Własnoręcznie skomponowany sos do pizzy idealnie współgra ze składnikami wykorzystanymi do przygotowania pizzy: kawałkami mięsa, owocami morza, warzywami, grzybami oraz serami. Sos na spód pizzy, spowoduje że produkty użyte do farszu zyskają ciekawszego smaku, a upieczone na rumiano ciasto stanie się wilgotniejsze i smaczniejsze. Sos na pizze to z kolei idealna alternatywa dla ketchupu - rozsmarowany na rozpływający się w ustach ser dopełni smak potrawy i doda jej elegancji!

Sos do pizzy Kategorie

Sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy do pizzy

Nie od dziś wiadomo, że mieszkańcy naszego kraju uwielbiają włoskie przysmaki - jednym z nich jest niewątpliwie pizza. Wśród nich największą popularnością cieszy się Margherita, której głównym składnikiem jest sos z pomidorów oraz ser mozzarella. Ten aromatyczny dodatek zrobić można ze świeżych, soczystych pomidorów wzbogaconych o bazylię, oregano i tymianek. Sos ten śmiało skomponować można też na bazie koncentratu pomidorowego lub ketchupu. Domowy sos pomidorowy świetnie zasmakuje szczególnie do pizzy z pieczarkami, szynką czy rukolą, ale bez większych obaw stosować go można też do makaronu lub ryżu!

Sos czosnkowy do pizzy

Sos czosnkowy do pizzy

Amatorzy aromatycznych, kremowych dodatków postawić mogą z kolei na sos czosnkowy. Z łatwością można go zrobić z czubatej łyżki majonezu, śmietany, 4 ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny pieprzu i ulubionych ziół: bazylii, majeranku, a dla chętnych również koperku. Robiąc sos czosnkowy do pizzy, nie żałujcie sobie najważniejszego jego elementu - czosnku. Poza ciekawym aromatem, charakteryzuje się on też zawartością mnóstwa korzystnie wpływających na zdrowie witamin i minerałów. Biały sos do pizzy podawać można samodzielnie na włoski wypiek lub łączyć go z sosem pomidorowym.

Sos do pizzy z koncentratu

Sos do pizzy z koncentratu

Kiedy najdzie nas ochota na domową pizzę, problemem może stać się sos, którego nie posiadamy w lodówce. W takiej sytuacji najlepiej zrobić sos z koncentratu pomidorowego, do którego wystarczy dodać nieco wody, oliwy, czosnku i suszonych ziół. Sos z koncentratu idealnie współgra z mięsno - warzywnym farszem pizzy i z jej chrupiącymi rantami. Sos z koncentratu przyrządzić możecie na pikantnie - by dodać  mu ostrości i wyrazistości, wzbogaćcie go o odrobinę octu, papryki w proszku lub chili!

Oliwa do pizzy

Oliwa do pizzy

Nie jesteście wielbicielami sosów do pizzy? Nic nie stoi na przeszkodzie by zamiast nich do tej apetycznej potrawy wykorzystać oliwę z oliwek. Ten drogocenny tłuszcz dostępny jest pod różnymi postaciami i wykorzystywany bywa do smarowania spodu pizzy lub do jej skrapiania. Niewątpliwie ciekawą propozycją do podania pizzy jest oliwa smakowa, a szczególnie oliwa czosnkowa, która fenomenalnie równoważy smak wszystkich użytych do pizzy składników. Oliwa do pizzy to także sposób na dostarczenie organizmowi cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A i E, a także zapobiegającej krzywicy witaminy D.

Sos serowy do pizzy

Sos serowy do pizzy

Sos serowy do pizzy to dodatek, którego sekret tkwi z składnikach. Stworzony jest on na bazie sera pleśniowego, topionego, mozzarelli oraz parmezanu. Włoskie danie wzbogacone o gęsty i aksamitny sos serowy do pizzy, spowoduje że potrawa stanie się sycąca i pełna smaku. Koniecznie sprawdźcie też jak zasmakuje taki sos w połączeniu z warzywami: pomidorami, papryką szpinakiem bądź ogórkami konserwowymi.

Sos do pizzy ze świeżych pomidorów

Sos do pizzy ze świeżych pomidorów

Chyba nikt nie zaprzeczy, że nie ma czegoś lepszego od sosu pomidorowego ze świeżych, jędrnych i pełnych smaku pomidorów! Sos pomidorowy do pizzy jest przecież naturalny, pachnący, apetyczny, a przy tym szybki w przygotowaniu. Jak wiadomo jego bazę stanowią obrane ze skórki, obgotowane i zmiksowane pomidory, wzbogacone o sporą ilość esencjonalnej bazylii. Sos przygotowany ze świeżych pomidorów wykorzystać można do większości pizz, ale również do dań makaronowych. Sprawdźcie jak smakuje takie połączenie

Znaleźliśmy 2 przepisów w kategorii Sos do pizzy