Schab to mięso robione z tuszy świńskiej. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów: smażyć, piec, dusić oraz wędzić. Mięso najczęściej kojarzone jest z tradycyjnymi kotletami schabowymi, ale możne ja podawać w sosie. Schab w sosie własnym to jedna z najbardziej popularnych form podania tego mięsa. Odpowiednio długo duszone będzie kruche i rozpływające się w ustach. Sos pieczeniowy do schabu najlepiej zrobić z wywaru po upieczenia mięsa. Jasne dressingi można przygotować z chrzanu, śmietany albo cebuli. Pieczony schab w sosie pomidorowym pasuje do ziemniaków, kaszy, ryżu oraz surówek, np. z kapusty, buraków, marchewki, pora. Sos koperkowy do schabu, najlepiej gotowanego, można zrobić ze startej marchewki, pietruszki i pora. Składniki dodaje się do mięsnego wywaru, miesza z posiekanym koprem i zagęszcza mąką. Schab w sosie śliwkowym to idealne danie, np. na uroczysty obiad. Można je przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec w piekarniku. Delikatne mięso w połączeniu z lekko słodkim sosem stanowi wyjątkowe połączenie dwóch różnych smaków. Do dressingu można dodać odrobinę czerwonego wytrawnego wina.

Schab w sosie Kategorie

Znaleźliśmy 83 przepisów w kategorii Schab w sosie