Sałata masłowa podobnie jak inne rodzaje sałat jest rośliną, którą należy przechowywać w ciemnych i chłodnych warunkach. Wkładając ją do lodówki warto rozdzielić każdy listek, dokładnie go opłukać wodą, osuszyć i włożyć do pojemnika. Tego typu roślin nie należy zamykać w foliowych workach, ponieważ szybko wtedy więdną i tracą jędrność. Sałata masłowa jest w smaku wyjątkowo delikatna, a bardzo dojrzałe okazy o skórzastych liściach bywają nieco gorzkawe. Wykorzystywana jest w sałatkach z dodatkiem jogurtu, śmietany, ziołowych dressingów. Wyśmienicie sprawdza się również w towarzystwie grzanek oraz świeżego ogórka, pomidora i tuńczyka.
Sałatka z serem

Sałatka z serem

Sałatki z serem to doskonały sposób na dodatek do dań z grilla. Wyśmienicie sprawdza się w tym przypadku słona i aksamitna feta. Sery idealnie współgrają smakowo z owocami, dlatego kompozycje: ser pleśniowy i winogrona, ser halloumi i rodzynki, ser kozi i gruszka czy ser mozzarella i brzoskwinie zawsze wypadają znakomicie. Sery topione oraz  twarożki, takie jak np. ricotta czy mascarpone, są idealne do przyrządzania sałatkowych sosów.

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka gyros z sosem czosnkowym to idealny pomysł na kolację. Czosnek można dodatkowo upiec. Wówczas jego smak będzie wyjątkowo aromatyczny a konsystencja aksamitna. Brokuły idealnie współgrają z czosnkowym smakiem. Dodając świeży, starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek do jogurtu greckiego wraz z odrobiną soli lub sosu sojowego, uzyskuje się ekspresowy i wyjątkowo pyszny dip.

Sałatka z parmezanem

Sałatka z parmezanem

Parmezan to jeden z twardych serów o wyrazistym, lekko pikantnym smaku. Właśnie dzięki smakowi stanowi idealny dodatek do sałatki cezar lub dekoracja szeregu innych mieszanek mięsno-warzywnych. Aby wykorzystać parmezan do sałatki, należy go zetrzeć na tarce – albo na drobne wiórki, albo na małe płaty. Ser w takiej formie nie tylko doda odpowiedniej pikanterii sałatce, lecz również będzie się pięknie prezentował!

Sałatka z oliwą

Sałatka z oliwą

Sałatka z rukoli z dodatkiem oliwy truflowej, fety i oliwek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest również jedną z najprostszych i obok caprese (sałatka z mozzarellą, pomidorami, świeżą bazylią i oliwą z oliwek) najsmaczniejszych wariantów sałatki z dodatkiem oliwy. Świeże lub suszone zioła dodawane do oliwy powinny mieć czas nasycić ją swym aromatem, dlatego warto mieszać je na godzinę lub dwie przed połączeniem z resztą składników. Oliwa najlepiej łączy się z ciepłą wodą. Gdy w sałatce jest dużo składników puszczających sok, takich jak np. świeże ogórki, pomidory czy papryka, warto zrezygnować z dodawania wody do dressingu.

Sałatka z jogurtem

Sałatka z jogurtem

Jogurt naturalny jest godnym zastępcą majonezu w różnego typu sałatkach w wersji light. Doskonale wypada w towarzystwie świeżych ziół i mielonego, czarnego pieprzu. Dietetyczne przekąski to dobry sposób na urozmaicenie jadłospisu np. o sałatki owocowe. W nich szczególnie dobrze sprawdza się jogurt grecki.

Sałatka z granatem

Sałatka z granatem

Najlepszym sposobem na obranie i wydobycie cząstek granatu z wnętrza skorupki to delikatne obranie go nożem i ręczne wyjmowanie ziarenek. Granat najlepiej komponuje się z buraczanym carpaccio oraz wszystkimi rodzajami wędlin. Cudownie smakuje również z kurczakiem, sałatą i kaszą gryczaną. Można go dodawać do sałatkowych sosów zamiast soku z cytryny.