Serniki
sernik

Wybierz swój przepis na sernik!

Sernik to niekwestionowany król wśród ciast. Bez jego obecności nie wyobrażamy sobie świąt, przyjęć i ważnych uroczystości rodzinnych. Słodki, puszysty, okazały taki właśnie powinien być sernik idealny!

O istocie sernika decyduje aksamitna masa serowa, która musi mieć idealnie gładką i delikatną konsystencję. Równie ważne jest samo ciasto. Najczęściej spotykamy serniki na biszkopcie, sernik na kruchym spodzie lub na herbatnikach. Uwieńczeniem sernika może być słodka kruszonka, polewa czekoladowa czy też po prostu zapieczona na rumiano masa serowa.

Wśród serników prym wiodą serniki pieczone, w tym sernik wiedeński, sernik z rosą, sernik z rodzynkami i z kratką. Ciekawym dodatkiem do serników są owoce. Dzięki nim możemy delektować się sernikiem z truskawkami, sernikiem z jagodami czy też sernikiem z brzoskwiniami. Gdy zaś tradycyjny smak sernika chwilowo się znudzi, warto poeksperymentować z dodatkami, takimi jak bakalie, chałwa czy kajmak.

Sernik to ciasto, które wychodzi naprzeciw oczekiwaniom podczas letnich upałów. Wówczas aż się prosi, by przygotować go w wersji na zimno. Kremowy sernik na zimno powstaje bardzo szybko, a przy tym jest obłędnie pyszny. Jego smak podkręcają kolorowe galaretki i świeże owoce sezonowe.

Oprócz serników pieczonych i serników na zimno możemy także wybierać spośród serników bez sera i serników gotowanych. W przypadku tego ciasta wachlarz możliwości jest bardzo szeroki!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (1926): kategoria: Serniki    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane