Ogórki po warszawsku

Ogórki po warszawsku

Ogórki po warszawsku przygotowuje się z niewielkich ogórków, pokrojonych w słupki. Są to ogórki konserwowe, które przyrządzane są w marynacie octowej. Najlepiej smakują z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, białej gorczycy, marchewki oraz czosnku. Można dodać do nich chrzan lub papryczkę chili, żeby były ostrzejsze. Poleca się podawanie ogórków po warszawsku w formie przekąski do obiadu.

Mizeria na zimę

Mizeria na zimę

Wszyscy uwielbiamy mizerię latem – porą roku, kiedy ogórki są łatwo dostępne, tanie i przede wszystkim świeże. Wykorzystując duże ogórki, które nie nadają się do kiszenia, można przygotować mizerię na zimę i cieszyć się smakiem przetworu praktycznie cały rok. Obok dużych ogórków do przygotowania tej znakomitej przystawki do obiadu potrzebna będzie nam także cebula, sól, pieprz i cukier, ocet oraz opcjonalnie koperek. Wystarczy pokroić ogórki, wymieszać z pozostałymi składnikami, nałożyć mizerię do słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.

Znaleźliśmy 60 przepisów w kategorii Sałatka z ogórków na zimę