Sernik z borówkami można zrobić na kruchym spodzie, biszkoptach albo herbatnikach. Ciasto doskonale komponuje się z lodami waniliowymi, bitą śmietaną oraz bakaliami. Masę serową przygotowuje się z twarogu, żółtek jaj, cukru, serka mascarpone i masła. Wszystkie składniki należy zmiksować i wylać na ciasto. Następnie wierzch wypieku dekoruje się borówkami, a całość piecze się przez około pół godziny. Sernik z borówkami można oblać roztopiona białą czekoladą.
Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki amerykańskiej

Warto robić przetwory z borówki amerykańskiej na zimę, ponieważ te pyszne owoce zawierają dużo witaminy C. Dżem z borówki ma przepiękny, ciemnoniebieski kolor, dlatego jest doskonałym dodatkiem do biszkoptów, serników i tortów. Jest pysznym smarowidłem do pieczywa oraz farszem do naleśników. Borówki są bardzo słodkie, dlatego nie ma potrzeby dosładzania przygotowanego z nich dżemu. Zamiast cukru żelującego najlepiej dodać sok z cytryny. Dżem z borówki amerykańskiej i jabłek to znakomity dodatek do szarlotki.

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami amerykańskimi to smaczny i lekki deser z owocami. Nadzieniem na kruche ciasto może być np. budyń, czekolada, beza lub owoce – maliny, truskawki lub limonki. Tarta z borówkami i białą czekoladą to wyjątkowe połączenie słodkich smaków. Czekoladę roztapia się w rondlu, dodaje ser mascarpone i całość wylewa na kruche ciasto. Na wierzch masy układa się amerykańskie borówki. Owoce można ze sobą dowolnie mieszać i do borówek dodać np. maliny lub truskawki.

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami to smaczne danie na słodko, które można podawać ze śmietaną, jogurtem, masłem, tartą bułką lub cukrem. Do przygotowania pierogów można wykorzystać jagody leśne, czyli borówki czarne, lub borówki amerykańskie. Po umyciu owoców dodaje się do nich cukier, cynamon. Na wycięte z ciasta kółka nakłada się łyżeczkę borówek i zlepia jego brzegi. Pierogi z borówkami wrzuca się na wrzącą wodę i gotuje około 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Do wody można wlać łyżkę oleju, wtedy ciasto nie będzie się sklejać.

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Ciasto z jagodami lub borówkami amerykańskimi jest najlepsze, gdy owoce są bardzo dojrzałe i słodkie. Ich delikatny kwaskowy posmak wspaniale orzeźwia. Warto przełamać go, dodając bezę lub masę budyniową. Sernik z borówkami jest wyśmienity na upalne popołudnie lub imieninowe przyjęcie. Warto pamiętać, by przed dodaniem owoców do deseru oczyścić je ze wszystkich gałązek, ogonków i listków.

Borówka

Borówka

Borówka ma kilka odmian. Najpopularniejsze z nich to: borówka amerykańska (wysoka), jagoda leśna oraz borówka brusznica, czyli czerwona. W kuchni najczęściej wykorzystuje się je do robienia różnych przetworów, np.: konfitur, dżemów i frużelin (owoców w żelu). Ciasto z borówką amerykańską lub jagodą leśną to najpopularniejsze wykorzystanie tych owoców. Uznaniem cieszą się też pierogi z jagodami oraz koktajle, kremy, tarty i placki z borówkami. Borówki można wykorzystać do dekoracji deserów.

Placek z borówkami

Placek z borówkami

Bogate w antyoksydanty i witaminy borówki amerykańskie są dostępne w sklepach przez cały rok i nadają się do mrożenia. Wśród placków z borówkami warto wyróżnić ciasta ucierane, z galaretką, z budyniem, z kruszonką, ciasta kruche, bez pieczenia lub wegańskie (bez jajek). Po zmiksowaniu owoce nadadzą warstwie placka głęboką, fioletową barwę. W całości doskonale sprawdzą się jako jedyna dekoracja ciasta, efektownie prezentująca się zwłaszcza na tle białego kremu, masy lub bitej śmietany.

Polecane przepisy do kategorii Sernik z borówkami

Znaleźliśmy 44 przepisów w kategorii Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: