Sos grzybowy to świetny dodatek do dań mięsnych, placków ziemniaczanych, kopytek, kasz, makaronów i klusek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Oprócz świeżych grzybów (suszone grzyby przed obróbką trzeba moczyć w wodzie przez kilka godzin) do zrobienia sosu potrzeba odrobiny cebuli, śmietanki kremówki, oleju, masła i natki pietruszki. Ponadto można dodać do niego świeżo mielony pieprz, natkę pietruszki oraz sól morską. Do przygotowania sosu najczęściej używa się takich grzybów, jak kurki, podgrzybki i pieczarki.

Polecane przepisy do kategorii Sos grzybowy

Znaleźliśmy 58 przepisów w kategorii Sos grzybowy

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Wafelek2601 Wafelek2601

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

kuchcik89 kuchcik89

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos z podgrzybków

Sos z podgrzybków

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos z podgrzybków

Sos z podgrzybków

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: