Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

W sałatkach ziemniaczanych możemy wykorzystać ziemniaki smażone, gotowane tradycyjnie lub w mundurkach, parowane lub pieczone. Najlepsze do sałatek są twarde ziemniaki sałatkowe zawierające mało skrobi. Najłatwiej sprawdzić to pocierając o siebie połówki przekrojonego ziemniaka. Jeżeli wytworzy się przezroczysta woda, oznacza to, że ziemniaki będą w sałatce zwarte i jędrne.

Sałatka z groszkiem

Sałatka z groszkiem

Zielony groszek konserwowy to obowiązkowy składnik sałatki jarzynowej. Nie może obejść się bez niego również śledziowa sałatka z groszkiem i kukurydzą. Jeżeli chcemy, by ziarenka groszku były jędrne i sprężyste, możemy użyć groszku mrożonego ugotowanego al dente lub groszek konserwowy kilkukrotnie przepłukać na sicie bardzo zimną wodą.

Sałatka z pora

Sałatka z pora

Surówka z pora, marchewki, jajek, jabłka i majonezu jest wyśmienitym i szybkim w przygotowaniu dodatkiem do obiadu. To słodko-pikantne połączenie smaków idealnie sprawdza się również jako przekąska, śniadanie lub kolacja. Por doskonale współgra w sałatkach również z takimi składnikami, jak: ananas, kapusta pekińska, pieczarki, tuńczyk i szynka. Łagodny smak pora czyni z niego świetny zastępnik cebuli w sałatkach. Pamiętajmy, że najlepsze na sałatki są młode i małe pory. Część zielona jest wówczas delikatniejsza od białej. Sałatki z dodatkiem pora najlepiej smakują mocno schłodzone.

Sałatka z fasolą

Sałatka z fasolą

Dodatek fasoli do sałatki czyni z niej pełnowartościowy i bogaty w białko posiłek. Możemy wykorzystywać wszystkie jej odmiany, takie jak np. fasola biała, czerwona, czarna, fasola jaś, fasola mung oraz fasola adzuki. Ważne jest, aby dzień wcześniej namoczyć ziarna i ugotować je w świeżej wodzie minimum 12 godzin później. Fasolka szparagowa – zarówno żółta, jak i zielona – wyśmienicie komponuje się z rybami wędzonymi. Pasta z czerwonej fasoli jest idealną bazą do ziołowego dipu w sałatce śledziowej. Z kolei z fasoli białej możemy przygotować wegański majonez do sałatki.

Sałatka z papryką

Sałatka z papryką

Sałatka z marynowanych w occie ogórków, cebuli i papryki jest świetnym pomysłem na zimowe przetwory. Taki zestaw idealnie pasuje do obiadu zamiast surówki.

Znaleźliśmy 2838 przepisów w kategorii Sałatka warzywna

Buraczki z granatem

Buraczki z granatem

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: