Pstrąg, łosoś, mintaj czy karp – wiele ryb doskonale smakuje w wersji w galarecie. Ten sposób podania ryb najczęściej kojarzy nam się ze świętami. Warto jednak sięgać po rybę w galarecie również na co dzień. To proste i pyszne danie, któremu trudno się oprzeć. Najlepsze wychodzi w momencie, gdy przygotujemy je na bazie wywaru rybnego lub z owoców morza. Dobrze jest sprawdzić jak smakuje śledź, szczupak oraz dorsz w galarecie – tym rybom trudno się oprzeć.

Zobacz przepisy na ryby w galarecie i sprawdź, która smakuje najlepiej!

Ryba w galarecie Kategorie

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

Pstrąg faszerowany w galarecie to pyszna propozycja nie tylko od święta. Tą wersję ryby warto przygotować dla siebie i rodziny. Wystarczy upieczoną lub usmażoną rybę w całości umieścić w aromatycznym wywarze z dodatkiem żelatyny. W prostszej wersji kawałki ugotowanego pstrąga zalewamy galaretką. Każda z tych opcji smakuje znakomicie i sprawdzi się jako przystawka na imprezę lub jedno z dań na świąteczny stół!

Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecie

Wyjątkowy smak łososia doskonale sprawdza się w daniach głównych, sałatkach czy nawet przekąskach. Dobrze jest wypróbować wersję w galarecie. W ten sposób można przygotować roladę rybną, mieloną rybę lub faszerowaną. Wystarczy odpowiednio przygotowanego łososia zalać wywarem z dodatkiem żelatyny. Po stężeniu danie nadaje się do jedzenia. Smacznego!
 

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Ryba po żydowsku to danie, w którym farsz lub sos opiera się na rodzynkach. Ważne są tutaj także korzenne przyprawy, które nadają całości wyjątkowego smaku i aromatu. W ten sposób można przygotować karpia w galarecie, którego znakomity smak uświetni Wigilię. Rybę tę można przygotować na różne sposoby: w całości, z farszem żydowskim, lub w kawałkach, zalewając na koniec całość pyszną galaretą.
 

Szczupak w galarecie

Szczupak w galarecie

Przepisów na szczupaka jest mnóstwo. Warto sięgnąć po pomysły na rybę w galarecie i przygotować go w ten wyjątkowy sposób. Wystarczy kawałki ryby lub roladę rybną zalać tężejącym wywarem z dodatkiem żelatyny. Tego typu potrawy w galarecie stają się coraz popularniejsze i świetnie sprawdzają się na specjalne okazje. Szczupaka, ze względu na małą ilość tłuszczu, warto wcześniej nafaszerować i dopiero zalać wywarem.

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Karp w galarecie to jedna z tradycyjnych potraw na Boże Narodzenie. Aromatyczne i efektowne danie potrafi zachwycić niejedną osobę. Wigilijny karp w galarecie może być przygotowany z dodatkiem warzyw lub w wersji po żydowsku – z rodzynkami. W każdej wersji smakuje on znakomicie. Warto wypróbować różne opcje i wybrać tę, która najbardziej nam smakuje.
 

Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

Dorsz faszerowany w galarecie to znakomita alternatywa dla wigilijnego karpia. Proste i naprawdę smaczne danie, przypadnie do gustu każdemu. Wystarczy kawałki dorsza zamarynować, podsmażyć lub ugotować i zalać galaretą. Po kilku godzinach, gdy wywar stężeje, potrawa jest gotowa do spożycia. To doskonały patent również dla osób, które nie lubią ryb słodkowodnych oraz tych, które zwyczajnie nie przepadają za smakiem karpia.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Zdrowy i szybki obiad? Wypróbuj dorsza, łososia lub pstrąga z warzywami. Całość można przygotować na parze, dzięki czemu danie będzie bardziej lekkostrawne. Wielbiciele wyrazistszych smaków powinni sięgnąć po patenty na aromatyczną rybę w porach lub dorsza zapiekanego z warzywami. Każdy z tych patentów nie zajmuje dłużej niż godzinę a efekt potrafi zadowolić każdego!

Ryby

Ryby

Ryby można przygotować na różne sposoby: gotować w całości, zapiec lub usmażyć (obtoczone w bułce tartej i mące lub bez panierki). Najpopularniejszymi rybami w Polsce są dorsze, mintaje, sole, morszczuki oraz pstrągi. Na wigilijnym stole zamiast karpia coraz częściej pojawia się panga. Popularne są rybne nuggetsy podawane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Ryby często kropi się cytryną, aby miały wyraźniejszy smak.

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Paluszki rybne to kostki ryby (dorsza, mintaja, soli, flądry, morszczuka) gotowane lub smażone w złocistej panierce z bułki tartej. Można je zrobić samemu lub kupić mrożone ze sklepu. Paluszki rybne serwowane z plasterkami cytryny, frytkami bądź ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty są idealnym daniem podawanym na obiad. Są szczególnie lubianm przez dzieci, gdyż nie mają ości. Podawane z dipem lub ketchupem stanowią również pyszną przekąskę na przyjęciu bądź spotkaniu ze znajomymi.

Pulpety rybne

Pulpety rybne

Pulpety rybne przygotowuje się z mielonego mięsa ryb. Najlepsze do tego są filety. To idealny pomysł na dietetyczne i lekkostrawne danie. Pulpety rybne doskonale smakują w sosie koperkowym, chrzanowym czy pomidorowym. Ważne jest, by pamiętać o dokładnym zmieleniu mięsa. W ten sposób najłatwiej pozbyć się kłopotliwych ości. Pulpety rybne są doskonałe do zapiekania w piekarniku oraz do smażenia. Pulpety formuje się w kształcie kulek wielkości piłeczki golfowej.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Polecane przepisy do kategorii Ryba w galarecie

Znaleźliśmy 67 przepisów w kategorii Ryba w galarecie

Karp w galarecie

Karp w galarecie

oliwkowa oliwkowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp w galarecie.

Karp w galarecie.

Xetnom Xetnom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp w galarecie Asus

Karp w galarecie Asus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

sandacz w galarecie

sandacz w galarecie

dzastmi dzastmi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecie

luna19 luna19
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

ryba w galarecie

ryba w galarecie

figura figura

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szczupak w galarecie

Szczupak w galarecie

pigwa pigwa
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: