To wyśmienite mięso smakuje doskonale podane na ciepło w postaci obiadowej pieczeni polanej sosem ale także na zimno, pokrojone w plasterki i położone na kanapce. Schab ze śliwką nie jest trudny w przygotowaniu i jest miłą odmianą w codziennym menu.

Przygotowując je w takim wydaniu po raz pierwszy warto wiedzieć, na jakie aspekty należy zwrócić uwagę. Choć schab jest stosunkowo chudy, dobrze zakupić kawałek mięsa z cienką warstwą tłuszczyku - podczas pieczenia wytopi się, zapewniając pieczeni soczystość, a dodatkowo wzbogaci jej smak.

Sposobów na uniknięcie wysuszenia mięsa jest wiele, tak samo jak przepisów na jego przygotowanie - niektórzy owijają schab plastrami boczku, inni podlewają podczas pieczenia - roztopionym masłem, bulionem, winem a nawet piwem!

To samo dotyczy wyboru śliwek do pieczeni - wędzone czy suszone? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi - wszystko zależy od preferencji smakowych. Początkującym proponujemy wykorzystanie śliwek suszonych, których aromat jest łagodniejszy. Kiedy pieczeń będzie już gotowa, jej smak można wzbogacić sosem.

Zachęcamy was do przygotowania schabu ze śliwką - nie jest to trudne! Wśród naszych przepisów znajdziecie wiele propozycji, spośród których z pewnością wybierzecie przepis idealny dla siebie. Polecamy!

Znaleźliśmy 62 przepisów w kategorii Schab ze śliwką

Schab ze śliwką 3

Schab ze śliwką 3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: