Sernik to jedno z najczęściej przygotowywanych ciast w Polsce. Popularny i lubiany, przy niewielkiej ilości pracy pozwala uzyskać wyśmienity efekt - wystarczy znać kilka podstawowych zasad, które zagwarantują sukces!

Tak jak można podzielić szarlotki - chociażby ze względu na rodzaje ciasta  użytego do ich wykonania - tak samo serniki można rozróżnić biorąc pod uwagę metodę przygotowania. Sernik może być pieczony, gotowany lub przyrządzany w wersji na zimno.

Wydawałoby się, że zgodnie z nazwą podstawowym składnikiem tego ciasta jest ser (zmielony twaróg lub serek homogenizowany) - jednak obecnie można znaleźć mnóstwo przepis na sernik… bez użycia sera! Przykładem takiego ciasta może być sernik jaglany, gdzie główny składnik - zgodnie z nazwą - zastępuje kasza. Możliwości na przygotowanie pysznego sernika jest naprawdę mnóstwo!

Sernik to także jedno z najczęściej przyrządzanych ciast z okazji różnych świąt i uroczystości - także na święta Bożego Narodzenia. Niektórzy do masy serowej dodają warstwę masy makowej tworząc tym samym miks dwóch ciast - sernika i makowca. Przygotowanie takiego ciasta od podstaw wymaga sporo pracy, ale efekt końcowy wart jest wszelkich wysiłków.

Mamy nadzieję, że wśród naszych przepisów znajdziecie propozycje które zainspirują Was  do poszerzania kulinarnych horyzontów oraz odkrywania nowych połączeń składników i smaków.

Polecane przepisy do kategorii Serniki

Znaleźliśmy 2922 przepisów w kategorii Serniki

Malinowy sernik

Malinowy sernik

bryndzia bryndzia
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik z agrestem

Sernik z agrestem

dorota w dorota w
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Fantazja

Ciasto Fantazja

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: