Sorbet to rodzaj zamrożonego deseru z owoców, wody, soków, słodzików i alkoholu. Jest to tradycyjne danie kuchni azjatyckiej. Deser szczególnie chętnie jada się w Iranie, gdzie nosi nazwę szarbatu, natomiast w Turcji jest nazywany serbetem. Sorbety idealnie sprawdzą się latem, szczególnie podczas przyjęć domowych i plenerowych. Tego typu desery nie zawierają nabiału, więc przypadną do gustu weganom oraz osobom, które nie jedzą laktozy. Dodatkowo sorbety są lekkostrawne i niskokaloryczne, o ile zamiast cukru doda się do nich miód, stewię lub ksylitol. Przekąskę można przygotować zarówno w wersji bezalkoholowej, jak i z dowolnym trunkiem, na przykład likierem owocowym, nalewką, winem bądź wódką.
Sorbety podaje się w eleganckich miseczkach, na talerzykach deserowych albo w pucharach lodowych. Za pomocą gałkownicy do lodów można uformować z nich kulki. Sorbety doskonale smakują zarówno same, jak i z dodatkami, na przykład polewami, bakaliami i owocami. Deser można oblać rozpuszczoną czekoladą, sosem karmelowym, lukrem albo jogurtem naturalnym. Dobrze komponuje się również z bitą śmietaną.
Sorbet bananowy nasyci na kilka godzin. Świetnie smakuje z płatkami gorzkiej czekolady. Sorbet jabłkowy można podać z cynamonem i kawałkami pieczonej gruszki. Deser dekoruje się bitą śmietaną. Sorbet pomarańczowy skutecznie gasi pragnienie. Warto polać go syropem malinowym i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Sorbet domowy krok po kroku

Sorbet domowy można przygotować w zaledwie 10 minut. Do jego zrobienia, oprócz składników spożywczych, wystarczy mieć blender, dostęp do zamrażarki oraz foliowe torebki lub plastikowe pojemniki. Do ciepłej wody dodaje się sok z cytryny oraz słodzik, na przykład miód albo cukier. Następnie dowolne świeże owoce należy umyć, oczyścić, pokroić i zmiksować. Można użyć również owoców z puszki. Powstały mus zalewa się syropem i dokładnie miesza. Gotową masę przekłada się do torebek foliowych lub wysokich pojemników plastikowych, po czym umieszcza w zamrażarce na kilka godzin.

Prosty przepis na sorbet do picia

Sorbet do picia przygotowuje się podobnie, jak ten do jedzenia. Zmiksowane owoce wystarczy zalać sokiem owocowym, posłodzić i zblendować. Do musu można dodać odrobinę alkoholu. Sorbet przelewa się do wysokich szklanek, dekoruje listkami świeżej mięty, a następnie wstawia do zamrażarki na 10 minut. 

Znaleźliśmy 133 przepisów w kategorii Sorbety

Sorbet malinowy

Sorbet malinowy

BĄBELEK85 BĄBELEK85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sorbet  owocowy

Sorbet owocowy

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: