Mięsa duszone w sosie własnym są zdrowsze i delikatniejsze od tradycyjnych, ubijanych kotletów. Ich największą zaletą jest kruchość oraz to, że są niskokaloryczne, co sprawia że polecane są dla osób będących dla diecie.

Duszenie schabu

Schab duszony to potrawa szybka w przygotowaniu, a przy tym prosta i co najważniejsze bardzo smaczna. Duszenie – technika gotowania bez grama tłuszczu, sprawia, że mięso zachowuje więcej wartości odżywczych. Schab duszony polecany jest dla dzieci, osób starszych oraz osób dbających o linię.

Marynata do schabu

Duży wpływ na smak schabu ma marynata, którą przygotowuje się przed duszeniem mięsa. Do tego celu, oprócz soli i pieprzu, idealnie sprawdzą się suszone zioła: majeranek, rozmaryn i estragon. Do marynaty można również użyć imbiru i ostrej papryki.

Schab duszony w sosie

W zależności od preferencji kulinarnych schab można dusić w różnych sosach. Najczęściej przygotowuje się go w sosie własnym z cebulą i pieczarkami. W tej roli idealnie odnajdzie się również, nadający nuty świeżości całej potrawie, sos ogórkowy. Dobrze sprawdzi się także sos miodowy, musztardowy i pomidorowy. Do duszenia schabu można użyć także mleka, które dana soczystości i kruchości przygotowywanej potrawie.

Przygotowany i polany sosem schab duszony najlepiej podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami
Schab w mleku

Schab w mleku

Schab w mleku to prosty sposób na to, by pieczeń wieprzowa była idealnie miękka. Mięso najpierw marynuje się a następnie piecze z dodatkiem ciepłego mleka z przyprawami. Warto dodać także warzywa: cebulę, marchew lub groszek. Inną wersją tego dania jest zamarynowanie schabu w mleku. Tak przygotowane mięso potrzebuje znacznie krótszego czasu pieczenia. Wieprzowina w obu przypadkach wychodzi miękka i delikatna w smaku.

Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami

Schab w sosie pieczarkowym to danie, które najlepiej smakuje z kaszą i surówką. W taki sposób można przygotować kawałek mięsa w całości lub stworzyć roladki schabowe z pieczarkami. Druga forma z pewnością lepiej się sprawdzi na imprezy stojące lub jako obiad dla dzieci. Ciekawą opcją jest także kotlet schabowy z pieczarkami. Można go przygotować na patelni lub w piekarniku. Niezależnie od formy, mięso smakuje fantastycznie!

Schab z warzywami

Schab z warzywami

Schab duszony z warzywami to jedna z wielu propozycji na dania z wieprzowiny. Duszone lub smażone warzywa posiadają wyjątkowy smak, który warto wykorzystać przy robieniu dań mięsnych. Wystarczy do wieprzowiny dodać pokrojoną cebulę, marchewkę i pietruszkę, by stworzyć pyszny sos. Schab z warzywami można przygotować także w piekarniku. Wystarczy mięso obłożyć kawałkami cebuli i marchewki a następnie zapiec.

Schab pieczony

Schab pieczony

Domowy schab pieczony można wykorzystać na różne sposoby . Bywa  podawany do  kanapek lub w sosie podczas uroczystego obiadu.  Świetnie sprawdza się nadziewany, na przykład śliwkami lub pieczony z dodatkiem jabłek. Ważne, by schab podczas obróbki termicznej pozostał soczysty, dlatego często piecze się go w mleku, bądź po prostu w rękawie. Tak przyrządzony jest chętnie spożywany przez osoby pozostające na diecie z powodu małej zawartości kalorii.  

Polecane przepisy do kategorii Schab duszony

Znaleźliśmy 86 przepisów w kategorii Schab duszony

Schab duszony

Schab duszony

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Roladki z pokrzywami

Roladki z pokrzywami

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab z ananasem

Schab z ananasem

edytaha edytaha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: