W ryżowych sałatkach kluczowe jest, aby ich główny składnik miał odpowiednią konsystencję. Tylko jędrny, sypki i sprężysty ryż doskonale współgra z pozostałymi składnikami. Idealny do sałatek jest ryż długi, paraboiled, ryż dziki oraz ryż basmati. Sposób przygotowania również ma wpływ na finalny efekt potrawy. Ryż do sałatki najlepiej gotować w bulionie z dodatkiem kilku kropel oliwy.
 
Sałatka warstwowa z ryżem, jajkiem, ogórkiem i szynką doskonale sprawdza się jako przekąska na imprezach. Z kolei ryżowa sałatka z papryką, kukurydzą, rukolą i suszonymi pomidorami będzie doskonałym drugim śniadaniem.
 
Neutralny smak ryżu doskonale współgra z większością składników. Dressingi najlepsze do sałatek ryżowych to te na bazie majonezu, octu balsamicznego, jogurtów i serów, np. feta.

Dlaczego robi się sałatki z ryżem? Odpowiedź jest prosta: nic nie zapełnia lepiej pustego brzucha, niż ryż. Pełen drogocennego białka i łatwo przyswajalnych węglowodanów, jest jednym z ulubionych dodatków do dania dla sportowców. Połączenie go razem ze zdrowymi warzywami, pozwoli stworzyć sycący, wartościowy obiad. Warto pokusić się o zrobienie sałatki z ryżem i tuńczykiem - następny składnik posiadający mnóstwo białka. Sałatka ryżowa z kurczakiem lub owocami morza, to kolejne propozycje na sycący obiad.

Jeśli jednak szukacie czegoś lekkiego, co posłuży za przekąskę w ciągu dnia, polecamy szybką sałatkę ryżową, sałatkę z brokułami, z papryką albo z curry. Ten idealny, łatwy w wykonaniu posiłek doda Wam energii i pobudzi do życia. Pewnie nie myśleliście o tym, aby zrobić sałatkę z ryżem na słodko? Kompozycja ta, powoduje istną eksplozję smaków! Dodanie ostrego pora i słodkiego ananasa, to tylko jeden ze sposobów na tworzenie kulinarnego arcydzieła.

Jeśli nadal zastanawiacie się, czy sałatki z ryżem są dla Was, wypróbujcie wersji ekspresowej! Zobaczycie, że łatwy w przygotowaniu ryż przypadnie Wam do gustu.

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczyka z makaronem jest wyśmienita, gdy zostanie podana z grzankami. Grzanki można przyrządzać samodzielnie, z bagietek, pieczywa pszennego, razowego lub żytniego. Wystarczy na suchej patelni podgrzać kromkę przez kilkadziesiąt sekund z obu stron i w jeszcze ciepłą wsmarować ząbek czosnku. Do sałatek najlepiej nadaje się tuńczyk w sosie własnym z puszki. Mimo że posiada bardzo neutralny smak, dodaje potrawie rybnego charakteru.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

W sałatkach można wykorzystywać kurczaka gotowanego, smażonego (i np. wcześniej zamarynowanego w aromatycznych ziołach i oliwie), pieczonego, grillowanego, a nawet parowanego. Oprócz piersi z kurczaka, do sałatek warto również dodawać mięso z udek skrzydełek oraz podroby.

Sałatka z pora

Sałatka z pora

Surówka z pora, jabłka i marchewki z majonezem to bardzo szybki w przygotowaniu dodatek do drugiego dania.  Młode pory mają smaczną zarówno zieloną, jak i białą  część. W okazach starszych lepiej wyrzucić zielone liście ponieważ bywają łykowate i niesmaczne. Białą część można, przed dodaniem do sałatki krótko podsmażyć na klarowanym maśle.

Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułami, jajkiem, fetą i sosem jogurtowo-czosnkowym jest wyśmienita jako dodatek do dań mięsnych oraz potraw z grilla. W sałatkach można wykorzystywać zarówno surowe, jak i gotowane na półtwardo lub blanszowane brokuły. Rozgotowane warzywa rozpadają się i wówczas posiłek prezentuje się nieestetycznie. Podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika z dodatkiem jasnego sosu sojowego to wyśmienity akcent w sałatkach z brokułem w roli głównej. Dodatek boczku w formie mocno chrupiących chipsów to również bardzo smaczne urozmaicenie tego dania.

Sałatka z ogórków

Sałatka z ogórków

Sałatka z ogórków w occie, czyli tzw. sałatka szwedzka sama w sobie jest pyszną przekąską i surówką do obiadu. Szczególnie dobrze smakuje  z majonezem i ziemniakami.

Znaleźliśmy 1000 przepisów w kategorii Sałatka z ryżem