Do sałatek można wykorzystywać groszek konserwowy, z zalewy, świeży (groszek cukrowy) lub mrożony. Ten ostatni najlepiej ugotować na półtwardo w bulionie. Dzięki temu będzie miał pełniejszy smak a jego struktura pozostanie zwarta i sprężysta. 

Świąteczna sałatka jarzynowa, sałatka wiosenna, sałatka śledziowa, sałatka z pieczarkami oraz wszelkiego rodzaju sałatki warstwowe w wersji wytrawnej to najlepsze przykłady popularności groszku. 
 
Groszek konserwowy to też doskonała baza dla sałatkowego dipu. W tym celu wystarczy zblendować go na gładką masę z suszonymi pomidorami, oliwą i ząbkiem czosnku. Tego typu sos jest wyśmienity do sałatek z rybami, wędlinami oraz serami. 

Dla wielbicieli kuchennego eksperymentowania najlepsza będzie sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji. Nie trzeba uzasadniać znaczenia świeżych, domowych sałatek. Są idealną przekąska, na co dzień, ale także, kiedy spodziewamy się gości.
 

Polecane przepisy do kategorii Sałatka z groszkiem

Znaleźliśmy 656 przepisów w kategorii Sałatka z groszkiem