Schab

Schab

Przepisy na schab

Schab wizytówką polskiej kuchni.

Bez tradycyjnych schabowych ciężko wyobrazić sobie domowe menu. Proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne i nie wymagające wysiłku rozkładają konkurencję na łopatki. Przepisy na schab jednak nie kończą się na klasycznym schabowym. Czas odkryć pozostałe oblicza schabu!

Sekret udanych potraw ze schabu często tkwi w aromatycznej marynacie i odpowiednim przyprawieniu mięsa. Do przygotowania marynaty najczęściej używa się oleju, czosnku i ziół. Można także poeksperymentować z marynatą z dodatkiem miodu lub musztardy. Kontrolowanie czasu pieczenia, gotowania, smażenia i grillowania schabu pozwoli uzyskać efekt soczystego, kruchego i rozpływającego się w ustach mięsa.

Smak schabu idealnie podkreślają sosy, w tym grzybowy, pomidorowy, chrzanowy, a także żurawinowy i barbecue. Dla przełamania rutyny warto zrobić schab faszerowany. Można postawić na schab ze śliwką, schab z morelą czy schab z żurawiną. Zdecydowanie warto spróbować, jak smakuje schab duszony w wytrawnym winie lub w piwie. Szukającym kulinarnego wyzwania, polecamy schabowe roladki lub schab pod pierzynką.
Ze schabu można wyczarować pyszne i niebanalne potrawy!
 

Przepisy (1802): kategoria: Schab    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane