy kawowej w orzechowej strucli.

Znaleźliśmy 113 przepisów w kategorii Rolady

Rolada z białek

Rolada z białek

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Truskawkowa rolada

Truskawkowa rolada

iziona iziona
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: