Skąd się wzięły dziury w serze? To zdecydowanie jedno z najczęściej zadawanych pytań przez dzieci na temat sera. Są to pozostałości po dwutlenku węgla, który nie mogąc się uwolnić z twardniejącego sera, pozostawił po sobie dziury. Wśród serów z dziurami, do najbardziej popularnych zaliczamy sery szwajcarskie takie jak: Emmentaler i Appenzell. Jeśli chodzi o sery bez dziur, ulubionymi serami Polaków są gouda, morski i salami, zaś w Anglii spotkamy się ze wspaniałym cheddarem

Ser żółty znajduje zastosowanie w niejednej kuchni. Dodajemy go do lasagne i zapiekanek. Podajemy w sałatkach albo zapiekamy w roladach. Twarde, żółte sery takie jak parmezan podawane są z większością dań włoskich np. carpaccio. Wyśmienicie smakuje na surowo w kanapkach, jak i rozpuszczony w Cheeseburgerze. Czym zaś byłoby fondue serowe, bez sera? Jego żółta barwa idealnie komponuje się z innymi dodatkami.

Właśnie - dlaczego ser żółty jest żółty? Dzieje się tak za sprawą prowitaminy A (inaczej beat-karotemu), która ma barwę pomarańczową. Pod wpływem tężenia sera nadaje mu ona żółty kolor. Im więcej prowitaminy A, tym ser jest bardziej żółty. Z ciekawostek, warto jest wspomnieć o tym, że ser jest jednym z najczęściej kradzionych artykułów spożywczych na świecie!

Sięgnijcie po ten rarytas i wypróbujcie nasze przepisy!  

Znaleźliśmy 45 przepisów w kategorii Ser żółty

Spaghetti z bobem

Spaghetti z bobem

Konczi Konczi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: