Sezonowe, warzywne, owocowe, dietetyczne, z mięsem  - pomysłów na sałatki jest mnóstwo. Dzięki nim każdy posiłek staje się zdrowszy i smaczniejszy.

Bez klasycznej sałatki jarzynowej nie wyobrażam sobie świąt i innych uroczystości rodzinnych. Gości w naszych domach zarówno na Wigilię jak i Wielkanoc. Sałatki to niezastąpione przekąski świąteczne lub świetny pomysł na smaczną przystawkę.

Łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem, czy też sałatka z ryżem doskonale sprawdzi się podczas letnich spotkań przy grillu. Sycąca ziemniaczana sałatka z powodzeniem może zastąpić główne danie. Na lekką przekąskę idealna będzie sałatka wiosenna lub owocowa.

Najefektowniej wyglądają sałatki warstwowe m.in. ze śledziem, żółtym serem, buraczkami, jajkiem, kukurydzą. Coraz chętniej jako głównego składnika sałatek używamy też owoców morza.

Jeśli brakuje Wam pomysłu na smaczne sałatki lub chcecie zaskoczyć gości zupełnie nowym połączeniem smaków w sałatce - koniecznie sięgnijcie do naszych przepisów!
Sałatka na słodko

Sałatka na słodko

Owocowa sałatka na słodko to doskonała okazja do podania owoców z miodem, bitą śmietaną oraz czekoladą – w formie płynnej lub wiórków. Ciekawym pomysłem jest dodanie pokrojonej w kostkę galaretki owocowej, kandyzowanych czereśni, mandarynek oraz lodów. Można z tego typu składników tworzyć sałatki warstwowe przypominające kolorowe torty. 

Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem

Bardzo istotne jest, aby był ugotowany na sypko. Dzięki temu składniki nie pozlepiają się. W sałatce ryżowej najlepiej wykorzystać ryż długi, paraboiled lub ryż makaronowy. W trakcie gotowania warto dodać do niego łyżeczkę oliwy, dzięki czemu będzie sypki. Ważne również jest by przestrzegać czasu gotowania. Tylko nierozgotowany ryż będzie jędrny i doskonały w sałatce. Najpopularniejsze sałatki z ryżem to: sałatka z ananasem, szynką, papryką, kukurydzą, łososiem, jajkiem i/lub kurczakiem.

Sałatka z serem

Sałatka z serem

Przyrządzając sałatkę z fetą nie ma potrzeby dosalania jej. Słony smak sera doskonale doprawi całość, szczególnie w momencie, gdy rozpadnie się w potrawie na delikatny sos. Tak zazwyczaj dzieje się w sałatce greckiej. W sałatkach wyśmienicie sprawdzają się wszystkie sery pleśniowe np. camembert lub brie, które wyjątkowo dobrze smakują w towarzystwie gruszki. Ser halloumi, czyli cypryjski przysmak z mleka owczego lub mieszanki mleka: owczego, koziego i krowiego, to szczególny dodatek do sałatek. Często doprawiany jest miętą. Najlepiej smakuje jako grillowany dodatek do sałatek z granatem, figami i pomarańczą. Żółte sery do sałatek można kroić w cienkie paski, słupki, kostkę lub ścierać na tarce. Przed dodaniem do sałatki dobrze jest je najpierw schłodzić. Dzięki temu bez problemu dadzą się pokroić lub zetrzeć.

Sałatka z buraczków

Sałatka z buraczków

Buraczki to warzywa, które dają mnóstwo kulinarnych możliwości. Gotowane w wodzie, na parze, pieczone, pokrojone w plasterki, kostkę lub starte na tarce są niezastąpionym składnikiem sałatek. Z dodatkiem papryki, cebuli, odrobiny jabłka tworzą idealną sałatkę na zimę, którą latem przygotowujemy z młodych warzyw i zamykamy w słoikach. Na Wielkanoc i Boże Narodzenie na naszym stole nie powinno zabraknąć sałatki śledziowej z buraczkami lub tradycyjnej sałatki z buraczków czerwonych.

Sałatka z majonezem

Sałatka z majonezem

W sałatce jarzynowej majonez gra kluczową rolę, tak samo w przypadku sałatki z brokułami lub fasolką szparagową i tuńczykiem. Domowy majonez możemy przygotować samodzielnie. W podstawowej wersji zawiera on gorczycę, olej, żółtka i ocet. W trakcie ucierania majonezu kluczowe jest bardzo ostrożne dodawanie oleju do pozostałych składników. Majonez w wersji wegańskiej to np. zblendowana garść wcześniej namoczonych nerkowców z sosem sojowym, odrobiną oleju i musztardą.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Sałatka z serem

Sałatka z serem

Sałatki z serem to doskonały sposób na dodatek do dań z grilla. Wyśmienicie sprawdza się w tym przypadku słona i aksamitna feta. Sery idealnie współgrają smakowo z owocami, dlatego kompozycje: ser pleśniowy i winogrona, ser halloumi i rodzynki, ser kozi i gruszka czy ser mozzarella i brzoskwinie zawsze wypadają znakomicie. Sery topione oraz  twarożki, takie jak np. ricotta czy mascarpone, są idealne do przyrządzania sałatkowych sosów.

Sałatka z jajkiem

Sałatka z jajkiem

Sałatka z jajek, pora, szpinaku, kukurydzy, ryżu oraz majonezu to pyszny, wegetariański i sycący pomysł na śniadanie. Jajka ugotowane na twardo do sałatki najlepiej przygotować nieco wcześniej, by dobrze wystygły przed połączeniem ich z pozostałymi składnikami.

Sałatka z curry

Sałatka z curry

Sałatka curry polega na przyrządzeniu jej w podobny sposób, w jaki tworzy się tradycyjną indyjską potrawę o tej samej nazwie. Sposób przygotowania tradycyjnego curry polega na połączeniu z olejem mieszanki przypraw, takich jak: kurkuma, czarny pieprz, imbir, kmin, gorczyca, chili, cynamon, gałka muszkatołowa oraz czosnek. W rezultacie powstaje gęsty sos, który w zależności od tego, jaka przyprawa jest w dominującej ilości, przybiera odpowiednią barwę oraz ostrość. Curry może być zielone, żółte lub czerwone. Sosem curry polewane są gotowane lub smażone warzywa, mięso, np. kurczak oraz ryż.

Znaleźliśmy 21056 przepisów w kategorii Sałatki

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

ewaeu ewaeu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Buraczki z granatem

Buraczki z granatem

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka obiadowa

Sałatka obiadowa

bogusia82 bogusia82

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: