Ziemniaki są bardzo popularnym i ciekawym składnikiem szczególnie w sałatkach. Można w nich wykorzystywać ziemniaki pieczone, gotowane, smażone w głębokim tłuszczu, w mundurkach lub przygotowane na parze. Popularna sałatka ze śledziem, to kompozycja łagodnych i ostrych smaków, które przenikając się wzajemnie tworzą doskonałą potrawę. Sałatka ziemniaczana idealnie pasuje do dań z grilla. Tu genialnie sprawdza się wersja z kiszonym ogórkiem lub tzw. kartofel salad, czyli popularna w Niemczech sałatka z ziemniakami, cebulą, rozmarynem, liściem laurowym, octem jabłkowym i musztardą. Ziemniaki, wbrew powszechnej opinii, nie tuczą, a dodatkowo zawierają sporo minerałów! Warzywa te są doskonałym źródłem węglowodanów, ponadto zawierają witaminę C, beta – karoten, fosfor i potas.
 
Wśród ziemniaków wyróżniane są trzy główne typy – ze względu na twardość i przeznaczenie – A, B i C. Najlepsze do sałatek są twarde ziemniaki, typu A. Dzięki temu, że zawierają małą ilość skrobi w trakcie obróbki termicznej zachowują zwartą strukturę i kształt, nie rozpadają się, dlatego można je kroić w plastry lub kostkę. Do ziemniaków typu A należą następujące odmiany: Accent, Albina, Cykada, Frezja, Vineta, Venezia, Denar oraz Lord.
 
Aby sprawdzić rodzaj ziemniaka, wystarczy przekroić go na pół i potrzeć o siebie obie połówki. Ziemniaki sałatkowe wytworzą w wyniku tarcia jedynie wodę, ziemniaki miękkie, mączyste – białą, lepką skrobię. 

Popularne sałatki z dodatkiem ziemniaków przyrządzić można z kawałkami mięsa, ryby, świeżymi lub marynowanymi warzywami, serami, orzechami, a nawet z soczystymi owocami. By dodać ziemniakom wyrazistego smaku, można wzbogacić je o tymianek, oregano, majeranek, czosnek, czy słodką paprykę.

Pod spodem znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów na udaną ziemniaczaną sałatkę! Sprawdźcie nasze propozycję i zainspirujcie się kulinarnie!

Sałatka z majonezem

Sałatka z majonezem

Majonez to najczęściej używany dodatek do różnego rodzaju sałatek. Najlepiej przyrządzić go samodzielnie. Domowy majonez to mieszanka żółtek, oleju, octu, soli oraz wody w różnych proporcjach. Najważniejsze jest jego odpowiednio długie ucieranie. W podobny sposób można przygotować wegański majonez. Zamiast żółtek w tym przypadku dodaje się wcześniej namoczone i zblendowane nerkowce, fasolę lub mleko roślinne.

Sałatka z jajkiem

Sałatka z jajkiem

Wśród sałatkowego repertuaru z pewnością nie może zabraknąć tych, w których główną rolę gra jajko. Jego smak idealnie komponuje się z porem, ryżem, kukurydzą, śledziem oraz szynką. Ważne jest, aby jajka były ugotowane, ale nie przegotowane, bo wówczas żółtka pokryje nieestetyczny szary nalot.

Sałatki warzywne

Sałatki warzywne

Wśród sałatek wielowarzywnych króluje sałatka jarzynowa, która często gości na świątecznych stołach. Tradycyjna sałatka warzywna w swoim składzie obowiązkowo powinna zawierać: ziemniaki, marchewkę, kiszone ogórki, cebulę, groszek konserwowy oraz majonez. Sałatka jarzynowa posiada wiele odmian i wariantów, w których wersję podstawową wzbogaca się o takie składniki jak: jajka oraz kukurydza konserwowa. Przygotowując dietetyczną wersję sałatki jarzynowej, majonez można zastąpić jogurtem naturalnym wymieszanym z musztardą lub majonezem wegańskim.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

W sałatkach z mięsem drobiowym wyśmienicie sprawdza się kurczak. Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem będzie smakowała wyśmienicie zarówno z owocami świeżymi, jak i tymi z puszki. Kurczak idealnie komponuje się również w sałatce z makaronem. Najlepsze do tego są świderki, muszelki i bardzo dekoracyjne kokardki, czyli farfalle. Do sałatek zwykle dodaje się pierś kurczaka ze względu na jej delikatny i bardzo neutralny smak, który w zależności od rodzaju pozostałych składników można odpowiednio przyprawić, np. curry. Dodając do sałatki z kurczakiem awokado, warto pamiętać, by owoc był miękki i dojrzały. Wówczas jego aksamitny miąższ połączy się z sosem. Kurczaka w sałatkach można łączyć np. z rukolą, ryżem, orzechami, szpinakiem, pieczarkami, fetą, kukurydzą, selerem, winogronem oraz czosnkowymi grzankami, a nawet pomarańczami – w każdej odsłonie prezentuje się przepysznie.

Sałatka ze śledziem

Sałatka ze śledziem

Sałatka śledziowa z ziemniakami to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę. Używając płatów śledziowych, które były wcześniej moczone w solance warto przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie lub namoczyć w mleku. Dzięki temu sałatka z pewnością nie będzie za słona. Ważne jest, aby zwłaszcza w sałatkach używać wyłącznie śledzi starannie wyfiletowanych.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Znaleźliśmy 886 przepisów w kategorii Sałatka ziemniaczana