Rukola

Rukola

Przepisy na potrawy z rukolą

Rukola jest jednym z głównych składników kulinarnych, w krajach basenu Morza Śródziemnego. Ponieważ stała się bardzo modna wszelakie przepisy świata, urozmaicane są właśnie o tę pyszną roślinę! 

Rukola jest podstawą wszelakich sałatek, doda smaku każdej mieszance sałat liściastych. Doskonale smakuje również w towarzystwie soku z cytryny, oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz delikatnego sosu. Świetnie komponuje się także z serami  ( fetą, gorgonzolą, parmezanem, kozim serem czy rokpolem), warzywami, orzechami czy owocami cytrusowymi.

Rukola jest dość gorzka, dlatego sprawdzi się świetnie przełamując smaki mięs, wędlin, grillowanych warzyw, makaronów i ryżu. Aby zneutralizować gorzkawy posmak rośliny, można ugotować zupę z rukoli, doskonale smakuje i można ją podać również dzieciom. Wypróbujcie nasze przepisy na potrawy z z tym pysznym warzywem: sałatkę z rukolą, oliwkami i serem feta, kieszonki schabowe z serem i rukolą czy rukole z truskawkami.

Wiele innych, wspaniałych przysmaków znajdziecie poniżej. Polecamy!

 
 

Przepisy (73): kategoria: Rukola    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane