Sola jest smaczną morską rybą, która świetnie smakuje pieczona, zapiekana, a także gotowana w parowarze. Panierowany w bułce tartej filet z soli stanowi smaczne połączenie z sezonowymi surówkami i ziemniaczanym puree. Solę można wykorzystać do przygotowania ryby po grecku gęsto przykrytej duszonymi warzywami, którą można jeść zarówno na ciepło, jak też na zimno.

Sola na parze, czyli pomysł na zdrowy obiad

Sola na parze to pomysł na lekki, zdrowy obiad, który przygotuje się w ciągu 30 minut. Wystarczy umyć i pokroić rybę, a następnie przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą, najlepiej ziołową. Smacznym dodatkiem do ryby będzie cukinia, którą przyprawia się podobnie jak solę i kroi na grube plastry. Na specjalnym sicie od parowaru umieszcza się cukinię, na którą wykłada się porcje ryby. Solę z cukinią paruje się nie dłużej niż 10 minut.

Efektowne dania z soli

Dania z udziałem soli można przygotować w bardzo efektowny sposób. Jedną z propozycji jest panierowana sola z piekarnika po indyjsku. Rybę oprósza się solą, skrapia sokiem z cytryny oraz doprawia za pomocą curry oraz przyprawy wywodzącej się z Indii, czyli tandoori masala. Następnie solę obtacza się z białku jaj i mieszance przygotowanej z migdałów, sezamu i otrębów. Panierowaną rybę kładzie się w naczyniu żaroodpornym wyścielonym papierem do pieczenia. Potrawę umieszcza się w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza na około 25 minut. Sola pieczona w piekarniku, smażona na patelni lub w cieście doskonale smakuje serwowana w towarzystwie brązowego ryżu, warzywami z parowaru. Dodatkiem mogą być również rodzynki namoczone w zielonej herbacie, którymi posypuje się wierzch ryby.

Wyśmienita sola w majonezowym sosie

Sola w sosie majonezowo-dyniowym jest wyśmienitą potrawą, którą można serwować z ugotowanym ryżem oraz zieloną sałatką. Gęsty sos, który doskonale podkreśli smak smażonej na maśle soli przygotuje się z mleka, dyni, octu i oleju, które należy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos doprawia się wedle smaku i wkłada do lodówki do schłodzenia. Sola smacznie komponuje się również z innymi sosami.  Sola z białym sosemsola z sosem kaparowym lub sola w sosie greckim to pomysł na smaczny obiad. 

Często słyszymy, że każdą rybę powinniśmy serwować z warzywami. Podeszwica w warzywach z papryką jest idealnym przykładem wspaniałej kompozycji. Podobne odczucia będziemy mieli po skosztowaniu soli z pieczarkamiz brokułami, a dla odmiany nawet w panierce serowej.

Jesiotr

Jesiotr

Jesiotr praktycznie nie zawiera ości, ma delikatny smak i smaczny kawior. Mięso jesiotra jest najczęściej używane do zupy rybnej z koperkiem i czosnkiem lub bulionu. Można go również faszerować i przyrządzać w galarecie z dodatkiem żelatyny i gotowanych warzyw. Pieczony jesiotr z piekarnika bądź patelni będzie bardziej aromatyczny, jeśli zamarynuje się go na kilka godzin w zalewie z soku z cytryny i świeżych ziół. Jesiotra kupuje się w tuszkach lub filetach, a mięso nadaje się do wędzenia.

Szczupak

Szczupak

Szczupak jest rybą o delikatnym, jasnym mięsie, która stanowi smaczne połączenie z rozmaitymi sosami, np. koperkowym lub chrzanowym. Prawdziwym przysmakiem jest szczupak faszerowany. Do przygotowania farszu nierzadko wykorzystuje się pieczywo, kaszę manną i cebulę. Wyśmienitą przystawką jest szczupak w galarecie z dodatkiem warzyw: zielonego groszku i kukurydzy konserwowej, marchewki, pora czy konserwowego ogórka. Doskonałą propozycją rodzinnego obiadu jest szczupak smażony w złocistej panierce lub pieczony w pomidorach.

Karp

Karp

Karp to ryba słodkowodna serwowana na polskich stołach głównie w Boże Narodzenie. Tradycyjny wigilijny karp jest zazwyczaj obtoczony w mące i smażony na maśle. Inne popularne świąteczne danie to karp w galarecie podawany na zimno w formie przekąski. Znany jest także przepis na karpia po żydowsku, czyli rybę na słodko z rodzynkami i migdałami. Karpia można podawać nie tylko z okazji świąt. Na co dzień doskonale sprawdzi się karp pieczony lub karp w śmietanie.

Lin

Lin

Lin to ryba z rodziny karpiowatych. Zamieszkuje przede wszystkim płytkie zbiorniki śródlądowe. Hoduje się go także w stawach. Przeciętny dorosły osobnik ma wielkość ok. 30-40 cm i wagę od 1 do 2 kg. Lina można wędzić, piec, gotować, dusić i smażyć. Doskonale smakuje w sosie koperkowym i śmietanowym. Delikatny i kremowy sos śmietanowy do lina przyrządza się ze słodkiej śmietany 30-procentowej. Duszoną lub pieczoną rybę polewa się takim sosem tuż przed podaniem. Danie można udekorować natką zielonej pietruszki lub gałązką rozmarynu.

Halibut

Halibut

Halibut to delikatna w smaku ryba, którą można usmażyć w chrupiącej panierce, upiec na grillu lub w piekarniku, np. w folii aluminiowej albo rękawie do pieczenia. Rybę, przed smażeniem czy pieczeniem, należy umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami, np. solą, pieprzem, estragonem, tymiankiem, oregano, czosnkiem albo koprem. Wędzony halibut to dobry dodatek do sałatek i makaronów, np. spaghetti. Z wędzonej ryby można też zrobić pastę do smarowania pieczywa.

Łosoś

Łosoś

Łosoś jest popularną rybą morską, która słynie z różowo-pomarańczowego koloru mięsa. Produkt można piec, smażyć, gotować (w wodzie i na parze), grillować, marynować i wędzić. Ryba świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, past kanapkowych, sosów, zapiekanek, zup oraz farszów. Łosoś pieczony stanowi smaczne i sycące danie obiadowe. Filety z ryby należy umyć, natrzeć oliwą z sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso piecze się przez kwadrans. Łosoś pieczony dobrze komponuje się z ryżem i grillowanymi warzywami.

Dorsz

Dorsz

Dorsz jest morską rybą drapieżną. Jego mięso ma delikatny smak, sprężystą konsystencję, piękny biały kolor i jest bardzo chude. Dorsz upieczony w marynacie w formie pasty z ziół, np. natki pietruszki lub koperku, cytryny i czosnku, jest przepyszny. To najlepsza ryba do gotowania np. w bulionie warzywnym. Dorsz w galarecie z białego wina świetnie smakuje, gdy uprzednio zostanie uparowany, uwędzony lub usmażony z tymiankiem. Można go również smażyć w klasycznej panierce z mąki lub jajka i mąki oraz bułki tartej.

Polecane przepisy do kategorii Sola

Znaleźliśmy 96 przepisów w kategorii Sola

Rybka po grecku

Rybka po grecku

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Panierowana sola

Panierowana sola

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sola z patelni

Sola z patelni

kasienka1987 kasienka1987

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierożki rybne

Pierożki rybne

Ewa Ewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w cebuli

Ryba w cebuli

e-jola1 e-jola1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Świderki z solą

Świderki z solą

Ewa Ewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba sola na ostro

Ryba sola na ostro

ona22 ona22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: