Sałatka z tortellini to bardzo sycąca i prosta do wykonania potrawa, której podstawowym składnikiem są makaronowe pierożki. Tortellini mogą mieć farsz mięsny (kurczak, szynka, mięso mielone) lub wegetariański (szpinak, ser, grzyby, warzywa). Do sałatki dodaje się brokuły, por, kukurydzę, ser żółty, ser feta, ugotowane jajka czy cebulę. Można przygotować również sos sałatkowy na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu albo polać sałatkę lekkim sosem winegret.

Sałatka z tortellini Kategorie

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka gyros z sosem czosnkowym to idealny pomysł na kolację. Czosnek można dodatkowo upiec. Wówczas jego smak będzie wyjątkowo aromatyczny a konsystencja aksamitna. Brokuły idealnie współgrają z czosnkowym smakiem. Dodając świeży, starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek do jogurtu greckiego wraz z odrobiną soli lub sosu sojowego, uzyskuje się ekspresowy i wyjątkowo pyszny dip.

Sałatka z majonezem

Sałatka z majonezem

Majonez domowy wykonany samodzielnie to najlepszy dodatek do sałatek. Można w dowolny sposób modyfikować ilość poszczególnych składników, dopasowując jego finalny smak do własnych preferencji. W czasie ucierania majonezu bardzo ważne jest stopniowe dodawanie oleju do jajek, octu i musztardy. Chodzi o to, by się nie zważył. Ciekawym dodatkiem do sałatek jest majonez wegański, w którym żółtka zastąpione są przez orzechy nerkowca, fasola lub mleko roślinne.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek. Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.

Sałatka z tortellini z mięsem

Sałatka z tortellini z mięsem

Sałatka z tortellini z mięsem idealnie sprawdza się na przyjęciach lub na spotkaniach ze znajomymi. Farszem do ugotowanych pierożków jest kurczak, szynka lub mięso mielone. Tortellini można zapiec, a następnie wrzucić do sałatki. Warto dodać również żółty ser, który wzbogaci smak potrawy. Do sałatki dodaje się także warzywa: sałatę, pomidory, rukolę oraz brokuły. Aby danie było bardziej apetyczne, sałatkę z tortellini z mięsem polewa się sosem sałatkowym lub oliwą.

Tortellini

Tortellini

Tradycyjne, włoskie tortellini to makaronowe pierożki, które mogą mieć farsz mięsny (szynka, kurczak, mięso mielone) lub wegetariański (ser, szpinak, grzyby, warzywa). Makaronowe pierożki zapiec w piekarniku, usmażyć, dodać do zupy z suszonych grzybów lub kremu z cukinii. Posypane startym serem pierożki podaje się również z sosem bolońskim. Wybornie smakuje także sałatka z tortellini i warzywami (pomidorami, cebulą, selerem).

Calzone

Calzone

Calzone  to rodzaj pizzy zwijanej w kształt pieroga. Przepis na ciasto jest taki sam, farsz niczym nie różni się od dodatków na tradycyjnej pizzy. Jednak dzięki temu, że zamykamy je w środku i pozwalamy im się dusić podczas pieczenia, efektem jest całkiem odmienne danie . Przecinając ciasto ze środka wypływa gorący gęsty i aromatyczny sos, który jest dopełnieniem chrupiącego ciasta na zewnątrz. Pieróg calzone możemy podać z kurczakiem, mięsem mielonym, czy ze szpinakiem. Za każdym razem czeka nas uczta.

Sałatka z uszkami

Sałatka z uszkami

Idealną sałatkę z uszkami przygotowuje się z uszek grzybowych lub kapuścianych oraz z tortellinii z mięsem. Najczęściej dodaje się do niej warzywa: pomidora, ogórka, paprykę, czosnek i cebulę. W przypadku uszek z grzybowym lub kapuścianym farszem do sałatki można dodać także szynkę gotowaną lub konserwową. Do sałatki z uszkami idealnie nada się sos majonezowy lub musztardowy.

Polecane przepisy do kategorii Sałatka z tortellini

Znaleźliśmy 210 przepisów w kategorii Sałatka z tortellini