Wyśmienite sałatki powstają z połączenia smacznych i zdrowych składników. Pyszności te, doskonale spiszą się zarówno jako codzienna przekąska, ale także element uroczystych przyjęć . Surowe owoce lub warzywa, które wykorzystujemy do zrobienia sałatki, są wspaniałymi źródłami cennych witamin i składników odżywczych. Do sałatki warto użyć również bardziej wyrazistego dodatku! W tej roli wyśmienicie sprawdzą się kawałki mięsa!

Wiele osób  bowiem, uwielbia sałatki wzbogacone o dobrze przyprawione mięso. To ono sprawia, że końcowy efekt może liczyć na wielką aprobatę ze strony naszych kubków smakowych. Najczęściej wykorzystywanym mięsem jest drób, ale cielęcina, jagnięcina czy wieprzowina są równie często uzupełniają przygotowaną przekąskę. W jaki sposób przyrządzimy mięso, zależy już wyłącznie od nas! Grillowane, gotowane, pieczone czy smażone- każe znajdzie swoich fanów.  Na świąteczny czas warto przygotować uwielbianą przez wszystkich sałatkę gyros. Oryginalnym pomysłem okaże się również warstwowa sałatka z mięsem lub sałatka z awokado i chrupiącym boczkiem.

Jeśli brak Wam pomysły na smaczną sałatkę z mięsem, koniecznie sięgnijcie do naszej skarbnicy wspaniałych przepisów!

Sałatka z indykiem

Sałatka z indykiem

Indyk, to jedno z najchudszych i niskokalorycznych mięs zalecanych w zdrowej i zbilansowanej diecie. W połączeniu z pszennym, czy razowym makaronem może być dodawany w kawałeczkach i pakowany na drugie śniadanie czy lunch. Alternatywa jest dodatek ryżu, który świetnie będzie komponował się z dodatkiem jajka czy fety.

Sałatka z owocami

Sałatka z owocami

Ciekawym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia jest sałatka owocowa, którą z powodzeniem możemy zabrać na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Pokrojone jabłka, cząstki pomarańczy i sycący banan to propozycja zarówno dla mniejszych, jak i większych smakoszy. Jeżeli zwracamy uwagę na kalorie w diecie, warto sięgnąć po soczystego arbuza czy ananasa, które doskonale komponują się z pieczonym kurczakiem i wołowiną.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem, ananasem i kapustą pekińską jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu oraz dań z grilla. Sama w sobie stanowi również pożywną przekąskę. Można wykorzystać zarówno ananasa z puszki, jak i świeży owoc. Jego intensywny smak i delikatna słodycz świetnie komponują się z gotowanym, smażonym lub wędzonym drobiem. W tego typu sałatkach genialne jest awokado. Dojrzały owoc ma kremową konsystencję. Można go pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem dodając do sosu. Wyśmienite w takim zestawieniu są również delikatnie podprażone na patelni pestki np. dyni lub słonecznika oraz orzechy.

Sałatka z szynką

Sałatka z szynką

Sałatka z szynką, serem i makaronem to przekąska w sam raz na lunch. Dla urozmaicenia smaków w tego typu potrawie, możemy wykorzystać różne rodzaje szynki, takich jak np.: parmeńska, konserwowa, szwarcwaldzka oraz pieczona. Sałatka z szynką, ananasem i selerem w occie z dressingiem jogurtowo-ziołowym jest pyszna i bardzo sycąca.

Sałatka z szynką

Sałatka z szynką

Szynka parmeńska jest wyjątkowo wykwintnym składnikiem, który dodaje niepowtarzalnego charakteru sałatkom. W zestawieniu z tym rarytasem doskonale wypadają takie dodatki, jak: ananas, ser pleśniowy, winogrona oraz jogurtowo-ziołowe dressingi. W sałatce można również wykorzystać zwykłą szynkę kanapkową, szynkę szwarcwaldzką, a nawet szynkę konserwową. Sałatka z szynką w roli głównej jest bardzo pożywną i przepyszną przekąską, szczególnie, gdy połączona zostanie z selerem naciowym, kapustą pekińską, rukolą lub roszponką.

Sałatka z szynką

Sałatka z szynką

Sałatka z szynka, to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych propozycji, która sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta. Szeroko dostępna szynka konserwowa, idealnie połączy się z żółtym serem i ryżem, który najczęściej wykorzystujemy w zapiekankach. Do uzyskania kremowej konsystencji warto pokusić się o dodatek majonezu, który z łatwością możemy znaleźć także w wersji wegańskiej.

Sałatka z warzywami

Sałatka z warzywami

Tradycyjna sałatka jarzynowa króluje na polskich stołach nie tylko od święta. Kawałki gotowanego ziemniaka, marchewki, jajka czy ogórek konserwowy wspaniale się uzupełniają. Lekkie, dietetyczne sałatki z kurczakiem czy pieczoną wołowiną doskonale współgrają zarówno z winegretem jak i gęstymi sosami na bazie jogurtu greckiego.

Sałatka z wołowiną

Sałatka z wołowiną

Soczysta i krucha wołowina to rarytas, który pokrojony w kawałeczki możemy podawać także w formie sałatki. Najczęściej serwowana na sposób azjatycki, z dodatkiem makaronu ryżowego cieszy podniebienie pikantnym akcentem chili oraz odrobiną czosnku. Jeżeli jesteśmy zwolennikami klasycznych smaków, warto podawać sałatkę z wołowina i brokułami, wcześniej ugotowanymi na parze. Makaron świetnie dopełni smak sałatki, przejmując jej mięsny charakter.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

Pieczona pierś z kurczaka może być wykorzystana w aromatycznej sałatce, którą możemy przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli dbamy, aby w diecie nie zabrakło witamin, warto skomponować ją z rukolą i awokado. Amatorów egzotycznych połączeń z pewnością zainteresuje dodatek ananasa i chrupiących orzechów.

Znaleźliśmy 1449 przepisów w kategorii Sałatka z mięsem