Pyszne i zdrowe sałatki powstają głównie z połączenia surowych warzyw lub owoców. Już każdy przedszkolak wie, że sałatki po prostu trzeba jeść. Dobrze skomponowane są źródłem wielu witamin, makro- i mikroelementów i innych substancji, które znacznie poprawiają działanie organizmu. Nie da się ukryć, że dzięki nim każdy posiłek staje się pełniejszy, zdrowszy, a przede wszystkim smaczniejszy.

Podczas tworzenia sałatek najważniejsza jest umiejętność wyboru odpowiednich składników. To ona sprawia, że końcowy efekt może liczyć na dużą aprobatę ze strony naszych kubków smakowych. W tradycji kulinarnej spotykamy się z ogromną różnorodnością sałatek. Bez klasycznej sałatki jarzynowej nie wyobrażamy sobie świąt i uroczystości rodzinnych. Sycąca i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem, czy też sałatka z ryżem doskonale sprawdzi się podczas spontanicznych spotkań z przyjaciółmi. Sałatka ziemniaczana z powodzeniem zastąpi nam danie główne. Natomiast sałatka wiosenna na pewno spełni oczekiwania tych, którzy mają ochotę na lekką przekąskę.

Obecnie dużą popularnością cieszą się efektownie wyglądające sałatki warstwowe. Coraz chętniej jako głównego składnika sałatek używamy też owoców morza. Jeśli brakuje Wam pomysłu na smaczną sałatkę lub chcecie zaskoczyć gości zupełnie nowym połączeniem smaków w sałatce - koniecznie sięgnijcie do naszych przepisów! Więcej ↓

Znaleźliśmy 18928 przepisów

Koperkowa sałatka

Koperkowa sałatka

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z penne

Sałatka z penne

Izka192 Izka192

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

mysza75 mysza75

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: