Wbrew pozorom sos beszamelowy nie jest trudny do przygotowania. Wystarczy zrobić zasmażkę, zalać ją mlekiem i doprawić przyprawami. Zawodowi kucharze przygotowują beszamel o różnych stopniach gęstości. Na ich bazie robią następnie sos do lasagne, sos beszamelowy z serem i wiele innych. Uwielbiany i uważany za wykwintny sos biały świetnie komponuje się szczególnie z gotowanymi na parze warzywami, mięsami i rybami!
Cannelloni z sosem beszamelowym

Cannelloni z sosem beszamelowym

Mnóstwo jest sposobów na pyszne i wartościowe przygotowanie cannelloni! Ten przypominający rurki makaron, nadziewa się najczęściej mięsem mielonym (w dobie wszechobecnego wegetarianizmu, zastępowane jest ono szpinakiem, kawałkami papryki, a nawet dynią), sosem pomidorowym lub beszamelowym, posypuje serem i zapieka. Cannelloni z kurczakiem, podane z warzywami ugotowanymi na parze sprawdzi się w roli niedzielnego obiadu, a cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkowym będzie z kolei ciekawym pomysłem na sycącą przekąskę do pracy.

Makaron z sosem beszamelowym

Makaron z sosem beszamelowym

Wszechstronnie wykorzystywany makaron to najlepszy sposób na zdrowy, sycący i smaczny posiłek. Najchętniej przyrządzany jest on na patelni, z dodatkiem mielonego mięsa lub kawałków kurczaka, wędzonych ryb, warzyw, najróżniejszych serów i śmietany. Często sięgamy też po makaron zapiekany, który serwujmy pod postacią zapiekanki z sosem beszamelowym. W takim zestawieniu sos biały idealnie współgra z wykorzystanymi produktami, podkreśla ich smak, a ponadto dodaje wilgotności.

Lasagne z sosem beszamelowym

Lasagne z sosem beszamelowym

Lasagne to rodowita włoska zapiekanka, w której szerokie płaty makaronu przełożone są mięsem mielonym, sosem beszamelowym lub bolońskim i oczywiście serem. Do najczęściej wybieranych należy klasyczna lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym.W naszych kulinarnych eksperymentach coraz częściej sięgamy jednak po przepisy na lasagne ze szpinakiem, jarmużem, bakłażanem i papryką. Niezależnie jednak od dokonanego wyboru, warto podać go w towarzystwie białego beszamelu - dodatku uniwersalnego.

Zapiekanka z sosem beszamelowym

Zapiekanka z sosem beszamelowym

Zapiekanka z sosem beszamelowym to kulinarny hit ostatnich lat. Robi się ją najczęściej z mięsa mielonego, sezonowych warzyw i sera. Aromatyczny za sprawą masła beszamel,  pełni w tym daniu funkcję spoiwa - powoduję, że składniki się ze sobą łączą i zapobiega ich rozpadaniu podczas krojenia. Ziemniaczana lub makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym i sosem przypadnie do gustu szczególne wszystkim wielbicielom szybkich i pożywnych posiłków. Korzystnie jest urozmaicić ją też o świeże i aromatyczne zioła - takich dodatków nigdy dość!

Sos do naleśników

Sos do naleśników

Naleśniki polane beszamelem bądź sosem ze szpinakiem to propozycja obiadowa dla wymagających. Ważną częścią tego dania są pulchne naleśniki, które otrzymać można dzięki dodaniu do ciasta gazowanej wody mineralnej. Nie bez znaczenia jest również  farsz- wyjątkowo dobrze smakuje ten skomponowany z mieszanki warzywnej, mięsa lub grzybów. Sos do naleśników najlepiej zrobić tuż przed ich podaniem - ładnie zaprezentuje się na naleśnikach wyłożonych na ciemnych talerzach.

Sos do szparagów

Sos do szparagów

Szparagi w sosie beszamelowym to obowiązkowa propozycja wiosennego sezonu. W takim zestawieniu fantastycznie smakują szparagi białe, zielone jak i fioletowe. Szparagi w sosie dobrze prezentują się zarówno sauté, jak i z dodatkiem soczystej wieprzowiny lub wołowiny. Smaczne połączenie beszamelu ze szparagami  wykorzystać można również w potrawach z makaronem. Do dyspozycji są pomysły na makaron ze szparagami w sosie śmietanowym czy zapiekany makaron z białym sosem i serem.

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Sos beszamelowy