Sos serowy to świetny dodatek do różnego rodzaju przekąsek, mięs czy sałatek. Może być przygotowywany na bazie serka topionego, żółtego, pleśniowego lub w wersji wegańskiej z tofu. Dip serowy można wzbogacić papryką lub szczypiorkiem. Co więcej – można go podawać na ciepło, do gotowanych warzyw, lub na zimno do nachosów czy surowej marchewki. To także świetny dodatek do makaronów, szczególnie tych z kurczakiem, brokułem lub pieczarkami. Wystarczy dany gatunek sera podgrzać ze śmietaną i pyszny, uniwersalny sos gotowy!

Wypróbuj przepisy na sosy serowe - do dań głównych i przekąsek!
Sos węgierski

Sos węgierski

Sos węgierski można przygotować na bazie karkówki wieprzowej z dodatkiem marchwi i papryki. Niezbędnymi przyprawami są: sól, czarny pieprz mielony i ziarnisty, ziele angielskie oraz liść laurowy, a pikanterii nada potrawie mielona papryka. Sos po węgiersku doskonale komponuje się z plackami ziemniaczanymi, można go również serwować z pieczywem. Sos do placków po węgiersku zagęszcza się zawiesiną z mąki lub koncentratem pomidorowym. Prawdziwym przysmakiem jest sos węgierski z pieczarkami, wołowiną i czerwoną oraz żółtą papryką.

Sos meksykański

Sos meksykański

Sos meksykański to zbiorcza nazwa wielu rodzajów różnych dipów i dodatków do potraw. Najpopularniejsze są meksykańskie salsy, czyli sosy przyrządzane na zimno, np. z pomidorów. Guacamole to kolejny bardzo znany meksykański przysmak. To gęsty dip z awokado, soku z cytryny, soli i czosnku. Sos meksykański można też przyrządzić z pomidorów z dodatkiem czerwonej fasoli i chili. Jest wyśmienity do tortilli, makaronu, a nawet pizzy.

Sos pieprzowy

Sos pieprzowy

Sos pieprzowy jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Ma wyrazisty smak i aromat. Przygotowując sos, należy zwrócić szczególną uwagę na masło. Powinno ono być o wysokiej zawartości tłuszczu – około 80 procent – po to, by uniknąć mieszaniny innych tłuszczów roślinnych. Do sosu należy przygotować również świeżo mielony pieprz, mąkę, wodę, ostrą musztardę oraz szklankę białego wina (lub bulionu). Na zimno może służyć jako dip do przekąsek.

Sos serowy do makaronu

Sos serowy do makaronu

Makaron z sosem serowym to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Będzie on smakował zarówno dorosłym, jak i dzieciom, które uwielbiają smak sera. Sos do makaronu przygotowuje się bardzo łatwo – wystarczy ser (żółty, pleśniowy lub topiony) rozpuścić w podgrzanej śmietanie. Makaron w sosie serowym świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanych brokułów, podsmażonej piersi z kurczaka oraz pieczarkami. Warto całość doprawić odrobiną ziół oraz słodką lub ostrą papryką. Dzięki temu sos nie będzie mdły i świetnie podkreśli smak pozostałych elementów dania!
 

Sos serowy do nachos

Sos serowy do nachos

Chrupiące nachos, czyli chipsy kukurydziane, rodem z kuchni meksykańskiej, najlepiej smakują w towarzystwie sosu. Dipem do nachos może być guacamole, salsa lub sos serowy. Wszystkie można przygotować bez problemu we własnym domu. Klasyką jest oczywiście dip serowy, który robi się na bazie serka topionego lub żółtego. Warto do niego dodać nieco papryczki chilli (w proszku lub surowej), szczypiorku lub cebuli. Tak przygotowany sos wystarczy przełożyć do miseczek i gotowe.
 

Sos serowy do kurczaka

Sos serowy do kurczaka

Kurczak to mięso, które dobrze komponuje się z wieloma składnikami, w tym także sosami. Oprócz porowego, pieczarkowego czy pomidorowego, warto sięgnąć po serowy. Kurczak w sosie serowo-śmietanowym podany z makaronem smakuje znakomicie. Szczególnie, że można go przygotować w wielu wariantach. Sos serowy można przyrządzić na bazie dowolnego sera – od topionego, przez żółte po aromatyczne pleśniowe takie jak rokpol czy gorgonzola. W połączeniu z drobiem i warzywami stworzy wyjątkową potrawę, która zachwyci każdego!

Sos śmietanowo-serowy

Sos śmietanowo-serowy

Sosy śmietanowe to świetne dodatki do makaronów, szczególnie tagliatelle. Można je przyrządzić z dodatkiem warzyw, grzybów oraz sera. Sos śmietanowy dobrze dodać do kurczaka, indyka lub ryby, tworząc tym samym pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Decydując się na wersję śmietanowo-serową warto do niej dodać także pieczarki, paprykę lub brokuły. Dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny a jego smak przypadnie do gustu nawet największemu niejadkowi.

Brokuły z sosem serowym

Brokuły z sosem serowym

Co najlepiej pasuje do sosu serowego? Pierwszym skojarzeniem są oczywiście brokuły. Te warzywa idealnie łączą się ze smakiem różnych gatunków serów: pleśniowych, żółtych czy też białych. Brokuły w sosie serowym mogą służyć za przystawkę, dodatek do mięsa lub element dania głównego. Taki sos brokułowo-serowy idealnie sprawdzi się do kurczaka i makaronu, tworząc niebanalną wersję spaghetti. Te danie można bez problemu podawać także dzieciom – jest ono bardzo delikatne w smaku i z pewnością przypadnie im do gustu!

Sos myśliwski

Sos myśliwski

Sos myśliwski idealnie nadaje się do smażonych mięs, makaronów i kasz. Odznacza się intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowuje się go z suszonych grzybów, boczku, cebuli, masła, pomidorów, mąki, ogórka kiszonego, musztardy, mielonej papryki, soli i pieprzu. Można do niego dodać również czerwone wino, które nada szczególnie ciemnym mięsom, wyrazistości smaku. Sos podaje się w sosjerce lub polewając nim danie.

Sos karmelowy

Sos karmelowy

Sos karmelowy doskonale nadaje się naleśników, ciastek, gofrów, lodów i wszelkiego rodzaju innych deserów. Do jego przygotowania potrzeba odrobiny śmietanki 36-procentowej, szklanki cukru, paru łyżek masła, soli i wody. Na patelni z wodą podgrzewa się cukier, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Następnie dodaje masło i śmietanę do momentu połączenia z karmelem. Gotowy, schłodzony sos karmelowy można przechowywać w lodówce do trzech tygodni.

Dip serowy

Dip serowy

Dip serowy najlepiej wykorzystać do nachosów, ale to nie jedyna opcja. Ten sos można dodawać także do świeżych warzyw, chipsów czy potraw z grilla. To również świetny dip do skrzydełek z kurczaka. Można go przygotować w wersji łagodnej, która świetnie pasuje do brokułów i pikantnych chipsów. Popularna jest także wersja ostra, najlepiej smakująca z solonymi nachosami, pieczonymi warzywami oraz mięsami gotowanymi na parze. Taki sos warto również wykorzystać do sałatek, tworząc wyjątkową kompozycję smakową!

Sos balsamiczny

Sos balsamiczny

Sos balsamiczny jest smaczny oraz szybki i prosty w przygotowaniu. Doskonale komponuje się z pieczywem, sałatkami, warzywami (świeżymi i przetworzonymi), sałatkami, mięsem, wędlinami, serami oraz marynatami. Dressing można nawet dodawać do wypieków, owoców i deserów. Sos powstaje na bazie octu balsamicznego. Odrobinę kwaśnego płynu należy wlać do miski, a następnie dodać oliwę z oliwek, miód (albo syrop klonowy), mielony pieprz czarny, a także sól morską. Opcjonalnie można wsypać szczyptę cynamonu, kardamonu i imbiru. W ten sposób dressing będzie bardziej aromatyczny i nabierze korzennego smaku. Wszystkie składniki miesza się i odstawia do lodówki na 15 minut. Dzięki temu smak sosu ujednolici się.

Sos curry

Sos curry

Sos curry przygotowuje się z mlekiem, śmietaną lub jogurtem. Należy do niego dodać przyprawę curry, masło, bulion warzywny, cebulę i mąkę, sól i pieprz. Można też wkroić jabłko, dzięki któremu sos zyska słodki posmak. Jogurtowy sos curry przyrządza się z sosem sojowym, sezamem i czosnkiem. Do dekoracji używa się np. natki pietruszki. Curry najlepiej pasuje do mięs, szczególnie do kurczaka.

Sos duński

Sos duński

Sos duński, inaczej Remoulade, przygotowuje się z majonezu, śmietany, musztardy Dijon, marchewki, szczypiorku, małosolnego ogórka i cebuli. Doprawia się go sokiem z cytryny, czosnkiem, kurkumą, cząbrem, solą oraz pieprzem. Surowe warzywa należy drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Sos duński to doskonały dodatek do hamburgerów, mięs i wędlin.

Polecane przepisy do kategorii Sos serowy

Znaleźliśmy 130 przepisów w kategorii Sos serowy

Sos wybitnie serowy

Sos wybitnie serowy

Noruas Noruas

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos serowy

Sos serowy

monikaw993 monikaw993

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: