Rosół to jedna z tradycyjnych polskich potraw. W odróżnieniu od wielu innych zup nie zagęszcza się jej, zaś sam proces przygotowywania trwa stosunkowo długo. Podstawą rosołu jest mięso oraz włoszczyzna.

Najczęściej przygotowuje się go z drobiu - kury lub kurczaka, choć równie często wykorzystywane jest mięso kaczki. Wołowina lub baranina również mogą stanowić znakomitą bazę do rosołu - tak samo jak mięso mieszane, np. drobiowo-wołowe.

Aby rosół był smaczny i esencjonalny, powinien być długo gotowany. Wszystkie składniki należy umieścić w zimnej wodzie, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Dzięki zastosowaniu tego sposobu składniki zawarte w warzywach i mięsie przechodzą do wywaru, który po doprawieniu nazywamy rosołem.

Najczęściej podaje się go z makaronem - nitkami, wstążkami albo lanymi kluskami. Niektórzy serwują go z dodatkiem ziemniaków lub plackiem, wśród licznych receptur można znaleźć także takie, w których występuje z ryżem, kaszą lub mięsnymi pulpecikami.

Jeśli okaże się, że przygotowany przez Was rosół jest zbyt tłusty, wystarczy po ugotowaniu odstawić go do ostygnięcia, a następnie przelać przez papierowy filtr stosowany do parzenia kawy. Zbędny tłuszcz osiądzie na filtrze, a zupa stanie się "chudsza".

Inspirujcie się doskonałymi przepisami na zupy rosołowe. Zapraszamy!

Znaleźliśmy 775 przepisów w kategorii Rosół

Zupa z makaronem

Zupa z makaronem

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rosół z perliczki

Rosół z perliczki

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: