Sałatki z sałatą w roli głównej, to zawsze wyśmienity pomysł na przekąskę, dodatek do obiadu lub drugie śniadanie. Szybkie sałatki, takie jak np. sałatka z kurczakiem, sałatą lodową, suszonymi pomidorami i serem feta doskonale sprawdzają się na imprezach.


Najlepsze sosy do sałat to przede wszystkim lekkie dressingi na bazie oliwy, wody, octu i przypraw oraz dipy majonezowo-jogurtowe, śmietanowe czy prowansalskie przysmaki typu aioli.


Do sałatek można wykorzystać każdą odmianę sałaty – w zależności od upodobań. Różnią się one smakiem, strukturą i wyglądem. Nic nie zastąpi lekko pikantnej rukoli czy dekoracyjnej sałaty karbowanej. Chrupkość sałaty lodowej jest bezkonkurencyjna, natomiast sałatę rzymską cechuje delikatna gorycz i orzechowe nuty.


Sałata zawiera wiele witamin: A, C, D i E oraz składników odżywczych: żelaza, magnezu, wapnia i potasu.


Sałata zachowa swoją chrupkość i jędrność, jeżeli dressing lub sos zostanie do niej dodany tuż przed podaniem. Liście sałat można rwać, ciąć w paski, kostkę lub szatkować. Ważne jest, aby po umyciu odwirować je z nadmiaru wody, lub pozostawić na sicie do wyschnięcia.


Sałata to warzywo lekkie, niskokaloryczne i zdrowe! Sałaty są idealnym składnikiem dietetycznych przekąsek. 100 g dowolnej sałaty ma nie więcej niż 18 kcal.
Na rynku dostępna jest sałata o różnych rozmiarach, kształtach, a nawet kolorach: masłowa, lodowa, rzymska, rukola, roszponka lub lollo.

Warzywo to wykorzystujemy w kuchni niemal codziennie, a w niektórych krajach to wręcz podstawa każdego posiłku! W kulinarnym świecie sałatki stanowią efektywny posiłek na każdą okazje. 

Sałata z oliwkami, pomidorami i serem feta to przysmak znany przez wszystkich! Sałatka z ogórkiem, papryką sałatą i kurczakiem najlepiej smakuje w letni wakacyjny dzień. Sałata słodko- kwaśna to wspaniały dodatek do obiadu, przypadnie do gustu zwłaszcza wielbicielom orientalnych smaków.

Sałata z jajkiem i śmietaną po polsku to danie pełne pysznych witamin. Wartościowa sałata to także element dekoracyjny, stroi serwowane mięsa, wędliny, jajka i ryby!

Korzystajcie ze skarbów, jakimi są sałaty, przygotujcie sałatkę z tym zdrowym warzywem!


Zdjęcie: Fotolia
Sałatka z sałaty lodowej

Sałatka z sałaty lodowej

Sałata lodowa to średniej wielkości kula, z mocno przylegającymi, szerokimi listkami. Jest jasno-zielona i bardzo chrupka. W smaku ledwo wyczuwalna, dlatego idealnie sprawdzi się jako baza w surówkach i różnego rodzaju sałatkach. Sałata lodowa cudownie smakuje z fetą, kurczakiem, ze śmietaną, świetnie sprawdza się również jako towarzyszka pomidorków koktajlowych, papryki i sosu winegret w surówce do obiadu.

Surówka z sałaty rzymskiej

Surówka z sałaty rzymskiej

Sałata rzymska charakteryzuje się długimi (z tej przyczyny nazywana była dawniej długolistną), ciemnozielonymi na końcach listkami. Jej główka wyglądem przypomina nieco popularniejszą kapustę pekińską. Sałatka Cezar to bez wątpienia najbardziej znana potrawa z sałatą rzymską w roli głównej.

Ponieważ liście sałaty rzymskiej są bardzo wytrzymałe można z niej przygotowywać potrawy również na ciepło. Sałata rzymska smażona z czosnkiem to nietypowy i wyjątkowo smaczny sposób na wykorzystanie tego warzywa.

Sałatka z roszponką

Sałatka z roszponką

Roszponka, zwana również roszpunką, raszpanką i rapotynką, z botanicznego punktu widzenia nie jest sałatą, a rośliną kozłkowatą. Jednak ze względu na ciekawy, orzechowy smak i nietypowy rozmiar liści (są bardzo drobne) jest chętnie wykorzystywanym w kuchni składnikiem wielu potraw, szczególnie sałatek. Ceniona jest również za właściwości odżywcze. Zawiera bardzo dużo witaminy C (kilkukrotnie więcej niż np. sałata masłowa), beta karoten, niacynę oraz kwas foliowy. Sałatka z roszponki najlepiej smakuje, gdy delikatnie oderwie się listki od łodyżek i skropi dressingiem tuż przed podaniem na stół.

Znaleźliśmy 1550 przepisów w kategorii Sałatki z sałatą

Rukola z cukinią

Rukola z cukinią

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem

misia5 misia5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: