Układane warstwami sałatki są bardzo dekoracyjne. Wyśmienicie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach i ważnych uroczystościach np. na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Proste w przygotowaniu i smaczne sałatki można układać z warstw rozmaitych składników. Kluczowe w tym przypadku jest naczynie. By efekt był widoczny, najlepsza jest, duża, np. szklana i przede wszystkim przezroczysta miska. Taka sałatka pięknie prezentuje się również w wysokich, dużych kielichach.

Najpopularniejsze sałatki warstwowe to np. gyros, selerowa, ananasowa, kebabowa, z tuńczykiem, jajkiem oraz śledziami. Jako wypełniacza można używać różnego rodzaju makaronów (np. makaronu ryżowego, świderków a nawet lasagne), kasz oraz ryżu.

Sos w sałatce warstwowej można przygotować z jogurtu, czosnku, majonezu lub musztardy. Doskonały jest winegret – szczególnie, gdy w sałatce jest dużo świeżych warzyw i sałaty.

Tego typu sałatki można układać warstwami kolorami lub smakami. Jest to również bardzo dobry sposób na wyczarowanie pysznego dania z tego, co akurat znajduje się w lodówce.

Sekretem udanej i pysznej sałatki wielowarstwowej jest właściwa kompozycja składników, spajający wszystko sos oraz aromatyczne przyprawy.

Połączenie wędzonego kurczaka i makaronu, tuńczyka i ryżu lub kuskusu i kabanosów to przykładowe możliwości kompozycji składników, jednak nie zapominajmy o klasycznym śledziu pod pierzynką!

Krakersy, wątróbka, tarta rzodkiewka, buraczki czy grillowana mortadela? Ty wybierasz! Przekonaj się, jak niewiele potrzeba aby przygotować prostą i efektowną sałatkę. Zapraszamy do korzystania z naszych przepisów!
Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem to pyszna przekąska oraz doskonały pomysł na drugie śniadanie. Najlepiej użyć do niej tuńczyka w sosie własnym z puszki. Warto również pamiętać, by nie przegotować jajek. Ponieważ poddawane za długo wysokiej temperaturze nieestetycznie zszarzeją. Idealny do tej sałatki jest majonez, groszek konserwowy, pomidorki koktajlowe oraz duża ilość świeżo mielonego pieprzu i natki pietruszki. 

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką to warstwowa sałatka śledziowa znana także pod nazwą sałatka szuba. Oprócz filetów śledziowych w jej skład wchodzą również gotowane warzywa oraz majonez. Najbardziej efektownie na wigilijnym stole prezentuje się sałatka śledziowa z czerwonymi buraczkami, podana w przezroczystej, szklanej misce. Wszystkie kolorowe warstwy są doskonale widoczne, a wieńczy je puszysta, majonezowa pierzynka. Można dodatkowo posypać ją startym żółtym serem, zmielonymi migdałami lub drobniutko pokrojonymi ogórkami konserwowymi i świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Przybliżony smak gyrosa, czyli mięsa opiekanego na ogromnym ruszcie, można uzyskać smażąc je na patelni, piekąc w piekarniku lub na grillu. W tym celu najlepiej użyć pokrojonej w około 3 cm kawałki piersi z kurczaka, indyka, szynki wieprzowej, jagnięciny, baraniny lub cielęciny. Bardzo istotna w tego typu potrawach jest kompozycja przypraw. Sałatka gyros powinna mieć aromat kozieradki, oregano, chili, rozmarynu i czarnego pieprzu. Oprócz mięsa może zawierać: ser feta, makaron, pomidory, kapustę pekińską, ogórki, majonez, cebulę oraz kukurydzę. Sałatka gyros doskonale prezentuje się w postaci misternie ułożonych na sobie warstw.

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem

W sałatce warstwowej z kurczakiem można wykorzystać mięso smażone, gotowane, parowane, pieczone oraz grillowane. Każdy sposób jest dobry. Najlepsza jest pierś z kurczaka, ze względu na delikatny smak i przyjemną strukturę. W zależności od rozmiaru pozostałych składników, drób można pokroić w drobną kostkę, porwać na kawałki lub ułożyć warstwami duże plastry. Ser feta idealnie połączy wszystkie smaki i dosoli sałatkę. Roszponka lub rukola, ryż, kasza jaglana, suszone pomidory i świeża papryka również idealnie nadają się do tego typu sałatki.

Znaleźliśmy 584 przepisów w kategorii Sałatka warstwowa