Soczewica to jedna z najbardziej wartościowych roślin strączkowych. Największą część jej składu stanowi dobroczynne dla organizmu białko. Poza nim, w soczewicy znajdziemy też fosfor, potas, żelazo oraz cenne witaminy. Ostatnio soczewica przeżywa swoją drugą młodość. Doceniają ją zarówno mięsożercy, jak również weganie i wegetarianie.

Na rynku dostępne są trzy rodzaje soczewicy: czerwona, zielona i brązowa. Każda z nich nieco rożni się smakiem i sposobem przygotowania. Soczewica świetnie sprawdza się jako składnik zup. Zupa krem z soczewicy, z dodatkiem imbiru będzie doskonałym, mocno rozgrzewającym obiadem. Jeśli chcemy uzyskać sycące danie jednogarnkowe, wystarczy że do aromatycznego gulaszu, czy bogracza dodamy kilka łyżeczk soczewicy.

Gdy mamy ochotę na zapiekankę, zdecydujmy się na zdrowszą wersję i przygotujmy doskonałą zapiekankę z soczewicy. Soczewica to także świetny składnik do wszelkiego rodzaju nadzień i farszy. Pyszne pierogi z soczewicą i krokiety z soczewicą nie mają sobie równych.

Soczewica jest niezwykle uniwersalna, znalazła swoje miejsce także wśród sałatek i pasztetów. Odkryjcie wszystkie oblicza soczewicy. Zapraszamy do skorzystania z przepisów!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Soczewica

Znaleźliśmy 281 przepisów w kategorii Soczewica

Zupa z soczewicą

Zupa z soczewicą

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: