Dania rybne to świetna alternatywa dla ciężkich potraw mięsnych. Oprócz tego, że są smaczne, zawierają także wiele substancji korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Przede wszystkim są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które usprawniają pracę serca i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Między innymi dlatego warto jeść je jak najczęściej!

Dania rybne wcale nie muszą być nudne. To, jak przyrządzimy i w jaki sposób ją podamy zależy od nas. Pomysłów i przepisów jest mnóstwo. Nie musimy ograniczać się do przygotowywania wyłącznie  smażonej,  pieczonej czy gotowanej ryby. Warto pokusić się o przyrządzenie aromatycznej zupy rybnej, dobrze doprawionych kotletów rybnych, czy chociażby genialnych placuszków. Warto przygotować rybę po grecku.


Łosoś, tuńczyk i makrela, połączone z warzywami stworzą pyszną sałatkę. Pstrąg, dorsz, miecznik na pewno sprawdzą się w wersji grillowanej. Kar w galarecie i śledzie w śmietanie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jeśli natomiast mamy ochotę na solidny rybny obiad (już nie tak bardzo zdrowy), możemy przygotować zapiekankę rybną w towarzystwie ulubionego sosu.

Pamiętajmy o tym, że wybór świeżej ryby to kluczowy czynnik, decydujący o jakości i smaku potrawy. Zapraszamy do czerpania inspiracji na potrawy rybne!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 8269 przepisów w kategorii Ryby

Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczony szczupak

Pieczony szczupak

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: