Układane warstwami sałatki są bardzo dekoracyjne. Wyśmienicie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach i ważnych uroczystościach np. na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Proste w przygotowaniu i smaczne sałatki można układać z warstw rozmaitych składników. Kluczowe w tym przypadku jest naczynie. By efekt był widoczny, najlepsza jest, duża, np. szklana i przede wszystkim przezroczysta miska. Taka sałatka pięknie prezentuje się również w wysokich, dużych kielichach.

Najpopularniejsze sałatki warstwowe to np. gyros, selerowa, ananasowa, kebabowa, z tuńczykiem, jajkiem oraz śledziami. Jako wypełniacza można używać różnego rodzaju makaronów (np. makaronu ryżowego, świderków a nawet lasagne), kasz oraz ryżu.

Sos w sałatce warstwowej można przygotować z jogurtu, czosnku, majonezu lub musztardy. Doskonały jest winegret – szczególnie, gdy w sałatce jest dużo świeżych warzyw i sałaty.

Tego typu sałatki można układać warstwami kolorami lub smakami. Jest to również bardzo dobry sposób na wyczarowanie pysznego dania z tego, co akurat znajduje się w lodówce.

Sekretem udanej i pysznej sałatki wielowarstwowej jest właściwa kompozycja składników, spajający wszystko sos oraz aromatyczne przyprawy.

Połączenie wędzonego kurczaka i makaronu, tuńczyka i ryżu lub kuskusu i kabanosów to przykładowe możliwości kompozycji składników, jednak nie zapominajmy o klasycznym śledziu pod pierzynką!

Krakersy, wątróbka, tarta rzodkiewka, buraczki czy grillowana mortadela? Ty wybierasz! Przekonaj się, jak niewiele potrzeba aby przygotować prostą i efektowną sałatkę. Zapraszamy do korzystania z naszych przepisów!
Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem to pyszna przekąska oraz doskonały pomysł na drugie śniadanie. Najlepiej użyć do niej tuńczyka w sosie własnym z puszki. Warto również pamiętać, by nie przegotować jajek. Ponieważ poddawane za długo wysokiej temperaturze nieestetycznie zszarzeją. Idealny do tej sałatki jest majonez, groszek konserwowy, pomidorki koktajlowe oraz duża ilość świeżo mielonego pieprzu i natki pietruszki. 

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem

W sałatce warstwowej z kurczakiem można wykorzystać mięso smażone, gotowane, parowane, pieczone oraz grillowane. Każdy sposób jest dobry. Najlepsza jest pierś z kurczaka, ze względu na delikatny smak i przyjemną strukturę. W zależności od rozmiaru pozostałych składników, drób można pokroić w drobną kostkę, porwać na kawałki lub ułożyć warstwami duże plastry. Ser feta idealnie połączy wszystkie smaki i dosoli sałatkę. Roszponka lub rukola, ryż, kasza jaglana, suszone pomidory i świeża papryka również idealnie nadają się do tego typu sałatki.

Sałatka warstwowa ze śledziem

Sałatka warstwowa ze śledziem

Sałatka śledziowa często przygotowywana jest na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Dekoracyjne walory kolorowego przekładańca idealnie sprawdzają się w sałatce rybnej. Ważne jest, by śledzie dobrze wypłukać z nadmiaru soli. Najlepiej użyć w tym celu zimnej wody lub mleka. Sałatka warstwowa doskonale smakuje, gdy dodane zostaną do niej śledzie w zalewie octowej, np. matiasy. Wówczas dla złagodzenia smaku warto dodać kukurydzę, brokuły, ziemniaki, czerwoną fasolę lub buraczki. Śledzie w sałatce idealnie komponują się z sosami śmietanowymi oraz oliwą. 

Sałatka warstwowa z ryżem

Sałatka warstwowa z ryżem

Ryż do sałatki może być ugotowany na sypko lub nie – wszystko zależy od tego czy ma tworzyć zwartą warstwę, czy swobodnie mieszać się zresztą składników. Do sałatki z ryżem można wykorzystać zarówno ryż biały, jak i brązowy. Ryż będzie sypki, gdy do gotowania zostanie dodana odrobina oliwy. Ciekawym pomysłem jest ugotowanie go w warzywnym lub mięsnym bulionie lub dodanie łyżeczki kurkumy, która zabarwi go za piękny żółty kolor. Ze względu na swój bardzo neutralny smak, ryż sprawdza się w sałatce z szynką, sałatce gyros, sałatce z jajkiem oraz wieloma innymi składnikami – w zależności od fantazji osoby przygotowującej potrawę.

Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem

Jajka do sałatki można ugotować na twardo i oddzielając białka od żółtek – białka posiekać w drobną kostkę i ułożyć warstwami, natomiast żółtka wykorzystać do przygotowania sosu, np. aioli lub majonezu domowej roboty. Jajka wyśmienicie dopełniają swoim smakiem inne składniki, np. szpinak, por, śledzie, szynka oraz kukurydza.

Sałatka warstwowa z łososiem

Sałatka warstwowa z łososiem

Sałatka z łososiem może być przygotowana na zimno i na ciepło. W tej drugiej wersji całość zapieka się w piekarniku, Wyśmienicie sprawdza się wówczas ser, np. żółty lub mozzarella umieszczony na różnych poziomach sałatki. Do sałatki nadaje się zarówno łosoś wędzony, z puszki, jak i pieczony. Doskonale komponuje się z makaronem.

Znaleźliśmy 498 przepisów w kategorii Sałatka warstwowa

Gyros z kurczakiem

Gyros z kurczakiem

Konczi Konczi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa

peggi peggi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzybowa polana

Grzybowa polana

2milutka 2milutka
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: