Sery topione są wysoko przetworzony produktami, powstającymi na bazie tradycyjnego sera. Świetnie smakują w zestawieniu ze świeżym pieczywem, ale sprawdzą się również w roli praktycznego dodatku do wielu dań. W zależności od kulinarnych upodobań, można jeść je na słodko lub na słono.

Potrawy z serkiem topionym

Serek topiony smakuje bardzo dobrze nie tylko na kanapkach, ale również w wielu potrawach. Z powodzeniem może zastąpić śmietanę w roli zagęszczacza zup. Sprawdzi się również jako baza do zupy serowej z grzankami, zupy brokułowej czy zupy warzywnej. Można również dodawać go do faszerowanych mięs, różnego typu zapiekanek i farszów naleśnikowych.

Przygotowanie serka topionego

Serek topiony powstaje w wyniku topienia sera przy użyciu topników: kwasu cytrynowego, winowego lub mlekowego. Technologię jego wytwarzania opracowali na początku XX stulecia szwajcarscy serowarzy. Początkowo ser ten był efektem próby rozwiązania problemu nadprodukcji serów tradycyjnych. Jego największą zaletą jest długi termin przydatności. Do jego wytworzenia najczęściej wykorzystuje się ser Emmental i Catnal. Podczas produkcji serki topione bardzo często wzbogacane są o różne dodatki: zioła, pieprz, szynkę, cebulę, pieczarki, a nawet owoce morza.

Domowy ser topiony

Serek topiony bez chemii i konserwantów przygotowuje się z twarogu, sody i jajek. Opcjonalnie można również dodać szynkę, paprykę, zioła i przyprawy. Przyrządza się go w piekarniku w kilka godzin.
Dip serowy

Dip serowy

Dip serowy to gęsty i dobrze przyprawiony sos o ciemnożółtym kolorze. Najlepszy smak osiąga po dodaniu sera mimolette lub cheddar. Dobrym pomysłem jest też sos serowy z serka topionego. Sos serowy do nachos jest również idealnym połączeniem. Dip świetnie pasuje do domowych precli. Aby go przyrządzić, należy zetrzeć ser i dodać go do nagrzanego mleka, serka topionego i czosnku. Całość dobrze jest przyprawić pieprzem i papryką.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa jest bardzo sycąca i łatwa do przygotowania. Do ugotowania pieczarkowej potrzebne są warzywa (pieczarki, cebula, seler, pietruszka, marchew), zioła (liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz), śmietana oraz masło. Zupa krem z pieczarek przygotowywana jest na wywarze mięsnym. Można dodać również serek topiony, który sprawi, że potrawa będzie miała konsystencję kremu. Wybornie smakuje zupa pieczarkowa z makaronem oraz zupa pieczarkowa z ziemniakami.

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem przygotuje się w szybki i prosty sposób. Smacznym uzupełnieniem tej potrawy są kawałki kurczaka smażone na klarowanym maśle, do którego dodaje się szpinak, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Do szpinaku dorzuca się ugotowany w lekko osolonej wodzie makaron, np. świderki. Danie uzyska lepszy smak, gdy doda się do niego ser feta lub serek mascarpone. Wyśmienitą odmianą makaronowych dań jest canelloni ze szpinakiem i mielonym mięsem zapiekane w pomidorowym sosie z serem mozzarella. 

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa jest szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować brokuły w bulionie z dodatkiem innych warzyw, np. ziemniaków lub kalafiora. Następnie całość można zmiksować na gładki krem lub podać w tradycyjnej formie. Zupę z brokułów można zabielić przy pomocy śmietany, mleka kokosowego lub serka topionego. Świetnie smakuje podana z aromatycznymi grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.

Znaleźliśmy 36 przepisów w kategorii Serek topiony

Serek topiony

Serek topiony

karolcia_zip karolcia_zip

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serek topiony

Serek topiony

zewa zewa
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serek topiony.

Serek topiony.

hoste hoste
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: