Ziemniaki są bardzo popularnym i ciekawym składnikiem szczególnie w sałatkach. Można w nich wykorzystywać ziemniaki pieczone, gotowane, smażone w głębokim tłuszczu, w mundurkach lub przygotowane na parze. Popularna sałatka ze śledziem, to kompozycja łagodnych i ostrych smaków, które przenikając się wzajemnie tworzą doskonałą potrawę. Sałatka ziemniaczana idealnie pasuje do dań z grilla. Tu genialnie sprawdza się wersja z kiszonym ogórkiem lub tzw. kartofel salad, czyli popularna w Niemczech sałatka z ziemniakami, cebulą, rozmarynem, liściem laurowym, octem jabłkowym i musztardą. Ziemniaki, wbrew powszechnej opinii, nie tuczą, a dodatkowo zawierają sporo minerałów! Warzywa te są doskonałym źródłem węglowodanów, ponadto zawierają witaminę C, beta – karoten, fosfor i potas.
 
Wśród ziemniaków wyróżniane są trzy główne typy – ze względu na twardość i przeznaczenie – A, B i C. Najlepsze do sałatek są twarde ziemniaki, typu A. Dzięki temu, że zawierają małą ilość skrobi w trakcie obróbki termicznej zachowują zwartą strukturę i kształt, nie rozpadają się, dlatego można je kroić w plastry lub kostkę. Do ziemniaków typu A należą następujące odmiany: Accent, Albina, Cykada, Frezja, Vineta, Venezia, Denar oraz Lord.
 
Aby sprawdzić rodzaj ziemniaka, wystarczy przekroić go na pół i potrzeć o siebie obie połówki. Ziemniaki sałatkowe wytworzą w wyniku tarcia jedynie wodę, ziemniaki miękkie, mączyste – białą, lepką skrobię. 

Popularne sałatki z dodatkiem ziemniaków przyrządzić można z kawałkami mięsa, ryby, świeżymi lub marynowanymi warzywami, serami, orzechami, a nawet z soczystymi owocami. By dodać ziemniakom wyrazistego smaku, można wzbogacić je o tymianek, oregano, majeranek, czosnek, czy słodką paprykę.

Pod spodem znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów na udaną ziemniaczaną sałatkę! Sprawdźcie nasze propozycję i zainspirujcie się kulinarnie!

Sałatka z majonezem

Sałatka z majonezem

Majonez to najczęściej używany dodatek do różnego rodzaju sałatek. Najlepiej przyrządzić go samodzielnie. Domowy majonez to mieszanka żółtek, oleju, octu, soli oraz wody w różnych proporcjach. Najważniejsze jest jego odpowiednio długie ucieranie. W podobny sposób można przygotować wegański majonez. Zamiast żółtek w tym przypadku dodaje się wcześniej namoczone i zblendowane nerkowce, fasolę lub mleko roślinne.

Sałatka z jajkiem

Sałatka z jajkiem

Wśród sałatkowego repertuaru z pewnością nie może zabraknąć tych, w których główną rolę gra jajko. Jego smak idealnie komponuje się z porem, ryżem, kukurydzą, śledziem oraz szynką. Ważne jest, aby jajka były ugotowane, ale nie przegotowane, bo wówczas żółtka pokryje nieestetyczny szary nalot.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

W sałatkach z mięsem drobiowym wyśmienicie sprawdza się kurczak. Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem będzie smakowała wyśmienicie zarówno z owocami świeżymi, jak i tymi z puszki. Kurczak idealnie komponuje się również w sałatce z makaronem. Najlepsze do tego są świderki, muszelki i bardzo dekoracyjne kokardki, czyli farfalle. Do sałatek zwykle dodaje się pierś kurczaka ze względu na jej delikatny i bardzo neutralny smak, który w zależności od rodzaju pozostałych składników można odpowiednio przyprawić, np. curry. Dodając do sałatki z kurczakiem awokado, warto pamiętać, by owoc był miękki i dojrzały. Wówczas jego aksamitny miąższ połączy się z sosem. Kurczaka w sałatkach można łączyć np. z rukolą, ryżem, orzechami, szpinakiem, pieczarkami, fetą, kukurydzą, selerem, winogronem oraz czosnkowymi grzankami, a nawet pomarańczami – w każdej odsłonie prezentuje się przepysznie.

Sałatka ze śledziem

Sałatka ze śledziem

Sałatka śledziowa z ziemniakami to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę. Używając płatów śledziowych, które były wcześniej moczone w solance warto przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie lub namoczyć w mleku. Dzięki temu sałatka z pewnością nie będzie za słona. Ważne jest, aby zwłaszcza w sałatkach używać wyłącznie śledzi starannie wyfiletowanych.

Sałatki warzywne

Sałatki warzywne

Wśród sałatek wielowarzywnych króluje sałatka jarzynowa, która często gości na świątecznych stołach. Tradycyjna sałatka warzywna w swoim składzie obowiązkowo powinna zawierać: ziemniaki, marchewkę, kiszone ogórki, cebulę, groszek konserwowy oraz majonez. Sałatka jarzynowa posiada wiele odmian i wariantów, w których wersję podstawową wzbogaca się o takie składniki jak: jajka oraz kukurydza konserwowa. Przygotowując dietetyczną wersję sałatki jarzynowej, majonez można zastąpić jogurtem naturalnym wymieszanym z musztardą lub majonezem wegańskim.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Znaleźliśmy 895 przepisów w kategorii Sałatka ziemniaczana

Sałatka miszmasz

Sałatka miszmasz

CORAL CORAL

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: