Jeśli chcesz zapewnić sobie porcję smacznego, pożywnego posiłku przygotuj sałatkę! To znakomita propozycja nie tylko dla osób dbających o linię. Zafunduj sobie porcję zdrowia i zabierz ją ze sobą do szkoły lub pracy!

Warto starannie dobierać składniki do przygotowywanej sałatki - rezygnując z kalorycznych dodatków, takich jak majonez mamy możliwość zmniejszenia jej kaloryczności. Wystarczy niewielka modyfikacja, aby sprawić, by nasz posiłek był jeszcze bardziej wartościowy!

Planując przygotowanie sałatki, szczególnie polecamy takie przepisy, które zawierają ryby. Popularna sałatka z tuńczykiem nie tylko nasyci, ale dostarczy również wielu wartościowych składników!

Wersji sałatki z tuńczykiem jest wiele, dzięki czemu każdy może wybrać przepis odpowiedni dla siebie. Makaron, ryż lub jajko - z każdym z tych składników mięso tuńczyka smakuje doskonale.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą gamą przepisów na smaczne sałatki, które sprawdzą się zarówno jako drugie śniadanie w pracy lub jako przekąska na spotkaniu ze znajomymi. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, zasmakują wszystkim gościom!
Sałatka z serem

Sałatka z serem

Sałatki z serem to doskonały sposób na dodatek do dań z grilla. Wyśmienicie sprawdza się w tym przypadku słona i aksamitna feta. Sery idealnie współgrają smakowo z owocami, dlatego kompozycje: ser pleśniowy i winogrona, ser halloumi i rodzynki, ser kozi i gruszka czy ser mozzarella i brzoskwinie zawsze wypadają znakomicie. Sery topione oraz  twarożki, takie jak np. ricotta czy mascarpone, są idealne do przyrządzania sałatkowych sosów.

Sałatka z serem feta

Sałatka z serem feta

Ser feta jest idealnym składnikiem w sałatkach z pomidorami (zarówno suszonymi, jak i świeżymi), brokułami, kurczakiem, sałatą lodową, rzodkiewką, szczypiorkiem, a nawet anchois. Ser feta można kupić w formie zbitej bryłki lub pokrojonych w kostkę kawałków zanurzonych w solance. Ta druga opcja znacznie przyspiesza przygotowanie sałatki. Feta doskonale topi się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu można w bardzo prosty i szybki sposób przyrządzić z niego serowo-śmietanowy sos do sałatki. W tym celu podgrzewa się ser w rondelku z niewielką ilością mleka. Feta pysznie komponuje się w sałatkach z grillowanymi warzywami, np. bakłażanami czy papryką. Idealnie pasuje również do szparagów, awokado, karczochów, kaparów i cukinii. Sałatki makaronowe z serem feta to również kulinarny strzał w dziesiątkę. Feta doskonale smakuje z owocami, np. z brzoskwiniami, melonem, malinami i arbuzem. W tym ostatnim przypadku genialnym pomysłem jest przygotowanie owocowo-warzywno-serowej pizzy.

Sałatka z groszkiem

Sałatka z groszkiem

Groszek konserwowy z puszki najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wielu sałatek zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. Sycąca propozycja z makaronem pszennym będzie świetnie komponować się w sałatce warstwowej. Ryby takie jak łosoś, czy tuńczyk z puszki to łatwo dostępne składniki, które wzbogacają całość. Sałatka z groszkiem i śledziami z odrobiną gęstej śmietany będzie miała swoich zwolenników na świątecznym stole.

Sałatka z kukurydzą

Sałatka z kukurydzą

Kukurydza ma szerokie zastosowanie przy produkcji sałatek. Pożywnym posiłkiem jest sałatka z kukurydzą, brokułami oraz jajkiem z tartym parmezanem. Świetnie smakuje polana sosem cezara (majonez, musztarda, miód, sos sojowy, sól, pieprz, czosnek). Wspaniałym pomysłem na wielkanocny stół jest warstwowa sałatka z jajkiem, kukurydzą i tuńczykiem, posypana tartym żółtym serem. Doskonałą kompozycją jest również sałatka z kukurydzą, porem, ananasem i wędzonym kurczakiem, z sosem z majonezu i jogurtu.

Sałatka z winegretem

Sałatka z winegretem

Sos winegret lub vinegret to jeden z popularniejszych dresingów sałatkowych serwowanych na zimno. W jego skład wchodzą w różnych proporcjach: musztarda, ocet lub sok z cytryny, cukier lub miód, sól, pieprz oraz olej lub oliwa. Idealnymi narzędziami służącymi do przygotowania tego sosu są: shaker, trzepaczka lub zwykły słoik z pokrywką. Winegret wyśmienicie smakuje z octem winnym, jabłkowym lub balsamicznym. Fani ostrych smaków mogą dodać zamiast zwykłej musztardy stołowej odmianę pikantniejszą, czyli np. dijon. Winegret świetnie sprawdza się w sałatce greckiej.

Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem i szynką, ryżem i jajkiem oraz ryżem i kukurydzą to bez wątpienia najpopularniejsze wersje tej przekąski. Ryż powinien być ugotowany na sypko. Dlatego w sałatkach najlepiej sprawdza się długi ryż paraboiled, ryż dziki, basmati oraz jaśminowy. Ciekawym pomysłem jest dodanie ryżu kolorowego do sałatki. Oprócz białego dostępny jest również: ryż brązowy, czerwony, żółty i czarny (czyli dziki, niełuskany).

Sałatka z papryką

Sałatka z papryką

Sałatka z marynowanych w occie ogórków, cebuli i papryki jest świetnym pomysłem na zimowe przetwory. Taki zestaw idealnie pasuje do obiadu zamiast surówki.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Polecane przepisy do kategorii Sałatka z tuńczykiem

Znaleźliśmy 910 przepisów w kategorii Sałatka z tuńczykiem

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: