Schab
Schab

Przepisy na schab

Schab wizytówką polskiej kuchni.

Bez tradycyjnych schabowych ciężko wyobrazić sobie domowe menu. Proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne i nie wymagające wysiłku rozkładają konkurencję na łopatki. Przepisy na schab jednak nie kończą się na klasycznym schabowym. Czas odkryć pozostałe oblicza schabu!

Sekret udanych potraw ze schabu często tkwi w aromatycznej marynacie i odpowiednim przyprawieniu mięsa. Do przygotowania marynaty najczęściej używa się oleju, czosnku i ziół. Można także poeksperymentować z marynatą z dodatkiem miodu lub musztardy. Kontrolowanie czasu pieczenia, gotowania, smażenia i grillowania schabu pozwoli uzyskać efekt soczystego, kruchego i rozpływającego się w ustach mięsa.

Smak schabu idealnie podkreślają sosy, w tym grzybowy, pomidorowy, chrzanowy, a także żurawinowy i barbecue. Dla przełamania rutyny warto zrobić schab faszerowany. Można postawić na schab ze śliwką, schab z morelą czy schab z żurawiną. Zdecydowanie warto spróbować, jak smakuje schab duszony w wytrawnym winie lub w piwie. Szukającym kulinarnego wyzwania, polecamy schabowe roladki lub schab pod pierzynką.
Ze schabu można wyczarować pyszne i niebanalne potrawy!
 

Przepisy (1772): kategoria: Schab    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane