Smalec domowy to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Przygotowuje się go z tłuszczu zwierzęcego (najczęściej słoniny wieprzowej lub gęsiny) i dodatków, na przykład mięsa, skwarek, cebuli, jabłka, soli oraz przypraw. Smalec domowej roboty należy roztopić, połączyć z wybranymi składnikami, przelać do słoików lub glinianych naczyń i pozostawić do zastygnięcia. Tłuszcz zwierzęcy można dodawać do innych potraw albo traktować jako samodzielne danie. Smalec świetnie nadaje się do smażenia mięs, a także dobrze smakuje z pieczywem. W Polsce popularną przekąską jest pajda (kromka) chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

Tłuszcz zwierzęcy jest smaczny, ale ciężkostrawny. Najlepiej sprawdzi się zatem smalec domowy z przyprawami. Warto wzbogacić potrawę solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, ziołami prowansalskimi, bazylią oraz oregano. Dzięki temu tłuszcz będzie lekki i delikatny, a przy tym wyrazisty w smaku. Smalec można zjeść na śniadanie oraz na przekąskę w ciągu dnia. 

Znaleźliśmy 101 przepisów w kategorii Smalec

Domowy smalczyk

Domowy smalczyk

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smalec gospodyni

Smalec gospodyni

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: