Sernik wiedeński to klasyczny sernik bez kruchego spodu. Jest puszysty i odpowiednio słodki. Masa może być wzbogacona rodzynkami, orzechami, skórką pomarańczową, czekoladą lub kakao. Najlepszej jakości sernik po wiedeńsku otrzymasz z półtłustego, własnoręcznie zmielonego twarogu. Do masy serowej dodaj całe jajka i wszystko razem utrzyj na gładką masę. W ten sposób sprawisz, że po upieczeniu ciasto nie będzie opadać.
Sernik pieczony

Sernik pieczony

Sernik pieczony to klasyczna wersja ciasta z masy serowej. Do jego przygotowania potrzeba tłustego lub półtłustego twarogu, masła, cukru, jaj i mąki ziemniaczanej. Idealny smak sernika otrzymamy dzięki dodatkowi ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego. Pieczony sernik można upiec na kruchym spodzie lub na cieście. Do dekoracji warto wykorzystać polewę, bakalie bądź cukier puder.

Sernik królewski

Sernik królewski

Czarno-biały sernik królewski to pyszny deser na święta lub rodzinny podwieczorek. Masa serowa ukryta jest pomiędzy dwiema warstwami intensywnie czekoladowego kruchego ciasta. Kontrast pomiędzy puszystą masą i chrupkim ciastem sprawia, że ciasto królewskie jest jednym z najchętniej przyrządzanych domowych wypieków. Szybszą w przygotowaniu i wymagającą mniejszego nakładu pracy wersją sernika królewskiego jest izaura – sernik z delikatną masą serową i czekoladowym murzynkiem. Duet serowo-kakaowy nie tylko wybornie smakuje, ale też efektywnie prezentuje się w przekroju.

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Sernik krakowski to tradycyjny sernik z trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu, wypiekany w prostokątnej formie. Niezbędnym dodatkiem w gęstej masie serowej są rodzynki i skórka pomarańczowa. Ciasto nazywane jest także sernikiem z kratką, ze względu na kratkę z ciasta kruchego, ułożoną na powierzchni słodkiego domowego wypieku. Warstwa kruchego ciasta na spodzie sprawia, że domowy wypiek na długo zachowuje wilgoć i świeżość. Sernik z kratką wyśmienicie smakuje oprószony cukrem pudrem lub oblany domowym lukrem z orzeźwiającą, cytrynową nutą.

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Sernik na zimno to pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Każdy kęs chłodzi i orzeźwia, więc ciasto doskonale sprawdza się jako propozycja na upalne dni. Przepis na sernik daje duże możliwości modyfikacji. Masę serową możesz łączyć, np. z kakao i dodawać do niej ulubione bakalie oraz świeże lub mrożone owoce. Sernik na zimno z herbatnikami może też zastąpić tradycyjny tort urodzinowy. Udekoruj go sezonowymi owocami – truskawkami, brzoskwiniami lub malinami – a wierzch ciasta polej galaretką w letnim kolorze. Spróbuj też lekkiego sernika dietetycznego z jogurtem i truskawkami. Taki deser to chwila słodkiej rozkoszy bez wyrzutów sumienia.

Sernik z jagodami

Sernik z jagodami

Sernik z jagodami to doskonała propozycja na eleganckie przyjęcia oraz rodzinne uroczystości, na przykład imieniny, urodziny albo rocznice. Do przygotowania wypieku można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Jagody wykłada się bezpośrednio na surowe kruche ciasto. Całość pokrywa się masą serową i piecze. Owoce można również wsypać na wierzch ciasta. Gotowy sernik z jagodami dobrze jest oblać rozpuszczoną czekoladą deserową.

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Sernik z malinami jest delikatny, orzeźwiający i ma słodko-kwaśny smak. Dobrze sprawdzi się jako poobiedni deser. Wypiek doskonale komponuje się z bitą śmietaną oraz lodami. Do przyrządzenia sernika można wykorzystać świeże albo mrożone owoce. Maliny warto wrzucić bezpośrednio do masy serowej lub wysypać na wierzch ciasta. Upieczony sernik oblewa się polewą czekoladową bądź karmelową albo posypuje cukrem pudrem.

Polecane przepisy do kategorii Sernik wiedeński

Znaleźliśmy 61 przepisów w kategorii Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Alex_M Alex_M
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 sernik wiedeński

sernik wiedeński

graciana3 graciana3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

incubus incubus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: