Pod nazwą biały ser kryje się wiele przeróżnych produktów. Jemy je same lub z dodatkami. Na słodko albo na słono. Możliwości jest wiele. Jedni uwielbiają pierogi i naleśniki z serem, kolejni zaś wybiorą sernik albo paschę. Ser biały nadaje się do pieczenia, wędzenia i smażenia. Można go dodać niemalże do każdej potrawy.

Wśród przeróżnych rodzajów sera wyróżniamy :

- podstawowy ser biały zwany twarogiem. wykonany ze skrzepu mleka, a następnie przeciśnięty przez gazę, jest najłatwiejszym typem sera, który można uzyskać domowymi sposobami.

- serek homogenizowany powstaje na skutek odwirowania skrzepu od serwatki, dzięki czemu uzyskuje się jednolitą, gładką masę. Często spotykany jest z dodatkami i niekiedy dodawany do ciast.

- ser do serników, to po prostu kilkakrotnie zmielony twaróg. Taki sam efekt można uzyskać w domu mieląc ser przynajmniej trzykrotnie.

- serki do smarowania w swoim składzie zawierają masło lub śmietankę, dzięki czemu wspaniale sprawdzają się na kanapkach. Często dodawane są też do dań lub zup, nadając im aksamitnego smaku.

Choć sery białe bogate są w białko, posiadają znacznie mniej wapnia niż mleko i sery żółte. Są jednak mniej kaloryczne, dzięki czemu można je jeść w większej ilości.  

Znaleźliśmy 133 przepisów w kategorii Ser biały