Z kurczakiem, wołowiną, mortadelą a może indykiem? Sałatki z mięsem mają różne oblicza a każda idealnie nadaje się na pyszny lunch. Ich bazą mogą być zarówno świeże sałaty, jak i ugotowane ziemniaki, makaron, kasza lub ryż. Warto skusić się na warstwową sałatkę gyros, chrupiącego Cezara lub wersje z mięsem mielonym czy też z makaronem i kabanosem. Do tego aromatyczne sosy na bazie majonezu lub octu balsamicznego – palce lizać!

Sprawdź propozycje użytkowników na sałatki z dodatkiem mięsa!
Sałatka z indykiem

Sałatka z indykiem

Indyk, to jedno z najchudszych i niskokalorycznych mięs zalecanych w zdrowej i zbilansowanej diecie. W połączeniu z pszennym, czy razowym makaronem może być dodawany w kawałeczkach i pakowany na drugie śniadanie czy lunch. Alternatywa jest dodatek ryżu, który świetnie będzie komponował się z dodatkiem jajka czy fety.

Sałatka z mortadeli

Sałatka z mortadeli

Sałatkę z mortadeli przyrządza się na bazie włoskiej kiełbasy, wytworzonej z wieprzowiny, słoniny i mięsa mielonego. Mortadelę w sałatce można serwować w wersji surowej lub smażoną w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Kiełbasa ta dobrze smakuje z serem żółtym, ogórkiem kiszonym i makaronem. Najbardziej popularnym rodzajem sałatki z mortadelą jest sałatka bawarska, zwana również szwabską i niemiecką.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem to doskonała propozycja na lunch. Szczególnie, że można ją przygotować na wiele sposobów. Sałatka cezar, warstwowa gyros czy też na bazie ryżu – każda z nich smakuje znakomicie. Warto wypróbować przepisy na sałatkę z kurczakiem i ananasem, makaronem, rukolą lub szpinakiem. Do tego typu kompozycji można wykorzystać kurczaka zarówno w formie grillowanej, jak i smażonej, wędzonej czy gotowanej. Każda nieco inaczej smakuje i jest warta wypróbowania!

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem najlepiej komponuje się z ananasem, makaronem, kapustą pekińską, żółtym serem oraz majonezem. Ciekawym dodatkiem do tego typu potrawy są chrupiące, czosnkowe grzanki. Najlepiej dodać je do sałatki tuż przed podaniem, by nie rozmokły.

Sałatka z szynką

Sałatka z szynką

Sałatka z szynką, serem i makaronem to przekąska w sam raz na lunch. Dla urozmaicenia smaków w tego typu potrawie, możemy wykorzystać różne rodzaje szynki, takich jak np.: parmeńska, konserwowa, szwarcwaldzka oraz pieczona. Sałatka z szynką, ananasem i selerem w occie z dressingiem jogurtowo-ziołowym jest pyszna i bardzo sycąca.

Sałatka z boczkiem

Sałatka z boczkiem

Sałatka z boczkiem to wyśmienity pomysł na dodatek do dań mącznych, takich jak, np. kopytka czy pierogi. Do sałatek można dodawać wędzony, podsmażony na patelni lub upieczony w piekarniku boczek. Wyśmienicie komponuje się w sałatce z bobu oraz we wszystkich wariantach sałatek ziemniaczanych. Idealne w sałatkach są chrupiące chipsy z boczku. Wykonanie ich jest bardzo proste: cienkie plastry wędzonego boczku wystarczy usmażyć na patelni, na mocnym ogniu, bez dodatku tłuszczu, aż staną się bardzo chrupkie. Do sałatki dodaje się wystudzone boczkowe chipsy.

Sałatka z wołowiną

Sałatka z wołowiną

Soczysta i krucha wołowina to rarytas, który pokrojony w kawałeczki możemy podawać także w formie sałatki. Najczęściej serwowana na sposób azjatycki, z dodatkiem makaronu ryżowego cieszy podniebienie pikantnym akcentem chili oraz odrobiną czosnku. Jeżeli jesteśmy zwolennikami klasycznych smaków, warto podawać sałatkę z wołowina i brokułami, wcześniej ugotowanymi na parze. Makaron świetnie dopełni smak sałatki, przejmując jej mięsny charakter.

Sałatka z warzywami

Sałatka z warzywami

Tradycyjna sałatka jarzynowa króluje na polskich stołach nie tylko od święta. Kawałki gotowanego ziemniaka, marchewki, jajka czy ogórek konserwowy wspaniale się uzupełniają. Lekkie, dietetyczne sałatki z kurczakiem czy pieczoną wołowiną doskonale współgrają zarówno z winegretem jak i gęstymi sosami na bazie jogurtu greckiego.

Sałatka hawajska

Sałatka hawajska

Sałatka z kurczakiem i ananasem, czyli sałatka hawajska to połączenie słodko-wytrawnych smaków. Sekretem jest drobiowo-ananasowy sos, który uzyskuje się poprzez wlanie do smażącego się na patelni fileta z piersi ananasowej zalewy, a po podgrzaniu wymieszanie całości z keczupem, jogurtem, czosnkiem, solą i pieprzem. Tego rodzaju sałatki można komponować z dowolnym mięsem. Wyśmienity będzie tuńczyk, szynka, a nawet wędzony drób.

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini to bardzo sycąca i prosta do wykonania potrawa, której podstawowym składnikiem są makaronowe pierożki. Tortellini mogą mieć farsz mięsny (kurczak, szynka, mięso mielone) lub wegetariański (szpinak, ser, grzyby, warzywa). Do sałatki dodaje się brokuły, por, kukurydzę, ser żółty, ser feta, ugotowane jajka czy cebulę. Można przygotować również sos sałatkowy na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu albo polać sałatkę lekkim sosem winegret.

Sałatka z ravioli

Sałatka z ravioli

Sałatkę z ravioli przyrządza się na bazie włoskich pierożków z nadzieniem serowym, mięsnym lub warzywnym. Można je przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Do sałatki najlepiej nadaje się gotowane ravioli z nadzieniem dyniowym lub serowo-szpinakowym. Dobrze smakuje z szynką konserwową, kukurydzą, ananasem, brokułami i z suszonymi pomidorami. Poleca się podawane sałatki z ravioli z czosnkowym lub majonezowym dressingiem.

Sałatka z chipsami

Sałatka z chipsami

Sałatka z chipsami świetnie nadaje się na imprezę i spotkania rodzinne. Podstawowym składnikiem są chipsy, najlepiej o neutralnym smaku, takie jak nachos lub ziemniaczane. Dobrym pomysłem jest dodanie kurczaka lub boczku, co sprawi, że sałatka będzie bardziej pożywna i sycąca. Warto również urozmaicić danie papryczkami chilli, aby wzmocnić smak potrawy. Sałatka smakuje też dzieciom, więc dobrym pomysłem jest dodanie większej ilości warzyw, aby wzmocnić walory odżywcze.

Sałatka z fetą

Sałatka z fetą

Sałatkę z fetą przyrządza się z sera, który produkowany jest z mieszanki mleka owczego i koziego. Ser feta jest bazą do tradycyjnej greckiej sałatki, którą przygotowuje się z świeżych ogórków, oliwek, czerwonej cebuli, papryki i pomidorów. Z dodatkiem tego sera można również przyrządzić sałatkę z brokułami, z kurczakiem pieczonym, z tuńczykiem. Ser feta dobrze smakuje również w zestawieniach z owocami, szczególnie z granatem, arbuzem i z truskawkami.

Sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem

Jarmuż to ciekawy składnik różnych sałatek. Można wykorzystać go na surowo.  Pozbawiamy wtedy jego liście twardej łodygi, rwiemy na małe kawałki, polewamy oliwą i ugniatamy kilka minut, by zrobił się bardziej miękki. Można też  lekko go podgotować, lub podsmażyć, również usuwając łodygę. Dodatki do jarmużu wybieramy według uznania, sałatka będzie świetna z dodatkiem jabłek, truskawek, pomidorów, czy migdałów. Lekko gorzkawy smak opisywanego warzywa świetnie skomponuje się ze słodkimi składnikami.

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Przybliżony smak gyrosa, czyli mięsa opiekanego na ogromnym ruszcie, można uzyskać smażąc je na patelni, piekąc w piekarniku lub na grillu. W tym celu najlepiej użyć pokrojonej w około 3 cm kawałki piersi z kurczaka, indyka, szynki wieprzowej, jagnięciny, baraniny lub cielęciny. Bardzo istotna w tego typu potrawach jest kompozycja przypraw. Sałatka gyros powinna mieć aromat kozieradki, oregano, chili, rozmarynu i czarnego pieprzu. Oprócz mięsa może zawierać: ser feta, makaron, pomidory, kapustę pekińską, ogórki, majonez, cebulę oraz kukurydzę. Sałatka gyros doskonale prezentuje się w postaci misternie ułożonych na sobie warstw.

Znaleźliśmy 2627 przepisów w kategorii Sałatka z mięsem