Sałatki jarzynowe bez majonezu z łatwością można wykonać zastępując ten kluczowy składnik jogurtem naturalnym zmieszanym z odrobiną sosu sojowego, musztardy, octu i pieprzu. Doskonale w tej roli sprawdza się również śródziemnomorski sos aioli. Przygotowując sałatkę wiosenną w wersji light, warto dodać do niej jedynie odrobinę jogurtu naturalnego i świeżego czosnku. 
Sałatka z pora

Sałatka z pora

Surówka z pora, marchewki, jajek, jabłka i majonezu jest wyśmienitym i szybkim w przygotowaniu dodatkiem do obiadu. To słodko-pikantne połączenie smaków idealnie sprawdza się również jako przekąska, śniadanie lub kolacja. Por doskonale współgra w sałatkach również z takimi składnikami, jak: ananas, kapusta pekińska, pieczarki, tuńczyk i szynka. Łagodny smak pora czyni z niego świetny zastępnik cebuli w sałatkach. Pamiętajmy, że najlepsze na sałatki są młode i małe pory. Część zielona jest wówczas delikatniejsza od białej. Sałatki z dodatkiem pora najlepiej smakują mocno schłodzone.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

W sałatkach ziemniaczanych możemy wykorzystać ziemniaki smażone, gotowane tradycyjnie lub w mundurkach, parowane lub pieczone. Najlepsze do sałatek są twarde ziemniaki sałatkowe zawierające mało skrobi. Najłatwiej sprawdzić to pocierając o siebie połówki przekrojonego ziemniaka. Jeżeli wytworzy się przezroczysta woda, oznacza to, że ziemniaki będą w sałatce zwarte i jędrne.

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka z serem feta to jedna z najpopularniejszych wariantów świeżych i lekkich przekąsek. Oryginalna grecka sałatka zawiera pokrojone grubo ogórki, pomidory, czerwoną cebulę, całe czarne oliwki, oliwę oraz grecki ser feta, który produkowany jest z mieszanki mleka krowiego i owczego. Jej smak jest delikatny i orzeźwiający, dlatego doskonale komponuje się z większością dań. Można ją podawać jako wyśmienity dodatek do potraw rybnych, mięsnych, a nawet mącznych.

Sałatka z groszkiem

Sałatka z groszkiem

Groszek konserwowy z puszki najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wielu sałatek zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. Sycąca propozycja z makaronem pszennym będzie świetnie komponować się w sałatce warstwowej. Ryby takie jak łosoś, czy tuńczyk z puszki to łatwo dostępne składniki, które wzbogacają całość. Sałatka z groszkiem i śledziami z odrobiną gęstej śmietany będzie miała swoich zwolenników na świątecznym stole.

Sałatka z kukurydzą

Sałatka z kukurydzą

Kukurydza ma szerokie zastosowanie przy produkcji sałatek. Pożywnym posiłkiem jest sałatka z kukurydzą, brokułami oraz jajkiem z tartym parmezanem. Świetnie smakuje polana sosem cezara (majonez, musztarda, miód, sos sojowy, sól, pieprz, czosnek). Wspaniałym pomysłem na wielkanocny stół jest warstwowa sałatka z jajkiem, kukurydzą i tuńczykiem, posypana tartym żółtym serem. Doskonałą kompozycją jest również sałatka z kukurydzą, porem, ananasem i wędzonym kurczakiem, z sosem z majonezu i jogurtu.

Sałatka z fasolą

Sałatka z fasolą

Dodatek fasoli do sałatki czyni z niej pełnowartościowy i bogaty w białko posiłek. Możemy wykorzystywać wszystkie jej odmiany, takie jak np. fasola biała, czerwona, czarna, fasola jaś, fasola mung oraz fasola adzuki. Ważne jest, aby dzień wcześniej namoczyć ziarna i ugotować je w świeżej wodzie minimum 12 godzin później. Fasolka szparagowa – zarówno żółta, jak i zielona – wyśmienicie komponuje się z rybami wędzonymi. Pasta z czerwonej fasoli jest idealną bazą do ziołowego dipu w sałatce śledziowej. Z kolei z fasoli białej możemy przygotować wegański majonez do sałatki.

Sałatka z papryką

Sałatka z papryką

Sałatka z marynowanych w occie ogórków, cebuli i papryki jest świetnym pomysłem na zimowe przetwory. Taki zestaw idealnie pasuje do obiadu zamiast surówki.

Sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem

Jarmuż to ciekawy składnik różnych sałatek. Można wykorzystać go na surowo.  Pozbawiamy wtedy jego liście twardej łodygi, rwiemy na małe kawałki, polewamy oliwą i ugniatamy kilka minut, by zrobił się bardziej miękki. Można też  lekko go podgotować, lub podsmażyć, również usuwając łodygę. Dodatki do jarmużu wybieramy według uznania, sałatka będzie świetna z dodatkiem jabłek, truskawek, pomidorów, czy migdałów. Lekko gorzkawy smak opisywanego warzywa świetnie skomponuje się ze słodkimi składnikami.

Sałatka z kiełkami

Sałatka z kiełkami

Idealną sałatkę z kiełkami przygotowuje się na bazie kiełków: ze słonecznika, z fasoli, z lucerny, z brokułów, z kapusty lub z rzodkiewki. Stanowią one zdrowszy i pożywniejszy zamiennik dla natki pietruszki, koperku i szczypiorku. Sałatkę z kiełkami można przyrządzić w wersji wegetariańskiej z dodatkiem świeżych warzyw i jajek. Dobrze smakuje także z dodatkiem tuńczyka, łososia czy kurczaka. Poleca się jedzenie sałatki z kiełkami z dodatkiem sosu czosnkowego lub majonezowego.

Sałatka z oliwą

Sałatka z oliwą

Sałatka z oliwą, fetą, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, sałatą lodową, sokiem z cytryny i odrobiną pieprzu jest przepyszną propozycją na drugie śniadanie lub przekąskę między posiłkami. Oliwa z oliwek dodawana do sałatek nie tylko wspaniale wydobywa smak świeżych warzyw i owoców, ale również dodaje sałatce wartości odżywczych. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się oliwy smakowe, takie jak np. oliwa czosnkowa, bazyliowa czy truflowa. Taką oliwę można przygotować samodzielnie, wsypując do butelki z oliwą zmiażdżone w dłoniach liście rozmarynu lub kawałki papryczki chili.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa przygotowana z gotowanych warzyw z dodatkiem majonezu i kiszonych ogórków jest pyszna i niezwykle uniwersalna. Doskonale pasuje do kanapki z szynką lub grzanek posmarowanych czosnkiem.

Oprócz podstawowych składników, takich jak: marchew, ziemniaki, cebula, jabłko, ogórki kiszone, groszek konserwowy i majonez, możemy dodać do sałatki warzywnej jajka, tuńczyka lub kukurydzę. Sałatka jarzynowa „inaczej” to również jej wersja dietetyczna, w której zastępujemy majonez jogurtem naturalnym. Sałatka wielowarzywna ma również swoją wegańską wersję. Nie ma w niej tradycyjnego majonezu tylko majonez z nerkowców, fasoli lub mleka roślinnego.

Znaleźliśmy 7485 przepisów w kategorii Sałatka warzywna

Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

CORAL CORAL

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: