Ryż to rodzaj zboża, uprawiany w strefie wilgotnej i umiarkowanej w południowej Azji. Istnieje wiele odmian ryżu. Najwięcej cennych dla zdrowia substancji zawiera pełnoziarnisty ryż niełuskany. Jest on bogaty w witaminę B1 i B2 oraz żelazo. Basmati ma delikatny smak, ryż dziki bardziej przypomina owies, czerwony pięknie pachnie, a jaśminowy ma niepowtarzalny zapach i smak.

Tak wiele odmian ryżu sprawia, że receptur na pyszne dania w towarzystwie tego składnika jest bardzo dużo. Gołąbki, kurczak smażony z ryżem, risotto czy sushi to dania lubiane i bardzo powszechne.

Ryż to także idealny dodatek do zapiekanek. Jego obecność sprawia, że danie jest sycące i wartościowe. Zboże to wykorzystywane jest do zup, tych warzywnych, ale także mlecznych. Doskonale sprawdzi się także jako słodki smakołyk: ryż smażony z twarogiem lub ryż zapiekany z jabłkiem. Zboże to zasługuje na szacunek i poczesne miejsce w naszych kuchniach!

Przygotuj danie z ryżem, korzystając z przepisów naszych użytkowników.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 2098 przepisów w kategorii Ryż

Ryż z marchewką

Ryż z marchewką

gosia56 gosia56
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uramaki smok

Uramaki smok

DorotaZ DorotaZ

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Futomaki smok

Futomaki smok

DorotaZ DorotaZ

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sushi-burger

Sushi-burger

Kniejson Kniejson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

CORAL CORAL

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pilaw uzbecki

Pilaw uzbecki

mariwanna mariwanna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: