Do smoothie z ananasem można dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, sok jabłkowy i natkę pietruszki. Koktajl ananasowy powstanie po połączeniu kiwi, banana i wody. Smoothie z ananasem można zrobić z dodatkiem jabłka oraz kiwi. Napój z ananasa, jabłek i jarmużu pozwoli oczyścić organizm z toksyn i odkwasić go. Ananas pasuje także do zielonych koktajli, np. ze szpinakiem, awokado i miętą. Najlepiej zblendować go z sokiem pomarańczowym.
Smoothie ze szpinakiem

Smoothie ze szpinakiem

Smoothie ze szpinakiem to zmiksowany napój o kremowej konsystencji. Świetnie smakuje w sezonie wiosennym i letnim. Szpinak jest bogaty w żelazo, potas i kwas foliowy, a wysoka zawartość beta-karotenu i luteiny chroni organizm przed miażdżycą. Aby go przyrządzić, należy zblendować roślinę, dodając do niej jogurt lub wodę gazowaną. Warto też urozmaicić przepis bananem, jabłkiem, imbirem lub pomarańczą. Ze względu na wysoką zawartość energetyczną, smoothie ze szpinakiem może zastąpić śniadanie. 

Smoothie z jarmużem

Smoothie z jarmużem

Smoothie z jarmużem to zmiksowany napój o kremowej konsystencji. Świetnie schładza organizm w upalne dni. Jarmuż jest rośliną z rodziny kapustowatych, zawierającą wapń, potas, magnez oraz pełnowartościowe białko. Ma lekko gorzkawy smak, jednak idealnie pasuje w połączeniu z owocami. Smoothie jest dobrym pomysłem na podanie jarmużu dzieciom. Najlepiej łączy się z bananem, kiwi i mango. Do jarmużu warto też dodać świeże liście szpinaku lub kiełki słonecznika.

Smoothie arbuzowe

Smoothie arbuzowe

Smoothie arbuzowe można przygotować z dodatkiem szpinaku i truskawek, blendując je z mlekiem bądź jogurtem. Do napoju z arbuzem pasują również jagody oraz maliny. Pyszny deser powstanie z połączenia mango, truskawek, arbuza i miodu. Nieco bardziej kwaskowaty będzie koktajl z arbuza, kiwi, jogurtu i cukru waniliowego. Do smoothie arbuzowego można dodać też banan i połączyć go z sokiem jabłkowym oraz pomarańczowym.

Smoothie z mango

Smoothie z mango

Smoothie z mango to zmiksowany napój o kremowej konsystencji. Świetnie smakuje w sezonie wiosennym i letnim. Mango ma wysoką zawartość białka, witamin A, C, E oraz antyoksydanty, które zapobiegają procesom nowotworowym. Aby go przyrządzić, należy zblendować owoc razem z jogurtem, mlekiem oraz syropem klonowym. Warto też dodać do niego banana, kiwi lub pomarańczę. Ze względu na wysoką zawartość energetyczną, smoothie z mango z powodzeniem może zastąpić śniadanie.

Smoothie z awokado

Smoothie z awokado

Do smoothie z awokado pasują zarówno owoce, jak i warzywa, np. jarmuż bądź szpinak. Pyszne połączenie powstanie, jeśli do koktajlu dodamy awokado, ogórek, szpinak oraz mandarynki i zmiksujemy je z sokiem jabłkowym. Awokado można połączyć także ze szpinakiem, selerem naciowym, gruszką i kiwi. Smoothie z awokado będzie pyszne także z bananem, jogurtem i sokiem z cytryny. Wielbiciele czekolady będą zadowoleni z koktajlu z awokado, kakao, banana i mleka kokosowego z dodatkiem stewii.

Smoothie bananowe

Smoothie bananowe

Smoothie bananowe to dobry pomysł na deser, ale także śniadanie. Banany najlepiej połączyć z innymi owocami, np. pomarańczami, truskawkami lub mango. Do smoothie bananowego pasują także jagody. Można przygotować oczyszczający koktajl z bananów i szpinaku. Napój przygotowuje się z mlekiem, wodą lub jogurtem. Aby był słodszy, warto dodać miód, ksylitol lub brązowy cukier. Wszystkie składniki na koktajl należy zblendować.

Smoothie truskawkowe

Smoothie truskawkowe

Smoothie truskawkowe wyśmienicie smakuje w połączeniu z bananem lub kiwi. Nietypowy, ale smaczny napój powstanie z połączenia truskawek i gruszek. Świeże lub mrożone truskawki można zblendować również z papają bądź melonem. Do napoju dodaje się jogurt naturalny, mleko – również roślinne, sok lub wodę. Jeśli truskawki będą za mało słodkie, warto wsypać nieco stewii lub dolać miodu. 

Polecane przepisy do kategorii Smoothie z ananasem