Do sałatek z kurczakiem można dodawać sery, np. ser feta, mozzarella, gouda, sery pleśniowe. Idealnie smakują również z grzybami, szczególnie w egzotycznych kompozycjach i przepisach np. z ananasem i grzybami mun. Najlepsze dressingi do sałatek z kurczakiem, to te na bazie oliwy, octu balsamicznego, jogurtów, majonezu, żółtek jajek gotowanych na twardo, awokado oraz soku z cytryny. Mięso sałatki z kurczakiem można smażyć, gotować, grillować oraz piec. Pysznie komponuje się również w wersji wędzonej. W sałatkach najczęściej wykorzystuje się pierś z kurczaka. Warto również dodawać mięso z udek, skrzydełek, a nawet podroby. Te ostatnie są doskonałe np. w sałatce z miodowym winegretem i drobiowymi wątróbkami.
Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem najlepiej komponuje się z ananasem, makaronem, kapustą pekińską, żółtym serem oraz majonezem. Ciekawym dodatkiem do tego typu potrawy są chrupiące, czosnkowe grzanki. Najlepiej dodać je do sałatki tuż przed podaniem, by nie rozmokły.

Sałatka z ananasem

Sałatka z ananasem

Sałatka z ananasem i kurczakiem wyśmienicie smakuje z szynką, kukurydzą, selerem konserwowym, serem żółtym i ryżem. Do jej wykonania można użyć ananasa z puszki lub świeżego owocu pokrojonego w grubą kostkę lub pociętego na długie paski podobne do spaghetti. Dobrym pomysłem na wzmocnienie słodko-kwaśnych aromatów jest zamarynowanie mięsa przed usmażeniem w marynacie na bazie soku ananasowego i chili.

Sałatka hawajska

Sałatka hawajska

Sałatka z kurczakiem i ananasem, czyli sałatka hawajska to połączenie słodko-wytrawnych smaków. Sekretem jest drobiowo-ananasowy sos, który uzyskuje się poprzez wlanie do smażącego się na patelni fileta z piersi ananasowej zalewy, a po podgrzaniu wymieszanie całości z keczupem, jogurtem, czosnkiem, solą i pieprzem. Tego rodzaju sałatki można komponować z dowolnym mięsem. Wyśmienity będzie tuńczyk, szynka, a nawet wędzony drób.

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini to bardzo sycąca i prosta do wykonania potrawa, której podstawowym składnikiem są makaronowe pierożki. Tortellini mogą mieć farsz mięsny (kurczak, szynka, mięso mielone) lub wegetariański (szpinak, ser, grzyby, warzywa). Do sałatki dodaje się brokuły, por, kukurydzę, ser żółty, ser feta, ugotowane jajka czy cebulę. Można przygotować również sos sałatkowy na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu albo polać sałatkę lekkim sosem winegret.

Sałatka z ravioli

Sałatka z ravioli

Sałatkę z ravioli przyrządza się na bazie włoskich pierożków z nadzieniem serowym, mięsnym lub warzywnym. Można je przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Do sałatki najlepiej nadaje się gotowane ravioli z nadzieniem dyniowym lub serowo-szpinakowym. Dobrze smakuje z szynką konserwową, kukurydzą, ananasem, brokułami i z suszonymi pomidorami. Poleca się podawane sałatki z ravioli z czosnkowym lub majonezowym dressingiem.

Sałatka z chipsami

Sałatka z chipsami

Sałatka z chipsami świetnie nadaje się na imprezę i spotkania rodzinne. Podstawowym składnikiem są chipsy, najlepiej o neutralnym smaku, takie jak nachos lub ziemniaczane. Dobrym pomysłem jest dodanie kurczaka lub boczku, co sprawi, że sałatka będzie bardziej pożywna i sycąca. Warto również urozmaicić danie papryczkami chilli, aby wzmocnić smak potrawy. Sałatka smakuje też dzieciom, więc dobrym pomysłem jest dodanie większej ilości warzyw, aby wzmocnić walory odżywcze.

Sałatka z fetą

Sałatka z fetą

Sałatkę z fetą przyrządza się z sera, który produkowany jest z mieszanki mleka owczego i koziego. Ser feta jest bazą do tradycyjnej greckiej sałatki, którą przygotowuje się z świeżych ogórków, oliwek, czerwonej cebuli, papryki i pomidorów. Z dodatkiem tego sera można również przyrządzić sałatkę z brokułami, z kurczakiem pieczonym, z tuńczykiem. Ser feta dobrze smakuje również w zestawieniach z owocami, szczególnie z granatem, arbuzem i z truskawkami.

Sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem

Jarmuż to ciekawy składnik różnych sałatek. Można wykorzystać go na surowo.  Pozbawiamy wtedy jego liście twardej łodygi, rwiemy na małe kawałki, polewamy oliwą i ugniatamy kilka minut, by zrobił się bardziej miękki. Można też  lekko go podgotować, lub podsmażyć, również usuwając łodygę. Dodatki do jarmużu wybieramy według uznania, sałatka będzie świetna z dodatkiem jabłek, truskawek, pomidorów, czy migdałów. Lekko gorzkawy smak opisywanego warzywa świetnie skomponuje się ze słodkimi składnikami.

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Przybliżony smak gyrosa, czyli mięsa opiekanego na ogromnym ruszcie, można uzyskać smażąc je na patelni, piekąc w piekarniku lub na grillu. W tym celu najlepiej użyć pokrojonej w około 3 cm kawałki piersi z kurczaka, indyka, szynki wieprzowej, jagnięciny, baraniny lub cielęciny. Bardzo istotna w tego typu potrawach jest kompozycja przypraw. Sałatka gyros powinna mieć aromat kozieradki, oregano, chili, rozmarynu i czarnego pieprzu. Oprócz mięsa może zawierać: ser feta, makaron, pomidory, kapustę pekińską, ogórki, majonez, cebulę oraz kukurydzę. Sałatka gyros doskonale prezentuje się w postaci misternie ułożonych na sobie warstw.

Znaleźliśmy 1395 przepisów w kategorii Sałatka z kurczakiem