Sałata karbowana to z pewnością jedna z najbardziej dekoracyjnych odmian sałat. Jej postrzępione na końcach liście często wykorzystywane są jako ozdoba dań. Może być zielona lub ciemno bordowa. Doskonale smakuje w sałatce z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi, serem feta i oliwkami.
Sałatka z oliwą

Sałatka z oliwą

Sałatka z rukoli z dodatkiem oliwy truflowej, fety i oliwek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest również jedną z najprostszych i obok caprese (sałatka z mozzarellą, pomidorami, świeżą bazylią i oliwą z oliwek) najsmaczniejszych wariantów sałatki z dodatkiem oliwy. Świeże lub suszone zioła dodawane do oliwy powinny mieć czas nasycić ją swym aromatem, dlatego warto mieszać je na godzinę lub dwie przed połączeniem z resztą składników. Oliwa najlepiej łączy się z ciepłą wodą. Gdy w sałatce jest dużo składników puszczających sok, takich jak np. świeże ogórki, pomidory czy papryka, warto zrezygnować z dodawania wody do dressingu.

Sałatka z granatem

Sałatka z granatem

Najlepszym sposobem na obranie i wydobycie cząstek granatu z wnętrza skorupki to delikatne obranie go nożem i ręczne wyjmowanie ziarenek. Granat najlepiej komponuje się z buraczanym carpaccio oraz wszystkimi rodzajami wędlin. Cudownie smakuje również z kurczakiem, sałatą i kaszą gryczaną. Można go dodawać do sałatkowych sosów zamiast soku z cytryny.

Sałatka z jogurtem

Sałatka z jogurtem

Jogurt naturalny jest godnym zastępcą majonezu w różnego typu sałatkach w wersji light. Doskonale wypada w towarzystwie świeżych ziół i mielonego, czarnego pieprzu. Dietetyczne przekąski to dobry sposób na urozmaicenie jadłospisu np. o sałatki owocowe. W nich szczególnie dobrze sprawdza się jogurt grecki.

Sałatka z serem

Sałatka z serem

Przyrządzając sałatkę z fetą nie ma potrzeby dosalania jej. Słony smak sera doskonale doprawi całość, szczególnie w momencie, gdy rozpadnie się w potrawie na delikatny sos. Tak zazwyczaj dzieje się w sałatce greckiej. W sałatkach wyśmienicie sprawdzają się wszystkie sery pleśniowe np. camembert lub brie, które wyjątkowo dobrze smakują w towarzystwie gruszki. Ser halloumi, czyli cypryjski przysmak z mleka owczego lub mieszanki mleka: owczego, koziego i krowiego, to szczególny dodatek do sałatek. Często doprawiany jest miętą. Najlepiej smakuje jako grillowany dodatek do sałatek z granatem, figami i pomarańczą. Żółte sery do sałatek można kroić w cienkie paski, słupki, kostkę lub ścierać na tarce. Przed dodaniem do sałatki dobrze jest je najpierw schłodzić. Dzięki temu bez problemu dadzą się pokroić lub zetrzeć.

Sałatka z parmezanem

Sałatka z parmezanem

Parmezan to jeden z twardych serów o wyrazistym, lekko pikantnym smaku. Właśnie dzięki smakowi stanowi idealny dodatek do sałatki cezar lub dekoracja szeregu innych mieszanek mięsno-warzywnych. Aby wykorzystać parmezan do sałatki, należy go zetrzeć na tarce – albo na drobne wiórki, albo na małe płaty. Ser w takiej formie nie tylko doda odpowiedniej pikanterii sałatce, lecz również będzie się pięknie prezentował!

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka gyros z sosem czosnkowym to idealny pomysł na kolację. Czosnek można dodatkowo upiec. Wówczas jego smak będzie wyjątkowo aromatyczny a konsystencja aksamitna. Brokuły idealnie współgrają z czosnkowym smakiem. Dodając świeży, starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek do jogurtu greckiego wraz z odrobiną soli lub sosu sojowego, uzyskuje się ekspresowy i wyjątkowo pyszny dip.