Znane nam wszystkim rolady bardzo często goszczą na naszych stołach. Kuszą wszystkich swoim wyglądem, smakiem i aromatem.
Jak przystało na roladki, tworzymy je rolując kawałki mięsa z dodatkiem naszych ulubionych przysmaków.
Jakie są najlepsze rolady i roladki? Każde, ponieważ w tym temacie mamy pełne pole do popisu. Roladki z kurczaka, rolady wieprzowe, rolady z cielęciny, rolady rybne czy roladki z nadzieniem. Wszystkie są przez nas uwielbiane.

Choć rolady słyną w naszej polskiej kuchni, najczęściej serwujemy je na święta i podczas uroczystości. Wtedy królem rolad jest znany nam wszystkim schab faszerowany. Ponadto, nie może zabraknąć rolad wielkanocnych czy galantyny.

Rolady i roladki nie muszą gościć na naszych stołach w postaci zimnej przystawki. Słynne zrazy, tak uwielbiane przez dzieci, również możemy zaliczyć do rolad. I w tym daniu możemy eksperymentować. Zrazy wołowe, wieprzowe czy drobiowe. To wszystko zależy od nas.

W dziale rolady znajdziecie mnóstwo wyśmienitych i sprawdzonych przepisów. Mamy nadzieję, że wypróbujecie je w swoim domu i odnajdziecie swoją ulubioną roladę. Zapraszamy!

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe to potrawa, którą można serwować jako główne danie obiadowe, w czasie przyjęcia bądź podczas kolacji. Pokrojone na plastry mięso faszeruje się różnymi dodatkami: boczkiem i ogórkiem, serem mozarella, kapustą lub szpinakiem. Najbardziej znane są zrazy wieprzowe z pieczarkami. Wybornie smakują także zrazy wieprzowe w sosie śmietanowym lub grzybowym oraz zrazy z szynki wieprzowej. Warto dodać również biały ryż. Zrazy wieprzowe mielone można usmażyć lub zapiec.

Roladki ze szpinakiem

Roladki ze szpinakiem

Do roladek ze szpinakiem wspaniale nadają się zarówno liście świeżego szpinaku, jak i warzywo mrożone, doprawione czosnkiem, solą i pieprzem. Można nafaszerować rozbite tłuczkiem piersi drobiowe lub schab, spiąć je wykałaczką, podsmażyć i zapiec. Do wegetariańskich roladek ze szpinakiem bazą są naleśniki, pszenne tortille albo ciasto francuskie. Warto wzbogacić ich smak suszonymi pomidorami, odsączonymi z oleju oraz rozdrobnionym serem feta.

Roladki z tortilli

Roladki z tortilli

Do roladek z tortilli, podawanych jako przekąska, nadają się placki z mąki pszennej, pełnoziarnistej, z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów. Smaruje się je kremowymi masami z miękkich serków, pastami jajecznymi lub rybnymi, układa na nich plasterki salami, pepperoni, szynki, żółtego sera, kawałki kurczaka, warzywa pokrojone w paski, cząstki oliwek, kapary. Przed zawinięciem tortilli posypuje się je koperkiem, szczypiorem lub świeżą bazylią i mielonym pieprzem.

Roladki z szynki

Roladki z szynki

Do roladek z szynki używa się dużych plasterków wędliny (np. szynki konserwowej), w które ściśle zawija się sałatkę jarzynową, masę jajeczną lub serową z chrzanem albo drobno posiekane warzywa w majonezie. Można je podawać w całości bądź pociąć na kawałki i nabić na patyczki do szaszłyków. Roladki zalewa się na półmisku galaretą drobiową i serwuje z octem do polania. Dobrze smakują również z sosami, serowym bądź chrzanowym albo zapieczone, z gęstymi dipami warzywnymi.

Roladki z łososia

Roladki z łososia

Roladki z łososia wędzonego na zimno można przygotować w naleśniku, tortilli bądź warstwie szpinaku, przyrządzonego na patelni z cebulą i czosnkiem, a po zwinięciu schłodzonego w folii spożywczej dla nadania przystawce trwałego kształtu. Wnętrze rybnych roladek wypełnia się przyprawioną masą na bazie serka mascarpone, typu almette lub gotowanych jajek. Po uformowaniu roladek zabezpiecza się nadzienie przed wypadnięciem wykałaczką lub obwiązuje się je szczypiorkiem.

Roladki z indyka

Roladki z indyka

Roladki z indyka to delikatne mięso, które doskonale nadaje się na obiad dla całej rodziny. Indyk to najchudsze z dostępnych mięs, więc dobrze pasuje do dietetycznych posiłków. Dobrym pomysłem na danie główne są roladki z indyka z suszonymi pomidorami. Potrawę przygotowuje się w niecałą godzinę. Roladki z indyka z warzywami są nie tylko sycące, ale też bardzo zdrowe. Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka i witamin z grupy B oraz minerałów takich jak selen i cynk.

Znaleźliśmy 1228 przepisów w kategorii Roladki