Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Aronia ma w sobie dużo witaminy C, przez co wspiera organizm w okresach osłabienia, np. podczas przeziębienia i grypy. Przeciwutleniacze i witaminy z grupy B zawarte w owocach aronii poprawiają wygląd i kondycję skóry, włosów i paznokci. Sok obniża ciśnienie oraz hamuje wchłanianie glukozy, dlatego mogą go pić również diabetycy. Krzew aronii wydaje plony na przełomie sierpnia i września ale przez cały rok można dostać mrożone owoce w sklepach spożywczych. Aronia w smaku jest lekko cierpka, dlatego do domowego soku z aronii najlepiej dodać cukier i sok z cytryny. Składniki razem z owocami i wodą gotuje się przez około 30 minut w garnku, następnie płyn przecedza się przez gazę i przelewa do wyparzonych słoików lub butelek. Domowy sok z aronii można pić rozcieńczony z wodą, dodawać do herbaty lub deserów, np. lodów, ryżu na słodko, ciasteczek, ciast, babek, kremów, owoców czy słodkich naleśników.
Sok z buraków

Sok z buraków

Wspomaga walkę z nadciśnieniem, poprawia pracę układu pokarmowego i świetnie smakuje. Sok z buraka to napój, który warto sobie od czasu do czasu zaserwować. Można go pić samodzielnie lub dodawać do smoothie. Koktajl z buraka to świetny patent na zdrowe śniadanie. Warto wypróbować go w różnych wariantach, np. soku z kiszonych buraków. Oprócz soku, smoothie i koktajli, można również sięgnąć po pyszny syrop z buraka, który można dodawać do szeregu potraw. Dlatego już dziś skuś się na przygotowanie napojów z tego czerwonego warzywa!

Aronia

Aronia

Aronia to owoc o szerokich właściwościach zdrowotnych – zaleca się ją między innymi w leczeniu nadciśnienia, miażdżycy i chorób oczu. Naukowcy dowiedli także, że roślina zawiera cenne przeciwutleniacze, które chronią komórki organizmu przed nowotworami. Z tego powodu zawsze warto trzymać w domowej spiżarni aromatyczny sok z aronii lub słodką nalewkę w tych owoców. Aronia świetnie sprawdzi się także jako baza dżemów, konfitur i galaretek. Z suszonych owoców aronii można przygotować pyszną herbatę. Nie zaleca się jednak jedzenia surowych jagód aronii – owoc ma bardzo cierpki smak

Konfitura z aronii

Konfitura z aronii

Sezon na aronię trwa od połowy sierpnia do września. Lekko cierpkie owoce mrozi się przez dobę w zamrażalniku, aby straciły goryczkę. Do przygotowania konfitury z aronii używa się jedynie dojrzałych owoców, które chronią m.in. przed nadciśnieniem i chorobami oczu. Smaży się je kilka godzin na patelni z dużą ilością cukru. Są wspaniałym dodatkiem zarówno do deserów, jak i deser serów, wędlin i pieczonych mięs.

Dżem z aronii

Dżem z aronii

Aronia to świetne źródło witaminy C oraz wielu innych cennych składników odżywczych. Dlatego warto zachować ją w formie dżemu, dodawanego do szeregu potraw. Jej charakterystyczny, cierpki smak sprawia, że nie każdy lubi ją jeść. Dlatego robiąc przetwory, dobrze jest ten owoc łączyć z innymi. W ten sposób można zrobić pyszny, słodko-kwaśny, dżem z aronii i jabłek. Taki przysmak można wykorzystać do chałki, bułki drożdżowej lub rogalików.

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii nie tylko dobrze smakuje ale również dobrze wpływa na kondycję organizmu. Oczyszcza ona organizm z toksyn, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne oraz pomaga w niedokwaśności żołądka. Aby przygotować nalewkę potrzeba trochę owoców aronii, spirytusu, wódki, wanilii, imbiru, cukru oraz wody. Butelka z trunkiem musi leżakować co najmniej 3 – 4 tygodnie by była zdatna do picia.

Sok z żurawiny

Sok z żurawiny

Sok z żurawiny polecany jest ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Zwiększa on odporność naszego organizmu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób nerek oraz działa antybakteryjnie. Pić go mogą nawet kobiety w ciąży. Można go kupić, lub przygotować samodzielnie w domu. Jak dawkować sok z żurawiny? Łyżeczka lub dwie  przed posiłkiem trzy razy dziennie na pewno nam nie zaszkodzą, można też po prostu zalać go gorącą wodą i podawać do picia. 

Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C i soli mineralnych wspomagających układ odpornościowy organizmu. Do przygotowania napoju z poprzeczek potrzeba dużego słoika i gazy. Owoce układa się w naczyniu warstwami i przesypuje cukrem. Następnie słoik przykrywa się gazą i pozostawia na tydzień w ciepłym miejscu. Po tym czasie można zlać sok porzeczkowy do butelek i odstawić go do spiżarki.

Polecane przepisy do kategorii Sok z aronii

Znaleźliśmy 36 przepisów w kategorii Sok z aronii

Sok z aronii

Sok z aronii

Camilla0804 Camilla0804

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z aronii na zimę

Sok z aronii na zimę

Dawid Dawid

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z aronii

Sok z aronii

aneta8185 aneta8185

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z aronii

Sok z aronii

Rossie Rossie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z aronii

Sok z aronii

Marta1986 Marta1986
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z aronii

Sok z aronii

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z aronii

Sok z aronii

monwys28 monwys28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok aroniowy

Sok aroniowy

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z aronii wg Megg

Sok z aronii wg Megg

Megg Megg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z aronii 6

Sok z aronii 6

LIDZIA LIDZIA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z aronii Ewy

Sok z aronii Ewy

iwa643 iwa643
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

sok z aroni

sok z aroni

graciana3 graciana3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z aronii

Sok z aronii

Smakowita Smakowita

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: