Shoarma, inaczej szawarama lub szwarama, to mięsna potrawa z bliskowschodnim rodowodem. Nazwa ta używana jest obecnie głównie przez osoby mówiące po arabsku. W innych częściach świata przyjęło się tureckie określenie doner kebab lub greckie: gyros. Shorama jest daniem, którego bazą są skrawki mięsa, głównie baraniny, ale też drobiu. Nabija się je płatami na pionowy rożen. Cała konstrukcja obraca się koło rozgrzanych palników, co powoduje, że mięso jest opieczone w oryginalny sposób. Tnie się je w cienkie paski, po skosie i podaje w bułce, np. typu pita, z dodatkiem warzyw i sosów.

Shoarma Kategorie

Shoarma wieprzowa

Shoarma wieprzowa

Shoarma wieprzowa to danie, które przyrządza się z łopatki lub polędwiczki wieprzowej. Do mięsa należy dodać czerwoną paprykę i cebulę. Przyprawy używane do shoarmy to gałka muszkatołowa, curry, imbir, pieprz ziołowy, majeranek i słodka papryka. Aby przygotować potrawę, trzeba usmażyć warzywa i przyprawione mięso, po czym dusić je przez około 60 minut pod przykryciem. Shaormę wieprzową podaje się z sosem majonezowym doprawionym papryką oraz ryżem, frytkami lub chlebkiem pita.

Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska

Smaczna, świeża i aromatyczna – to tylko niektóre cechy kuchni żydowskiej. Znajdują się w niej między innymi sałatki, różne typy mięsa i gęste zupy. Podstawowymi składnikami tej kuchni są cebula, czosnek i imbir. Często dodawane są również takie przyprawy, jak goździki, kminek czy gałka muszkatołowa. Jadane są tylko potrawy koszerne, czyli pozbawione wieprzowiny, niektórych ryb oraz owoców morza. Zakazane jest również łączenie mięsa z mlekiem.

Kuchnia egipska

Kuchnia egipska

W egipskiej kuchni łączą się dary morza i plony ziemi. Na północy kraju można skosztować ryb i małż przyprawionych curry, natomiast na południu ‒ pikantnych sosów oraz past z sezamem, kukurydzą, ryżem, bobem i fasolą. Wszystko jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Ze szczególną starannością przygotowuje się mięso (cielęce, jagnięce, wołowe), które wraz z chlebem aisz stanowi składnik pożywnej shoarmy.

Kebab w bułce

Kebab w bułce

Kebab w bułce domowej roboty to doskonały sposób na zdrowy fast- food. Bułka może być zwykłą kajzerką, grahamką, bułką kukurydzianą, a nawet bułką do hamburgerów, którą w swojej ofercie ma wiele piekarni i hipermarketów. Można upiec ją też samodzielnie. Bułkę najlepiej naciąć, tworząc sakiewkę, w którą można włożyć kawałki podsmażonego mięsa (drobiu, wołowiny, wieprzowiny), krajankę sojową (w wersji wegetariańskiej) oraz zestaw warzyw i ulubionych sosów. Dzięki temu wszystkie składniki będą na swoim miejscu.

Kebab w picie

Kebab w picie

Kebab w picie, czyli chlebie tureckim to danie, które można przygotować samodzielnie w domu. Pita jest pszenicznym plackiem, pęczniejącym w trakcie pieczenia, dzięki czemu tworzy się kieszonka na farsz. Oryginalnie mięso na kebab pieczone jest na patyku i scinane bardzo ostrym nożem. Przygotowane w ten sposób kawałki umieszcza się np. w picie razem z warzywami i sosami. W kebabie wegetariańskim lub wegańskim, mięso można zastąpić usmażonym seitanem, zamarynowanym tofu lub kotletami sojowymi.

Kebab w tortilli

Kebab w tortilli

Tortilla to placek przypominający naleśnik, który wyśmienicie smakuje z mięsno-warzwnym nadzieniem. Tortille kupuje się gotowe lub przyrządza samodzielnie z mąki, oliwy i wrzątku. Ciasto musi być elastyczne, ale nie gumowe. Warzywa do kebabu można przyrządzić na surowo (np. pomidory, ogórki, sałatę, kapustę pekińską), usmażyć (np. paprykę, marchewkę) a nawet upiec (np. jarmuż, buraki). Po zawinięciu wszystkich składników w tortille najlepiej podpiec kebab na suchej patelni.

Shoarma z kurczaka

Shoarma z kurczaka

Shoarma z kurczaka to danie przyrządzane ze smażonej piersi drobiowej, którą przyprawia się curry, słodką papryką, kminem rzymskim, granulowanym czosnkiem, solą, pieprzem cayenne oraz gałką muszkatołową. Mięso oprószone przyprawami najlepiej wstawić do lodówki na co najmniej godzinę przed smażeniem. Shaormę z kurczaka podaje się z frytkami lub ryżem i zestawem sałatek. Do potrawy idealnie pasuje sos czosnkowy. Danie będzie jeszcze bardziej sycące, jeśli dodamy do niego ser.

Kebab

Kebab

Kebab pochodzi z kuchni arabskiej i podawany jest w bułce, picie, tortilli oraz jako danie kebab z frytkami i sosami. Mięso na kebab – baraninę, kurczaka lub cielęcinę - piecze się na pionowym rożnie i odkrawa skrawki ostrym nożem. Można przyrządzić z niego sałatkę kebab z sałatą, pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą, serem feta i sosem czosnkowym. Wegetariański kebab, zwany inaczej falafelem, robi się ze smażonych kotlecików z ciecierzycy bądź bobu z czosnkiem, pietruszką, kolendrą i kuminem.

Gyros z frytkami

Gyros z frytkami

Domowy gyros z frytkami to pomysł na smaczne i szybkie danie z kurczaka. Mięso drobiowe pokrojone w kostkę, obsypuje się przyprawą do gyrosa, a następnie smaży na patelni. Kurczaka można do smaku doprawiać ostrą papryką. Danie gyros podaje się z sosem czosnkowym lub ketchupem, frytkami oraz sałatką – najlepiej z kapusty pekińskiej, pomidorów i zielonego ogórka. Warzywa miesza się z majonezem, solą oraz pieprzem.

Polecane przepisy do kategorii Shoarma

Znaleźliśmy 17 przepisów w kategorii Shoarma

Shoarma drobiowa

Shoarma drobiowa

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

shoarma z serem

shoarma z serem

sugestia sugestia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

shoarma

shoarma

sugestia sugestia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Shoarma a'la Sphinx

Shoarma a'la Sphinx

mycha mycha
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Shoarma

Shoarma

Babcia Halinka Babcia Halinka
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: