Sezonowe, warzywne, owocowe, dietetyczne, z mięsem  - pomysłów na sałatki jest mnóstwo. Dzięki nim każdy posiłek staje się zdrowszy i smaczniejszy.

Bez klasycznej sałatki jarzynowej nie wyobrażam sobie świąt i innych uroczystości rodzinnych. Gości w naszych domach zarówno na Wigilię jak i Wielkanoc. Sałatki to niezastąpione przekąski świąteczne lub świetny pomysł na smaczną przystawkę.

Łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem, czy też sałatka z ryżem doskonale sprawdzi się podczas letnich spotkań przy grillu. Sycąca ziemniaczana sałatka z powodzeniem może zastąpić główne danie. Na lekką przekąskę idealna będzie sałatka wiosenna lub owocowa.

Najefektowniej wyglądają sałatki warstwowe m.in. ze śledziem, żółtym serem, buraczkami, jajkiem, kukurydzą. Coraz chętniej jako głównego składnika sałatek używamy też owoców morza.

Jeśli brakuje Wam pomysłu na smaczne sałatki lub chcecie zaskoczyć gości zupełnie nowym połączeniem smaków w sałatce - koniecznie sięgnijcie do naszych przepisów!
Sałatka z buraczków

Sałatka z buraczków

Buraczki to warzywa, które dają mnóstwo kulinarnych możliwości. Gotowane w wodzie, na parze, pieczone, pokrojone w plasterki, kostkę lub starte na tarce są niezastąpionym składnikiem sałatek. Z dodatkiem papryki, cebuli, odrobiny jabłka tworzą idealną sałatkę na zimę, którą latem przygotowujemy z młodych warzyw i zamykamy w słoikach. Na Wielkanoc i Boże Narodzenie na naszym stole nie powinno zabraknąć sałatki śledziowej z buraczkami lub tradycyjnej sałatki z buraczków czerwonych.

Sałatka z curry

Sałatka z curry

Sałatka curry polega na przyrządzeniu jej w podobny sposób, w jaki tworzy się tradycyjną indyjską potrawę o tej samej nazwie. Sposób przygotowania tradycyjnego curry polega na połączeniu z olejem mieszanki przypraw, takich jak: kurkuma, czarny pieprz, imbir, kmin, gorczyca, chili, cynamon, gałka muszkatołowa oraz czosnek. W rezultacie powstaje gęsty sos, który w zależności od tego, jaka przyprawa jest w dominującej ilości, przybiera odpowiednią barwę oraz ostrość. Curry może być zielone, żółte lub czerwone. Sosem curry polewane są gotowane lub smażone warzywa, mięso, np. kurczak oraz ryż.

Sałatka z serem

Sałatka z serem

Sałatki z serem to doskonały sposób na dodatek do dań z grilla. Wyśmienicie sprawdza się w tym przypadku słona i aksamitna feta. Sery idealnie współgrają smakowo z owocami, dlatego kompozycje: ser pleśniowy i winogrona, ser halloumi i rodzynki, ser kozi i gruszka czy ser mozzarella i brzoskwinie zawsze wypadają znakomicie. Sery topione oraz  twarożki, takie jak np. ricotta czy mascarpone, są idealne do przyrządzania sałatkowych sosów.

Sałatka z majonezem

Sałatka z majonezem

Majonez domowy wykonany samodzielnie to najlepszy dodatek do sałatek. Można w dowolny sposób modyfikować ilość poszczególnych składników, dopasowując jego finalny smak do własnych preferencji. W czasie ucierania majonezu bardzo ważne jest stopniowe dodawanie oleju do jajek, octu i musztardy. Chodzi o to, by się nie zważył. Ciekawym dodatkiem do sałatek jest majonez wegański, w którym żółtka zastąpione są przez orzechy nerkowca, fasola lub mleko roślinne.

Sałatka na słodko

Sałatka na słodko

Owocowa sałatka na słodko to doskonała okazja do podania owoców z miodem, bitą śmietaną oraz czekoladą – w formie płynnej lub wiórków. Ciekawym pomysłem jest dodanie pokrojonej w kostkę galaretki owocowej, kandyzowanych czereśni, mandarynek oraz lodów. Można z tego typu składników tworzyć sałatki warstwowe przypominające kolorowe torty. 

Sałatka z makaronem

Sałatka z makaronem

W sałatkach z makaronem można wykorzystywać niemal wszystkie rodzaje makaronów, tj. tortellini, nuddle z zupek chińskich, kokardki, świderki, rurki etc. Chcąc przygotować dietetyczną i bardzo zdrową wersję sałatki makaronowej, najlepiej użyć makaronu ryżowego, pełnoziarnistego, owsianego, żytniego, gryczanego lub sojowego. Makaron do sałatki powinien być al dente, czyli ugotowany na półtwardo. Dzięki temu nie rozpadnie się w czasie mieszania składników i będzie miał zwartą, jędrną strukturę. Dla urozmaicenia smaków w sałatce makaron można ugotować np. w bulionie warzywnym lub z dodatkiem oliwy czosnkowej.

Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem

Bardzo istotne jest, aby był ugotowany na sypko. Dzięki temu składniki nie pozlepiają się. W sałatce ryżowej najlepiej wykorzystać ryż długi, paraboiled lub ryż makaronowy. W trakcie gotowania warto dodać do niego łyżeczkę oliwy, dzięki czemu będzie sypki. Ważne również jest by przestrzegać czasu gotowania. Tylko nierozgotowany ryż będzie jędrny i doskonały w sałatce. Najpopularniejsze sałatki z ryżem to: sałatka z ananasem, szynką, papryką, kukurydzą, łososiem, jajkiem i/lub kurczakiem.

Sałatka z jajkiem

Sałatka z jajkiem

Sałatka z jajek, pora, szpinaku, kukurydzy, ryżu oraz majonezu to pyszny, wegetariański i sycący pomysł na śniadanie. Jajka ugotowane na twardo do sałatki najlepiej przygotować nieco wcześniej, by dobrze wystygły przed połączeniem ich z pozostałymi składnikami.

Sałatka hawajska

Sałatka hawajska

Sałatka z kurczakiem i ananasem, czyli sałatka hawajska to połączenie słodko-wytrawnych smaków. Sekretem jest drobiowo-ananasowy sos, który uzyskuje się poprzez wlanie do smażącego się na patelni fileta z piersi ananasowej zalewy, a po podgrzaniu wymieszanie całości z keczupem, jogurtem, czosnkiem, solą i pieprzem. Tego rodzaju sałatki można komponować z dowolnym mięsem. Wyśmienity będzie tuńczyk, szynka, a nawet wędzony drób.

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini to bardzo sycąca i prosta do wykonania potrawa, której podstawowym składnikiem są makaronowe pierożki. Tortellini mogą mieć farsz mięsny (kurczak, szynka, mięso mielone) lub wegetariański (szpinak, ser, grzyby, warzywa). Do sałatki dodaje się brokuły, por, kukurydzę, ser żółty, ser feta, ugotowane jajka czy cebulę. Można przygotować również sos sałatkowy na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu albo polać sałatkę lekkim sosem winegret.

Sałatka z ravioli

Sałatka z ravioli

Sałatkę z ravioli przyrządza się na bazie włoskich pierożków z nadzieniem serowym, mięsnym lub warzywnym. Można je przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Do sałatki najlepiej nadaje się gotowane ravioli z nadzieniem dyniowym lub serowo-szpinakowym. Dobrze smakuje z szynką konserwową, kukurydzą, ananasem, brokułami i z suszonymi pomidorami. Poleca się podawane sałatki z ravioli z czosnkowym lub majonezowym dressingiem.

Sałatka z chipsami

Sałatka z chipsami

Sałatka z chipsami świetnie nadaje się na imprezę i spotkania rodzinne. Podstawowym składnikiem są chipsy, najlepiej o neutralnym smaku, takie jak nachos lub ziemniaczane. Dobrym pomysłem jest dodanie kurczaka lub boczku, co sprawi, że sałatka będzie bardziej pożywna i sycąca. Warto również urozmaicić danie papryczkami chilli, aby wzmocnić smak potrawy. Sałatka smakuje też dzieciom, więc dobrym pomysłem jest dodanie większej ilości warzyw, aby wzmocnić walory odżywcze.

Sałatka z fetą

Sałatka z fetą

Sałatkę z fetą przyrządza się z sera, który produkowany jest z mieszanki mleka owczego i koziego. Ser feta jest bazą do tradycyjnej greckiej sałatki, którą przygotowuje się z świeżych ogórków, oliwek, czerwonej cebuli, papryki i pomidorów. Z dodatkiem tego sera można również przyrządzić sałatkę z brokułami, z kurczakiem pieczonym, z tuńczykiem. Ser feta dobrze smakuje również w zestawieniach z owocami, szczególnie z granatem, arbuzem i z truskawkami.

Sałatka z serem

Sałatka z serem

Przyrządzając sałatkę z fetą nie ma potrzeby dosalania jej. Słony smak sera doskonale doprawi całość, szczególnie w momencie, gdy rozpadnie się w potrawie na delikatny sos. Tak zazwyczaj dzieje się w sałatce greckiej. W sałatkach wyśmienicie sprawdzają się wszystkie sery pleśniowe np. camembert lub brie, które wyjątkowo dobrze smakują w towarzystwie gruszki. Ser halloumi, czyli cypryjski przysmak z mleka owczego lub mieszanki mleka: owczego, koziego i krowiego, to szczególny dodatek do sałatek. Często doprawiany jest miętą. Najlepiej smakuje jako grillowany dodatek do sałatek z granatem, figami i pomarańczą. Żółte sery do sałatek można kroić w cienkie paski, słupki, kostkę lub ścierać na tarce. Przed dodaniem do sałatki dobrze jest je najpierw schłodzić. Dzięki temu bez problemu dadzą się pokroić lub zetrzeć.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem

Jarmuż to ciekawy składnik różnych sałatek. Można wykorzystać go na surowo.  Pozbawiamy wtedy jego liście twardej łodygi, rwiemy na małe kawałki, polewamy oliwą i ugniatamy kilka minut, by zrobił się bardziej miękki. Można też  lekko go podgotować, lub podsmażyć, również usuwając łodygę. Dodatki do jarmużu wybieramy według uznania, sałatka będzie świetna z dodatkiem jabłek, truskawek, pomidorów, czy migdałów. Lekko gorzkawy smak opisywanego warzywa świetnie skomponuje się ze słodkimi składnikami.

Znaleźliśmy 23546 przepisów w kategorii Sałatki

Pomidorowa sałatka

Pomidorowa sałatka

Konczi Konczi
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: