Sałatka z serem feta

Sałatka z serem feta

Ser feta jest idealnym składnikiem w sałatkach z pomidorami (zarówno suszonymi, jak i świeżymi), brokułami, kurczakiem, sałatą lodową, rzodkiewką, szczypiorkiem, a nawet anchois. Ser feta można kupić w formie zbitej bryłki lub pokrojonych w kostkę kawałków zanurzonych w solance. Ta druga opcja znacznie przyspiesza przygotowanie sałatki. Feta doskonale topi się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu można w bardzo prosty i szybki sposób przyrządzić z niego serowo-śmietanowy sos do sałatki. W tym celu podgrzewa się ser w rondelku z niewielką ilością mleka. Feta pysznie komponuje się w sałatkach z grillowanymi warzywami, np. bakłażanami czy papryką. Idealnie pasuje również do szparagów, awokado, karczochów, kaparów i cukinii. Sałatki makaronowe z serem feta to również kulinarny strzał w dziesiątkę. Feta doskonale smakuje z owocami, np. z brzoskwiniami, melonem, malinami i arbuzem. W tym ostatnim przypadku genialnym pomysłem jest przygotowanie owocowo-warzywno-serowej pizzy.

Sałatka grecka klasyczna

Sałatka grecka klasyczna

Wersja klasyczna sałatki greckiej to kompozycja: pomidorów, świeżych ogórków, oliwy, czerwonej cebuli, świeżego lub suszonego oregano, czarnych oliwek (z pestką lub bez) i sera feta. W oryginalnym składzie znajdują się również pieprz oraz ocet winny, które dodawane są już indywidualnie na talerzu.

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka z serem feta to jedna z najpopularniejszych wariantów świeżych i lekkich przekąsek. Oryginalna grecka sałatka zawiera pokrojone grubo ogórki, pomidory, czerwoną cebulę, całe czarne oliwki, oliwę oraz grecki ser feta, który produkowany jest z mieszanki mleka krowiego i owczego. Jej smak jest delikatny i orzeźwiający, dlatego doskonale komponuje się z większością dań. Można ją podawać jako wyśmienity dodatek do potraw rybnych, mięsnych, a nawet mącznych.

Dip pomidorowy

Dip pomidorowy

Sos pomidorowy można zrobić z koncentratu, ketchupu, przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów. Dobrze smakuje przyprawiony zarówno na ostro (np.chili), jak i łagodnie (np. bazylią, oregano i czosnkiem). Ostry dip pomidorowy do nachos, krakersów czy chipsów podkreśli smak słonych przekąsek. Tradycyjnego sosu z pomidorów używa się do pizzy i tortilli. Dip idealnie komponuje się z mięsem, np. kurczakiem, grillowanym, pieczonym, smażonym czy gotowanym na parze.

Pomidory marynowane

Pomidory marynowane

Pomidory marynowane to wyrazista i nietypowa przekąska. Sparzone pomidory mogą być konserwowane w słodkiej lub ostrej zalewie. Marynować można zarówno dojrzałe, czerwone pomidory, jak i zielone, suszone, a także koktajlowe. Pomidory można przygotować na sposób polski (z marchwią i cebulą) lub ukraiński (z koprem, chrzanem, czosnkiem i zieloną pietruszką). Stanowią idealną przystawkę do pieczonego mięsa, szczególnie kurczaka.

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Sałatkę jarzynowa można przygotować w wersji light – zastępując majonez jogurtem naturalnym wymieszanym z musztardą oraz wegańskiej wykorzystując, wykonany samodzielnie majonez z nerkowców, mleka roślinnego lub fasoli.

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska to danie na bazie fasoli i ryżu. Przygotowanie potrawy zajmuje kilka minut, a jej smak jest wyśmienity. Można ją podawać w stylu wegetariańskim, oraz z dodatkiem piersi z kurczaka lub szynki. Sałatka dzięki kolorowym składnikom pięknie prezentuje się na stole. Zaletą potrawy jest to, że nie wymaga skomplikowanych składników, dzięki czemu może być przygotowana dla niezapowiedzianych gości.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek. Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.

Znaleźliśmy 798 przepisów w kategorii Sałatka z pomidorów