Sorbet to rodzaj zamrożonego deseru z owoców, wody, soków, słodzików i alkoholu. Jest to tradycyjne danie kuchni azjatyckiej. Deser szczególnie chętnie jada się w Iranie, gdzie nosi nazwę szarbatu, natomiast w Turcji jest nazywany serbetem. Sorbety idealnie sprawdzą się latem, szczególnie podczas przyjęć domowych i plenerowych. Tego typu desery nie zawierają nabiału, więc przypadną do gustu weganom oraz osobom, które nie jedzą laktozy. Dodatkowo sorbety są lekkostrawne i niskokaloryczne, o ile zamiast cukru doda się do nich miód, stewię lub ksylitol. Przekąskę można przygotować zarówno w wersji bezalkoholowej, jak i z dowolnym trunkiem, na przykład likierem owocowym, nalewką, winem bądź wódką.
Sorbety podaje się w eleganckich miseczkach, na talerzykach deserowych albo w pucharach lodowych. Za pomocą gałkownicy do lodów można uformować z nich kulki. Sorbety doskonale smakują zarówno same, jak i z dodatkami, na przykład polewami, bakaliami i owocami. Deser można oblać rozpuszczoną czekoladą, sosem karmelowym, lukrem albo jogurtem naturalnym. Dobrze komponuje się również z bitą śmietaną.
Sorbet bananowy nasyci na kilka godzin. Świetnie smakuje z płatkami gorzkiej czekolady. Sorbet jabłkowy można podać z cynamonem i kawałkami pieczonej gruszki. Deser dekoruje się bitą śmietaną. Sorbet pomarańczowy skutecznie gasi pragnienie. Warto polać go syropem malinowym i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Sorbet domowy krok po kroku

Sorbet domowy można przygotować w zaledwie 10 minut. Do jego zrobienia, oprócz składników spożywczych, wystarczy mieć blender, dostęp do zamrażarki oraz foliowe torebki lub plastikowe pojemniki. Do ciepłej wody dodaje się sok z cytryny oraz słodzik, na przykład miód albo cukier. Następnie dowolne świeże owoce należy umyć, oczyścić, pokroić i zmiksować. Można użyć również owoców z puszki. Powstały mus zalewa się syropem i dokładnie miesza. Gotową masę przekłada się do torebek foliowych lub wysokich pojemników plastikowych, po czym umieszcza w zamrażarce na kilka godzin.

Prosty przepis na sorbet do picia

Sorbet do picia przygotowuje się podobnie, jak ten do jedzenia. Zmiksowane owoce wystarczy zalać sokiem owocowym, posłodzić i zblendować. Do musu można dodać odrobinę alkoholu. Sorbet przelewa się do wysokich szklanek, dekoruje listkami świeżej mięty, a następnie wstawia do zamrażarki na 10 minut. 
Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe robi się z masła, czekolady (lub kakao) i cukru pudru. Można do nich dodać także herbatniki, pokruszone płatki kukurydziane i bakalie, a do środka włożyć migdał. Trufle czekoladowe z herbatników i płatków są lżejsze, a do ich wykonania potrzeba mniej masła. Są deserem zarówno dla miłośników ciemnej, jak i białej czekolady. Truflowe kuleczki obtacza się – zależnie od ich koloru – w kakao, kawie, pokruszonych migdałach, orzechach, płatkach ryżowych albo wiórkach kokosowych.

Czekoladki

Czekoladki

Czekoladki to słodycze przygotowane na bazie czekolady z dodatkiem np. orzechów, bakalii, owoców czy płynnego nadzienia. Mogą mieć kształt zarówno kwadratu, trójkąta, prostokąta, jak i kulki. Czekoladki świetnie nadają się do wypieków i deserów. Nadają im niepowtarzalny smak i oryginalny wygląd. Mogą być przygotowane z czekolady gorzkiej, mlecznej, białej lub deserowej.

Desery lodowe

Desery lodowe

Desery lodowe najlepiej jeść w letnie i upalne dni spędzane w gronie znajomych. Smakują wtedy doskonale i świetnie schładzają organizm. Popularne są sorbety, torty lodowe lub pucharki jogurtowe. Domowe lody robi się z mleka i śmietanki. Dodane owoce uzupełniają potrzebne witaminy i składniki odżywcze. Desery te jednak są prawdziwą bombą kaloryczną, więc nie można ich jeść w zbyt dużych ilościach. Popularne przepisy to tiramisu, placek z ciepłymi lodami lub bananowy kielich.

Ciasto parzone

Ciasto parzone

Ciasto parzone jest popularnym wyrobem kuchni francuskiej. Jest mało kaloryczne i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto ma delikatną konsystencję, jest suche i puste w środku. Najczęściej podaje się je z dodatkiem kremu waniliowego lub lukru. Z ciasta parzonego można przygotować również kulki ptysiowe do zupy krem. Przyrządza się z niego takie desery, jak karpatki, eklerki, ptysie lub pączki wiedeńskie. Ciasto parzone świetnie smakuje ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą.

Ciastka półkruche

Ciastka półkruche

Do przygotowania półkruchego ciasta wystarczy połowa ilości tłuszczu, której używa się do robienia kruchych wypieków. Można także zrezygnować z żółtek jaj, a zamiast nich dodać śmietanę. Upieczone półkruche ciastka można przechowywać nawet kilka tygodni, a gotowe ciasto do pieczenia w razie potrzeby mrozić w zamrażalniku. Wykorzystuje się je do pasztecików, kulebiaków, rogalików, słodkich bądź wytrawnych tart.

Ciastka bez jajek

Ciastka bez jajek

Najsmaczniejszy i najszybszy w wykonaniu przepis na ciastka bez jajek to ciastka owsiane. Chrupiące ciastka owsiane można przygotować także bez dodatku masła i mleka, wykorzystując tylko płatki owsiane, ulubione bakalie, banany i miód. Taka przekąska to pomysł na energetyczne drugie śniadanie do pracy lub słodki akcent pomiędzy głównymi posiłkami w ciągu dnia. Bez jajek można też przygotować kruche ciastka z serkiem homogenizowanym, kokosanki i andruty.

Znaleźliśmy 137 przepisów w kategorii Sorbety

Sorbet malinowy

Sorbet malinowy

BĄBELEK85 BĄBELEK85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sorbet  owocowy

Sorbet owocowy

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: